zaterdag 5 januari 2013

Mosterdblad, mayonaise, snijbonen



Gisteren na Groningen.
Die kipstukjes waarvan ik die bouillon trok ín die bouillon opgewarmd.
Met restant mosterdblad. En sambal gandaría.
Gewoon heel erg lekker.
(Waarom is die toets weg?
Omdat dat de uiterst hinderlijke Caps lock is/was.)

Culinaria

Loek
Jazeker, kruidnagel.
En "oesters liggend in een rivier uitmondend in zee"?? Maar dan toch wel met getijdewerking! En als regen invloed kan uitoefenen dan, dan is er blijkbaar nauwelijks getijdewerking...

Marieke
O ja, Een Bruid in de Morgen. Eerste toneelstuk wat ik zag. En wat ik ook enorm mooi vond.
Wat onvindbaar is, dat is de film van (het toneelstuk van) Omtrent Deedee. Het heet anders.
En ja, die mayonaise. Die van DL is de duurste bij AH, en uiterst matig. Kijk, zelfgemaakt is natuurlijk top, maar in Frankrijk kan je toch ook heel erg goede mayo in pot kopen. Trouwens het schoot me in ene te binnen dat ze mayo in Spanje in de soep doen.
Succes met uw knie!


Vacherin
Deze kaas kocht ik gisteren.
Dat korstdeksel moet er af en dan is de inhoud zowat vloeibaar.
Ik at het ook in Frankrijk, niet lang geleden.
Erg lekker op warme gekookte aardappelen.
Dit is Vacherin du Haut-Doubs Mont-d'or, de Franse soort.
Net over de grens heet de Zwitserse gewoon Vacherin Mont-d'or.
Die zwarte schimmel hoort niet zo, maar maakt niks uit.
De smaak is even wennen, maar dan erg lekker.


Snijbonen (op z'n Nederlands gesneden) met kokos en kerrie.
Dat schoot me in ene te binnen toen PJ het over snijbonen had.
Heel erg lekkere combinatie.
Gaan we binnenkort maken.

Inkopen
Hieronder inari tofu envelopjes.
Dat vul je met sushi rijst en dan heb je inari sushi.
Dat gaan we uitproberen.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).


Recept uit de Volkskrant van gisteren nu.
Ik lees.
Gerookte schelvis in melk koken. Ik weet niet.
En zakje laurierblad/tijm, daar ontbreekt peterselie, wat je er zeker bij moet doen omdat je elders peterselie-croutons gebruikt, en daar moet je vis dus tegenkunnen.
Maar die croutons, dat is een goed idee. Peterselie blancheren, terugkoelen in ijswater, blenden met olijfolie (en een ijsblokje??), over stukjes brood, oven, iets zout er daarna op.
Dat chowder blank is, ja, dat klopt. En dat er ook een variant met tomaat bestaat idem (Long Island chowder, zie hier).
Een vergelijkbaar recept als dat in de Volkskrant hier trouwens.


Twee fraaie Italiaanse dingen gekocht.
Mostarda, fruit in mosterd-siroop.
En, zie onder, Pan forte. Dat zagen we laatst al op die NRC video.
Dinsdag breek ik het aan met de hulp in de huishouding, en vertel ik meer.

Varia

In Overpeinzingen van Henk Hofland ("S. Montag") vandaag in NRC kwam de Beanery ter sprake.
Een tijd geleden plaatste ik hier een link naar een video over de restauratie, en schreef ik geen goede impressie van het ding zelf te kunnen vinden.
Nu wel.
Zie hier.

Godsammekrake, het houdt niet op, dat gezeur over dit hier. André Harses. André H2O.

Daar gooien we wat echte kunst tegenaan!

De Pre-Rafaëlieten (ook wel prerafaëlieten) hebben op mij altijd een enorme aantrekkingskracht uitgeoefend. Net zo onbenoembaar als de aantrekkingskracht van vroeg 50-er jaren basreliëfs.
Zie hier.

De Donkere Kamer hier.

Van Schendel hier. Zelf klikken.

Keramiek hier.

Jan R  hier.

Beyond the Body hier.

Orozco hier.


Pan forte