donderdag 9 mei 2013

Groenteballetjes, wijn, perzik



Je kan wel zien dat het een wonder is want hij wappert niet eens!

Groenteballetjes, puntpaprika

AH vego groenteballetjes, puntpaprika, pitah en yoghurt-dipping

Maak dipsaus door halfvolle yoghurt te mengen met flink wat korma (Thaise curry-pasta) en ietsje, naar smaak zeg maar, gembersiroop.

Bak eerst in een droge pan wat fenegriek (heel zaad dan dus), met eventueel een deksel tegen het wegspringen.
Wat later ook geel mosterdzaad erbij.
Zet apart.

Bak die balletjes in de helft of in vieren gesneden in pinda-olie, en zet ook apart.

Weer pinda-olie, gemberwortel, knof, ui, lombok...
Ff wat puntpaprika meebakken (ik gebruikte lange lichtgroene en die korte rode van gisteren of zo)...


Pitah vochtig gemaakt in de oven.
Medium sherry, hoog vuur, balletjes erbij.
Serveren met dat zaad erover, die broodjes, en die broodjes doop je in die dipsaus.

Enorm lekker...

En zo gezond!

Dat hebben ze daarboven niet!


Planning

* Zie hierboven, gisteren.

* Vandaag gebakken mosselen, verse pappardelle, paddo-mix, saus crème fraiche en Noilly Prat.

* Cajun aardappelsoufflé met lente-ui en Cheddar.

* Stoofvlees in Liefmans Goudenband met gedroogde pruimen, rode ui (nieuwe pikante soort, we zullen zien) en rijst.

* Curry (masala) met kekers, roerei en groene asperges.

Culinaria

Twee mooie sterke rode wijnen.
Een Oostenrijkse van Blaue Zweigelt, zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
En een Italiaan van appellatie Morellino di Scansano, zie hier. Uit Maremma, wat zo'n beetje tegenover Corsica ligt.


Ik kwam er achter dat die vinkenlap / bavette de flanchet in Amerika vacío steak heet. Vacío: leeg.
Ja, dat klopt wel, ja. Zie hier (Amerika) en vergelijk met hier, bij mij in de keuken.

Ja Loek, kibbeling...
Vroeger werd het van de kieuwspier gemaakt, van "kabeljauw-wangetjes".
Dit hier is het bekendste gerecht ermee, Baskisch, Kokotxas in groene (peterselie) saus.
Zie hier. Donostiarra: San Sebastian in het Baskisch.


Bij AH nu heerlijke perzikjes, uitstekend van smaak, heel aromatisch.
Vorig jaar waren de eerste pêches blanches (wit van binnen en fris; verwant aan die "wilde" perziken), nu is het een kruising tussen de gewone gele (van binnen) en die kleine donkere (van binnen en van buiten) heel aromatische pêches de vigne, wijngaardperziken.

In de Telegraaf (ik heb altijd een tweede krant voor 's morgens op feestdagen, en de puzzel in de woensdag Telegraaf is erg aardig), in de Telegraaf dus een ongelofelijk patser-gekwaak over sjiek eten.
"bij ex Shell-man Briene [je zal maar Briene heten] Zijlmans die nu directeur is bij een internationaal helicopterbedrijf in Nigeria. Vooraf werd er gevaren met de kapiteinssloep van Dries Wajer [je zal maar Wajer heten] die met een vloot van zeven Ospery-sportboten van Heeg naar Amsterdam was komen varen".
Mag ik ff kotsen? Nog vóór het eten!?
Pata negra met ganzenlever, een licht kroepoekje met mosterd, Noordzeekrab met yuzu, kropslajus, tarbot met pastinaak [ik dacht al, waar blijft die], spitskool en truffel, ham met dragon en gras...


Knock knock knockin' on heaven's door

In dat paddoboek van eergisteren of zo las ik nog over een dipsaus van hoisin met oestersaus.
Ik denk Dat kan niet, dat is niks.
En inderdaad.
Waar smaakt dat naar? Naar hoisin dus.

Ff heel wat anders nu

Ketchup hier.

Dit hier is de beroemdste van Harry.

De originele Harry hier.