Gisteren
Flageolets, aubergine, saus blauwe kaas
Aubergine (ik had zo'n Surinaamse; net zo'n dunne lange als een Chinese maar dan niet paars maar normale auberginekleur zeg maar) in schijfjes, door de bloem en in boter bakken. Beetje boter, ene kant; idem andere kant want het sponst die boter naar binnen. Apart houden.
Boter, ui, knof...
Bloem...
Melk, bouillon (ik had nog van die paddo-bouillon van laatst) en witte wijn... Bloem moet garen met laurier, tijm, iets kruidnagel en nootmuskaat, grofgebroken witte peper...
Blauwe kaas erin oplossen.
(Ik maakte flink en vrij dikke saus omdat ik ook wil gaan experimenteren met blauwekaas-kroketten. Volgens internet bestaan die alleen met aardappel of van een soort flauwekul blauwe kaas met abrikozen.)
Ingevette ovenschotel, flageolets (die zijn geel op de foto, maar dat is de foto; en hadden misschien beter soissons kunnen zijn; heeft Bonduelle nu; "Reuzenbonen"), aubergine in stukjes erover (zie foto), saus erover, oven.
Heerlijk...
(Moest ik NRC, dokter Zeepaard, sturen)
PlanningVandaag, want gisteren had ik dat al wel bedacht maar de planning nog niet) koolvis met in witte wijn gestoofde aardappelblokjes en gele paprika. Zie voor die aardappelen, "Pommes gourmandises", morgen.
Morgen Groningen en zaterdag gebakken eieren uit de oven (Maigret!), en soissons (zie boven, en zoek op haricots soissons) met bosui erdoor.
Zondag dat Surinaamse met kip en die Chinees-Surinaamse kipworstjes, rijst en tomaat-gembersaus.
Maandag fettucine (of zo) met spinazie en paddo's en truffelolie, en Parmezaan erover.
Dinsdag Groningen en woensdag gerookte tofu, met bamboe gestoofd in zeewier-tonijnbouillon (dashi) met mirin (zoete rijstwijn).
(Idem dus)
(Zie trouwens hier; alle links hier in een nieuw venster).
Donderdag, dus
ongepubliceerd recept
Niet dat de recepten die ik hier publiceer al wél eerder gepubliceerd waren, die zijn óf nieuw en ter plekke gemaakt zeg maar, zoals die flageolets hierboven, óf danig aangepast.
Zo.
Zuurvlees, Duits
(Het gaat er nu even om hoe het wordt opgediend in Duitsland)
Maak zuurvlees. Zie een paar dagen geleden of zoek op zoervleisj.
Kook aardappelen en maak er gebakken aardappelen van.
Als de aardappelen half gebakken zijn, op lager vuur gehakte ui en kleine dobbelsteentjes rauwe ham erbij.
Kruid op laag vuur met paprikapoeder, peper en zout.
Serveer met het zuurvlees en met remoulade.
Remoulade
Prak hard eigeel en rauw eigeel door elkaar in een verhouding van 2 op 1.
Breng op smaak met zout, peper, mosterd, ietsje suiker, ietsje witte wijnazijn en eventueel wat kerrie.
Maak er, goed kloppend en scheutje voor scheutje, met goede olijfolie een soort mayonaise van.
Meng er eventueel fijngehakte verse groene kruiden door en/of stukjes augurkjes op het zuur, heel fijngesneden sjalot, kappertjes...
Eventueel + ansjovis en gehakt gekookt ei.
Proef op zout, peper en azijn.
Culinaria
Loek
Hierboven, dat is uit die film die je noemde.
Ja, salie... Met varkensvlees!
Rode Boekje
Mooi!
Dat kubebe, zie hier, toen al bekend was hier. Via het "Heilige Land" ongetwijfeld.
Over het front van de cupcake-zeurpieten oordeel zelf hier.
Iets nieuws, alleen: we moeten het nog ontdekken, ik bedoel: waar te kopen?
Shibing. Gedroogde kaki. Zie hier.
Nederlands wildernisvlees hier. Die lay-out is van mij gejat, en dat verbaast niks want die lui zitten oa. in het Lauwersmeergebied, en daar ging die site over (de planten daar).
En dat onvindbare maar wel peperdure tijdschrift Bouillon, dat kan je gewoon op internet lezen.
Ga naar "Losse nummers" en klik dan op "Korte inhoud".
Zie hier.
Korte inhoud, jawel, maar meer dan genoeg om te weten dat je geen € 17,50 voor één nummer gaat betalen...
(Volgens Witteman zou het iets zijn voor mij om in te gaan schrijven. Nou nee...)
Formule 1
Bijna zo belangrijk als eten en zuipen.
Hierboven McLaren, ook op de Barcelona tests.
Barcelona zie hier.
Was wel effen zoeken want ik vond het pas na een berg kwakers te hebben doorgespit zoals dit hier; van die lui die rechtstreeks bij Radio 4 kunnen gaan werken of bij de paus of zo.
Jerez hier trouwens. Bijna beetje echt racen...