zaterdag 17 augustus 2013

Culinaria



Eerst maar even, eindelijk, het correcte geboortehuis van Jean-Paul Franssens.
En waar hij opgroeide. 
Noorderkerkstraat (dat naambordje) 14, Groningen, bovenwoning.
En waar Rozen uit het Zuiden speelt. 
Hoe het precies in elkaar zit gaan we nog uitzoeken. 
De originele deur (net achter die pijl) is dichtgemetseld. 
Nieuwe deur net rechts van die pijl.
Balkon uit boek boven die pijl.

Varia

Radio reclame
Aloë vera. "Aloi vera".
Te stom om te kunnen lezen, maar dat is tegenwoordig geen bezwaar om voor de radio te mogen spreken.

Nrc video
Speenvarken vullen.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
"Levertjes", hoezo levertjeS?
Niks voor vegia's overigens...
Wel goed hoor, heel erg goed.
Als hij zegt "kleurzout" dan bedoelt hij zout met 0,6% kleurzout, coloroso, nitrietzout. Blijft het vlees rood van.
Een man die kookt zoals ik. Vulling proeven: balletje pocheren (of bakken natuurlijk). En inderdaad, natuurlijk in gezouten water.

Die witte vijgen van laatst nog even.
Griekse, of Turkse namaak (maar prima hoor, als ze maar vrij wit zijn en verpakt mét een laurierblaadje).
Die witte vijgen, die zijn dus enorm lekker met ietsje extra-bittere chocolade erbij!


Dit is het uitzicht vanuit dat huis.
Op het Nieuwe Kerkhof.
De kerk staat achter het gebladertje.

Die mosselen in De Koninck gekookt waren weer eens vies lekker.
Recept komt een dezer dagen.
En net toen de mosselen gereed waren, toen was de rode wijn op en gingen we aan de witte wijn. (Wij beginnen altijd met rode wijn.)
Perfect geregeld toch?

Duindoornjam
Nou ja, 45% duindoorn dus dat mag je geen jam noemen. Moet minimaal 50% zijn.
Foto laatst. Jumbo. Waddenproduct.
Uitstekend te eten. Maar ik zou tóch 5 of 10 % meer duindoorn gebruikt hebben.

De duindoorn bloeit. De duindoorn bloeide ook daar.
Dat is al lang geleden. Al vijf jaar.

Vijf jaar. En al hun streven ging teloor
Om tot dit niets te komen. En waarvoor?

De duindoorn bloeit. De strijd heeft afgedaan.
De wereld zal ook eens verloren gaan.


Bloem, uit De Nederlaag


Dank PJ.
Nederlandse rode wijn.

Cubanelle
In feite een in de VS bekende soort niet hete peper, meer een puntpaprika.
Ik vraag Westlandpepers (zie hier en hier) Wat is nou het verschil tussen cubanelle en die hobbelige puntpaprika's die je hier op de markt ziet?
Cubanelle zie  hier.
Technisch gezien niet zo veel. Die hier op de markt komen zijn meer het Italiaanse type. Daar wordt meer in veredeld dus daar zijn betere rassen van; die cubanelle paprika's zijn nu een beetje in de hobbyhoek blijven zitten dus gaan pro telers daar niks mee doen.
Slechte kwaliteit, geen productie en dergelijke, vandaar...

Dank.

Corned beef
Ik vind dat altijd enorm lekker, zo eens in de drie maanden zo'n blikje op roggebrood.
Eerste snee zonder en tweede mét mosterd.
Heerlijk.
Corned: met corns (oud woord), korrels, grof zeezout, behandeld.

Kruidnagel malen
Dat moet vers. Gebruik nooit ál gemalen kruidnagel.
Deegroller en zo dat werkt niet als de kruidnagel goed is (niet kurkdroog). Kruidenmolentje werkt ook niet.
Keukenmachine, daarvoor is het te weinig spul.
Probeerde het met het halvemaanmes. Dat is al beter.


Prachtig!
Ontdekking!
Vietnamese rijstmie (rechts) en mihun (links) kan je frituren.
Natuurlijk! Net als spring roll vellen...
Gaan we een keer iets mee maken want het is super makkelijk en erg lekker.

Foodwatch
Label Puur en Eerlijk van AH deugt niet
Maar wat denken die onnozelaars nou? Dat dat serieus moet worden opgevat?
Lazer op en ga pingpongen met dat vegosletje van Wakker Dier!
God, wat een mank subsidievolk...

Die "mislukte" vijgenkoek van laatst
Die dus enorm lekker was en een vinding.
Deed me denken aan ooit bij mijn opa.
Citroenmousse was mislukt (groene gelei-laag onder in de pudding).
Heerlijk! Zo moest opa die pudding voortaan altijd!
Maar ja, wat deed je fout?


Dit is zo'n prachtige home made (door de visboer dan dus) braadharing cq panharing die ik een tijdje geleden zag, er toen hier over berichtte, vorige week hadden ze het niet, nu wel.
Verse haring, uitgehaald, kop er af, beslag, frituren of bakken, koud, in het zuur leggen. (Deze was zonder beslag, en enkel gebakken.)
Die van Ouwehand is niet te vreten (vies zoet).
Deze heerlijk, maar wel een zeer forse maaltijd, een zo'n vis!
Veel steviger vlees dan uit zo'n pot, wat trouwens prulvisjes zijn.

Een folder van La Place in de bus.

Ik vind het helemaal niks.
80% show. Kijk ons eens uitstallen!

Maar dat ontbijtbuffet ga ik een keer proberen.
Koffie (of thee mag ik aannemen), verse jus en vijf stuks van het ontbijtbuffet. Croissant, jam, fruitsalade, omeletje...€ 2,50.
Trouwens mixed gril kip, varkenshaas, kogelbief met friet en kruidenroomsaus is niet duur; € 7,50.
Stoofpannetje met friet of rijst, salade en klein toetje € 8,50. Ik ga dat allebei niet eten, maar vergelijk dat nou eens met de prijs van een tosti op het station...
(Allemaal tijdelijke aanbiedingen hoor.)


"Troppo spaghetti..."
Dank Coen

Elsevier
Weer twee prima stukjes van Bram Hahn. Ga door!!
(Zijn stukjes bewaar ik soms, en dat wil wat zeggen.)

* Tabasco
"De groene variant is milder".
Ja, vreemd genoeg wel ja.
Maar ipv Tabasco kan je natuurlijk 100 keer beter Louisiana nemen.
En dat de chipotle variant moeilijk te krijgen is hier, nou, die kocht ik gewoon bij AH.
Rode chipotle en ook habanero, groene jalapeño, lekkere groene met wasabi en ook uitstekende rode met mierikswortel.
Ik drink sinds ik dat Louisiana spul terug vond (jaaaaren geleden was het ook op de markt hier) mijn Bloody Mary's enkel nog met chipotle...

* Doggy bag
Nederlanders gooien per jaar 50 kilo voedsel pp weg.
Ik denk ik een of twee kilo...
Over de houdbaarheidsdatum, ja, dat gelul...
En ja, inderdaad. Je geeft een body, uhh, doggy bag mee, ze bewaren het niet goed, worden ziek (of "worden ziek") en jij bent de lul want met dat softo beleid hier moet de restauranthouder aantonen dat hij niet schuldig is. Zo van fietser aangereden, bewijzen dat die fietser fout is, dat soort kijk ons eens progressief zijn gelul.
En trouwens dit hier, dat is gedoe Hahn...


Deens mini Jumbo tasje.
Dank H!
[Oops! Ook in Nederland...]

Loek en Rode Boekje

Loek

Voor alle duidelijkheid, niet voor jou maar voor de minder oplettende lezertjes: dat Profumo del Chianti dat betekent Profumo uit de Chianti streek.
En het spul bestaat wel, maar zijn verhaal is gelul.
Urban legend.
Net als dat acht uur roeren verhaal van die ragù. En "over datum": alsof ze daar wakker liggen van over datum...
Dat hele boek Hitte leest misschien wel aardig weg, maar culinair is het gelul van de eerste orde.

Rode Boekje

Ja, getruffeerde kalkoen...
Je stopt één truffel in een kalkoen en twee dagen later is de hele kalkoen getruffeerd.
Maar in de Victoriaanse keuken propte je die kalkoen vol met truffel en twee dagen daarna "discard the old truffles and fill with fresh ones"...

Trouwens, je lezend bedacht ik in ene dat je veel vegetarische schrijvers hebt.
Maar die schrijven nooit over eten hahahahahahahaha!

En Crémieux kalkoen bestaat niet, Filet de Bœuf Godard wel, zie hier, althans in zoverre dat dit ook een urban legend is.