zaterdag 27 juli 2013

Culinaria



Ze zijn er weer, Opal pruimen.
Heerlijk.

Vanavond even niet die geplande Chinese kwal met mustard green en bamboe, want door de (op de BBC vrij laat uitgezonden) kwalificatie van Formule 1 (Hamilton op pole; mooi) werd het té laat om nog te kunnen koken én dit blog vol te pennen.

Nigeria

Okra soep

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Dat maak je dus met okra (dat dacht u al; zie hier) maar eventueel ook met ogbono (zie hier).
Ogbono bindt, maar bedenk dat ongeweekte gedroogde gehakte okra (dat gebruiken ze meestal) ook bindt.

In die soep gaat Agate, zie hier, en ook wel Nfi, blijkbaar een soort meerval.


Eindelijk een mooi kruidenmolentje gevonden

Andere populaire Nigeriaanse gerechten zijn
* Edikaikong, zie hier.
* Afang, zie hier.
* Abak Mbakara zie hier.
* Ekpang Nkukwo zie hier.
* Afia Efere zie hier.
* Ukang (met bush meat!) zie hier.
* Gbure zie hier.
* Ikokore zie hier.
* Garri zie hier.


Rode rijst.
Ooit geprobeerd en vond ik niks.
Maar nu na dat geslaagde experiment met vergelijkbare zwarte rijst ga ik dat opnieuw proberen.
Trouwens die eerste, van de gezonde winkel, was veel korter en boller en donkerder.

De Slegte

Norvegian Cuisine.
Ha denk ik.
Blader blader.
Lasagne! Moussaka!
Net zoiets als dat Nigerian cuisine met "shawarma" hier.

Twee mooie boeken, Chocolate (uiterst fraai uitgegeven) en Jamaican Cooking.
€ 5,50 en € 5,95. "Dat is dan € 7,- meneer".

Opvallend veel Caribische kookboeken de laatste tijd bij De Slegte.
Ja, daar staat dan ook allemaal hetzelfde ex libris in...

Over mijn kritiek op hun prijzen van laatst nog even.
Tsja, het kan natuurlijk wel zo zijn dat de boeken die ík goedkoop vind wel weer boeken zijn die het normale publiek niet vreet...
Ja, dat kan...


Lime pickle.
Heel wat anders dan die -wat zoete maar lekkere- lime chutney van laatst.
Ahmed uit de Islamitische republiek Pakistan...

Varia

Loek
Wat had je in die ijsmachine (read the fuckin' manual!) gedaan voor moois?
Jammer dat je dat niet vermeldt.
Ben heel benieuwd.

Ikzelf heb in de ijsmachine van Holt ooit heerlijk kastanje-ijs gemaakt, overheerlijk winter-ijs...
En abrikozen-yoghurt ijs (zomer-ijs!)... En appel-ijs... En gember-ijs, en rabarber-ijs...
En ijs van gedroogde pruimen (herfst-ijs!)...
Nou nog lente-ijs...

Kocht Époisses (met deze temperaturen!) en kreeg dat dan dus ook zekerheidshalve in een bakje mee.
Het liep als water als je een stukje uit de koeling legde...
Maar heerlijk...

Kwam een recept tegen met chile de árbol, pepers van boom.
Geen idee.
Zie hier.
Dat lange groene stuk is de essentie.
Je hebt ze in de keuken ook gedroogd, meer nog dan vers.
Zie hier.


Brood van Basarz.
Mooi, en vooral lekker.

Over recepten

Basissaus met bakkeljauw
Basissaus: béchamel maar met 1/3 melk, 1/3 bouillon, 1/3 witte wijn.
Daar warmde ik koude gekookte bakkeljauw / bacalao in op.
Zonder verder iets.
Enkel even gratineren.
Een godenmaal...

Las over Torta Cubana.
Soort broodjes of zo.
Zie hier.
Lees hier.

Ik publiceerde laatst Deense recepten voor iemand die naar Denemarken gaat.
Vergat er een, een lievelingsrecept ook nog.
Deens gehaktbrood
Maak h.o.h. gehakt aan met ei, paneermeel, gehakte ui, peper (geen zout!) en gehakte in melk geweekte ansjovis.
Werk er wat groene kruiden door en eventueel peterselie.
Stort in een cakevorm, strijk de bovenkant glad en beleg per later te snijden snede met een niet in melk geweekt ansjovisfiletje. Ik bedoel dus, ik zeg het wat moeizaam, dat je als je er een snede van snijdt, je op die snede een ansjovisfiletje hebt liggen.
Uhh, leg die filetjes zodanig erop dat ze een portie breed van elkaar liggen zeg maar.
Bak in een oven op 180 graden, tot er geen rood vocht meer uitloopt als er met een vork diep wordt ingeprikt.
Serveer direct.


Pizza-bakplaat van Aldi.
Beetje het idee, die gaatjes, van die hangmatten waarop je in electrische ovens vloerbrood ("vloerbrood") bakt.
Maar dit is wel goed, want voor een zelfgemaakte bodem heb je toch wel een echt heel hete oven nodig.
Kwam samen met een wat hogere bak om American pizza in te bakken.
Zeer fraaie zware en mooi dik geëmailleerde kwaliteit, samen € 10,-.

Loek schrijft
Een kennis van me belde zojuist om te vertellen dat ze in Italië iets heel onbekends hadden gegeten: riseni, een combinatie van rijst en pasta. Erg lekker!
Nee. Dat hebben ze verkeerd begrepen Loek. Teveel chianti waarschijnlijk en dan ook nog die warmte, jee...
1] Het is risoni.
2] Het is pasta in de vorm van rijst. Zie hier.
De Betere Turk verkoopt Vogeltong. Dat is ongeveer hetzelfde. Search the blog!
Je strooit het in soep of saus...

En ik beloofde iemand het recept van die Thaise chilisaus.
Die literflessen met dat rode iets zoete iets pikante heel goedkope spul.
250 gram rode pepers, niet al te scherpe soort, en zonder het zaad of de zaadlijsten
50 cc rijstwijn
250 cc rijstazijn (gebruik Japanse, geen Chinese, of gebruik zachte azijn zoals appelazijn)
100 gram palmsuiker
Wat zout
Alles blenden
Proef, en pas aan aan je smaak
(Ja want je hebt pepers en pepers, en azijn en azijn...)
(En ja, ik weet wel dat in die saus pitjes zitten, maar dat is enkel show, die zijn "geneutraliseerd".)


NRC

Eerst een video.
Vietnamese BBQ.
Zie hier.
Interessant zullen we maar zeggen.
En die tweede video maakt dat we simpelweg nóg harder gaan roepen Niks kamperen! Hotelletje, restaurantje!

18 ingrediënten hier.
En ook nog 16 kwarteleitjes (biologisch)
Flikker op...

Leuk! Slakken kweken in Nederland hier.
(Die kok lult uit z'n nek. Groene harissa...)

Macaroni-gelul hier.
Macaroni en maccheroni, dat zijn twee heel verschillende dingen.
Maccheroni kan dit hier zijn, om een naald gerold plakje pasta-deeg. Sardinië. Zie hier hoe je het maakt én gebruikt.
En maccheroni is dit hier in de rest van Italië zeg maar.
Niks elleboogjes...


Gerookte tofu
Werd weer eens tijd

Links

De mosselen komen er aan. Ook vertraagd, net als de haring.
Zie hier.

Sambalshop zie hier.

Doehoei!