zaterdag 11 mei 2013

Cheddar, kastanje-champignons, longhaas



Ik vond toch nog een foto van die groenteballetjes van laatst, met paprika, pitah en een dip van yoghurt-korma-gembersiroop.

Pasta mosselen

Pasta mosselen, dat is pasta cozze, maar dat viel mee.

Pappardelle, mosselen, kastanjechampignons

Ik had veel te veel verse pappardelle, dus twee dagen later opnieuw, met gerookte haring.

Mooie olijfolie (geen Extra V. maar wel wat betere), sjalot, iets stevige rode puntpaprika, knof...
Grove witte peper, beetje visblokje...
Kastanjechampignons (hoeden-schijfjes)...
Noilly Prat... Crème fraîche... Proef.

Kook ondertussen de pappardelle met wat paddo-blokje.
En bak gekookte mosselen in olijfolie.

Serveer met pepperoncini.


Aardappelen en kaas

Oorspronkelijk is dit gerecht een Creoolse aardappel-soufflé uit het Cajun kookboek, maar dat werkte ik om.

Aardappelen, Cheddar, lente-ui

Aardappel-plakken half gaar koken in groentebouillon (bewaren!). Afgieten, koudspoelen. gebruik iets kruimige soort (AH).

Lente-ui grof snijden en door goede (EV nu) olijfolie husselen.

Ovenschotel invetten met goede olijfolie, aardappelplakken erin, lagen makend met Cheddar, en op die lagen lente-ui, zwarte peper, nootmuskaat.


Nou ja, lagen...

Wat milde olijfolie, ietsje ui, lombok, knof...
Laat redelijk afkoelen, flink crème fraîche erdoor, wat rauw ei erdoor, over de aardappelen etc.

In de oven tot mooi gekleurd.

Smaakt werkelijk fantastisch.

Neem voor die Cheddar gewoon die uiterst goedkope oranje plakjes "processed cheese", "Schmelzkäse", stevige smeerkaas zeg maar van Aldi. Ik gebruikte gewone Cheddar, maar dat is hetzelfde merkte ik, en duurder.
Je hebt wel echte Cheddar, maar ja, waar?


Culinaria

Over mosselen gesproken

Zie het Bantry Bay mussel festival hier (alle links hier in een nieuw venster).
En de mosselen zie hier.

Waar ik erg op ben de laatste tijd, dat is hete roomsaus; saus met crème fraîche of room, en dan flink lombok erin.
Verslavend...

NRC

Zie longhaas hier.
"Snijd hem in dunne plakjes". Dat kan helemaal niet als je er niet eerst die dikke zeen in het midden uit snijdt. (Uhh, uit de tekst blijkt dat ze niet twee stukken heeft, en dus één en dus mét zeen.)
En dan "een kwartier braden"...
Nooit gemaakt dus, waarschijnlijk nooit gezien zelfs. Tsjongejongejonge, de kwakers en dozen...

"Longhaas moet meestal bij de slager besteld worden". Dat ligt eraan welke slager, ja!
"Het is ook te bestellen via internet", maar wie koopt er godverdomme nou rauw vlees op internet...
Zie hier.
Maar je laat toch geen vers vlees over de post komen?? Vlees kopen wat je niet eens hebt gezien! (Wat zeg je? O ja natuurlijk; als je d'r geen reet verstand van hebt, ja, dan...)

 En nog een NRC video, Dutch Baby, hier.


Frans envelopje waarin mooie prentbriefkaarten zaten.
Dank C!
Die link van Josephine Baker hier.
Mijn -veel spannender- post over haar wat naar beneden hier.