maandag 16 september 2013

Bulgaarse borrel



Uhh, dit is ex vele andere flessen wijn, meerdere broden, forsche pan soep en een bak pasteitjes...

Bulgaars hapjes-buffet

Vlnr en vbnb

Heel mooie witte wijn, bepaald niet goedkoop maar heel mooi, nadere info komt want de fles ligt al in de glascontainer.
Heel mooie Cabernet sauvignon - Merlot - Mavrud van Jumbo. € 5,-.
Sirene, Bulgaarse feta. Paprika-poeder ernaast. Die feta is erg lekker. Dit is de wat meer belegen soort, en je hebt ook jongere en romigere.
Bulgaarse worst. Moet je geproefd hebben. Kruiden...
(Die bruine balletjes nu) Gepekelde onrijpe druiven. Soms bij de betere Turk. Lekker en erg apart.
Zwarte Bulgaarse olijven. Enorm aromatisch.
(Dat potje links) Paprika pasta. Ook bij de betere Turk. Pas op: meestal is het behoorlijk pikant.
Gepekeld lupinezaad. Soms bij de betere Turk. Lekker, maar de Spaanse variant, wat groter, altramuces (zie hier; alle links hier in een nieuw venster) vind ik wat interessanter van smaak. Wat makkelijker zeg maar.
Bulgaarse gepekelde pepertjes. heet maar niet super heet.
Bulgaarse ham(?). We zijn er nog niet uit wat het is. Zie ook de foto verderop. De Bulgaren zelf (voor uitleg!) waren in ene verhinderd dus die Bulgaarse zakkenroller was er ook niet. Maar ik informeer nog wel.


Bulgaarse worst dus
Die verkopen ze overigens tig soorten, maar deze is wel heel erg lekker.
Je hebt rund ("droog"), half en varkens, deze.

Paprika-soep

пипер супа
(peper soepa staat er)

Olijfolie, ui, fors knoflook...
Rode puntpaprika in stukjes, karwijzaad, korianderzaad...
Paprika-pasta meebakken (net alsof je tomatensoep maakt met tomatenpuree)...
Witte wijn... Proef. Meer paprika-pasta, of wordt het dan te pikant?
Een pot groentenbouillon-basis erbij + het bijbehorende water + een extra liter water.
Aan de kook, op smaak met Oxo of Viandox of anders maar Marmite.
Bolletjes-pasta of zoiets erin gaarkoken. Bulgaarse "Pasta", of Fregola (maar dat is niet echt voor in soep; gebruik eventueel Turkse vogeltong pasta).
Stukjes gegrilde paprika erdoor. Gebruik zo'n goedkoop blik van de Makro of zo'n dure pot uit de super of zo'n peperdure pot uit de speciaalzaak (Pimientos del piquillo), want het sap waar het in zit doet het enorm goed in die soep.
En die geroosterde paprika smaakt heel mooi naast die verse, als je die tenminste niet verkookt.
Serveer met die paprika-pasta ernaast voor lui die het goed pikant willen, en natuurlijk met mooi warm brood, liefst ciabatta.

Was heerlijk. At het net.
Uhh niet gisteren gegeten? Nee, was te druk. En als goeie kok hoef je niet te proeven.
Ik heb in restaurants zelfs dingen gemaakt die ik nooit eerder had gemaakt, geserveerd en nooit van m'n leven geproefd...


Filodeegjes met vis

пирожка
Woord lijkt op pirogi, Russische pasteitjes

Olijfolie, rookspekjes...
Sjalot...
Heel dunne schijfjes groene asperge of stukjes groene aspergepunten zonder de punten...
Pikant paprikapoeder op laag vuur, stukjes vrij zoute zwarte olijf (droge soort; zakjes bij Jumbo)...
Spul naar de kant van de pan en er stukken witte vis in bakken.
Prak de handel, kappertjes erdoor, rauwe garnalen (AH Euroshopper in de vriezer), eventueel puntjes van de aspergepunten, en kleine stukjes gedroogde tomaat die uit de olie komen.
Boter smelten, ovenschotel invetten.
Filovel inkwasten met boter, tweede vel erop, idem inkwasten, vulling erop, oprollen, in ovenschotel. Met boter inkwasten.
Oven.



Zie de Bulgaarse winkel hier.

Bulgaarse zang en zo

Dit soort a capella werk hier hoor je veel die kanten uit.
Zie ook hier.

Hé, een bas-fagot hier.

Veel gevolksdans hier.

Oogstlied. "Rada's moeder ligt op sterven". Vreemd. Wel erg mooi. Zie hier.

Uit een of andere film. Kinderen aan de wijn? En die ouwe pope, of hoe heet het bij die orthodoxen... Zie hier.

Zie hier dat instrument waarvan je op de vorige alleen de kop ziet. En een doedelzak!


Dit is die "ham".
Kruidig, zoet...
Bijzonder lekker!