maandag 11 februari 2013

Vanglap, paardenvlees, kerrieblad



Gisteren

Ik had van die vanglap, die vinkenlap, die bavette een klein stukje kort gekookt in bouillon, getrokken van het afsnijsel (en eerst ingekookt).
Prachtige smaak bouillon én vlees (vlees zie hierboven).
Proefde het ook met dat wilde asperge-zout. Wow! En met die Afrikaanse peper die familie van de gember is, melegueta peper: heel fijn van smaak!
En met die kubebe peper (wel familie van de peper) smaakte het ook fraai. Helemaal niks terpentijn smaak...

Maar goed.
Ik had aardappelen, die ik gekookt van die bloedworst over had, met olijfolie besprenkeld in de oven gezet eerst. Opvallend hoe rauwe aardappelen dan mooi bruinen, en gekookte nauwelijks.
Verder ook niks spectaculairs want ik wilde die bief puur proeven.
Olijfolie, ui, knof, champignons...
Bief in hete boter gebakken.
Bord, alles erop, p/z en eten maar.
Uiterst mooie fijne subtiele smaak, die bavette...


Culinaria

Gedoe over dat paardenvlees.
Ja, nee, dat hoort niet, en al helemaal niet als het uit van die vieze Roemeense slachterijen afkomstig is.

Veel mensen hebben wat tegen paardenvlees, omdat een paard een "nobel dier" is. Dat zijn twee dingen, nobel en vlees, die niks met mekaar te maken zouden moeten hebben, gesteld althans dat een paard "nobel" is.
En ze vinden het zieliger een paard te slachten dan een koe. Want dat paard "weet het". Gelul. Ik bedoel: wat dat paard weet, dat weten (ruiken) dat schaap en die koe ook hoor.
Paardenvlees is gezond en lekker.


Smaken verschillen

Ik las in "Smaken Verschillen" (Tom Stobart; fantastisch boekje; ook verschenen als "Herbs, spices and flavourings" en "Kruiden, specerijen en smaakstoffen") over anchoiade. O ja, dat moeten we weer eens maken! Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

En ik las over anijspeper. Huhh? O dat is Szechuan peper. Rare naam daarvoor... Familie van de sinaasappel.

En ik las dat kerrieblad wel degelijk in kerrie wordt gebruikt. Nou ja, misschien poogden schrijvers dienaangaande uit te leggen (en kwamen ze niet uit hun woorden) dat kerrie niet hetzelfde is als kerriebled. Nee, dat dachten we al niet hoor.
En het zit in Kerrie Madras onder andere.

En ik las over Harvey's sauce. Huhh?
O ja, zie hier. Dat zit in de hoek van Worcestershite en HP.

Las ook dat hopscheuten in den Belsjiek hopkeesten heten.
Weer wat geleerd!

En ik las over katoenolie. Huhh?

En over Bordeaux Mosterd. Huhh?
Maar volgens mij is dat flauwekul. Ik vind mosterd met espelette peper, mosterd Louit (dat is Spaanse mosterd) en grove mosterd iha maar zonder specifiek Bordeaux op het potje.


 (Mooi!)

Immaterieel erfgoed

Het Driekoningenzingen hebben we al gehad. Maar Krulbollen nog niet. Zie hier.

 En wat dacht u van het Draaksteken in Beesel? Zie hier.

Of het Bloemencorso in Zundert? Zie hier.

Of de Boxmeerse Vaart? Zie hier.

En Sint Maarten in Utrecht! Zie  hier.

Enfin, weer heel wat dingen waar die verschimmelde refo's een puntje aan kunnen zuigen.
Maar ja, die leven in zompige moerassen en zo...

Waar geween is...
En gekners van tanden...


Refofiets...