donderdag 17 januari 2013

Forel, kastanjes, de Russische keuken



Gisteren

Forel in cider, bos-ui, maïspannenkoek
Een recept uit Zuidwest Engeland; Exeter en Plymouth en zo.
En die maïspannekoek (nou schrijf ik het weer gewoon), dat is een pannekoek van maïsmeel, geen pannekoek met maïs, zoals iemand dacht.

Die pannekoek kwam uit de diepvries; die maakte ik laatst met Limburger ertussen uit de oven, een soort bourriol, en ik bakte er twee extra. Smaakte heerlijk licht zuur, frissig.

Boter, olijfolie (mijn toevoeging), ui, knof...
Peterselie, wat bosui...

Nou moest je daar de vis mee vullen, maar dat deed ik niet. Op mijn manier gaat die smaak veel beter naar de hele vis.
Ingevette ovenschotel, driekwart van dat ui enzovoorts erin, vis erin, droge cider erover, p/z en de oven in, met een deksel of met aluminiumfolie erover.

Bij de rest van dat ui enzovoorts-mengsel flink wat bos-ui, wat peper en droge sherry. Gaar stoven en bijna droog koken maar niet helemaal.

Forel uit de oven, deksel er af, bedruipen met de cider, citroen over de vis, klontjes boter erbij (zie foto boven), terug in de oven, regelmatig bedruipen.
Serveer met die bos-ui, wat heerlijk weg-eet met die pannekoek.
En ook die forel was werkelijk heerlijk.


Bakje voor het afval ernaast...

Petje af voor mezelf al zeg ik het zelf, want ik week nogal van het recept af.
In de cider in de oven gebruikten ze venkel en peterselie (leek me niks, venkel met cider) of bieslook met dragon, wat me ook niks leek.

Culinaria

Dat America's Test Kitchen, dat is shit. Enkel reclame en verkoop. Je denkt op recepten te kunnen klikken maar nee hoor. Af en toe ben je ook ineens van de site weg, naar een Start Free Trial pagina, ondanks dat je daar niet op hebt geklikt. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

En daar hebben we Foodlog ook weer. Zie hier.
"Opmerkelijk! Wist u dat boerderij kinderen gezonder zijn dan stadskinderen?" Goh, nee toch? Serieus joh? Goh!!
En ze hebben zich trouwens ook door die plofkip laten pijpen.
En die beste kaas van Nederland, dat is een half jaar oud nieuws. Hier op het blog, máánden geleden.
Flikker op en ga iets interessants verzinnen, plofkok!

Vandaag een Costières de Nîmes Château de Bezouce 2011. Ken ik niet meen ik, die Costières de Nîmes. Mooi stevig, en desondanks Zuidoost Frans ruikend.

NRC Next vandaag over "de opmars van pastinaak, knolletjes en raapjes". Nou, hopelijk marcheren ze aan mijn huis voorbij, die pastinaak voorop. Gatverdamme... (Geglaceerde meiknolletjes, nou vooruit.)
En een recept van rode biet met kerrie, gadverdamme!


Vond, toen ik die cider kocht, ook nog Geuze.
Geuze Boon ook nog trouwens, erg goed.
Dat hebben ze bij dat mooie café aan de zuidkant van de rommelmarkt op de Marollen.
Brussel dus.
Daar leerde ik Geuze Boon kennen
Ze hadden het ook bij Toone, hier.

Vandaag donderdag, dus een
ongepubliceerd recept

Kastanje-aardappel puree
Koop kastanjepuree in blik of maak het zelf *.
Maak de puree handelbaar met bouillon, en werk er geperste knoflook door.
(* Of sudder de kastanjes gaar zoals hieronder, met knoflook.)
Maak een qua volume gelijke hoeveelheid puree van aardappel, zonder toevoegingen.
Meng met de kastanjepuree.
Breng op smaak met boter, room, zout, peper en nootmuskaat.
Als het te zwaar wordt, voeg dan wat bouillon toe.
Houd de puree warm.
Bak sjalotten in boter en werk door de puree.

*
Kastanjes inkruisen, poffen, pellen, ontvliezen.
In bouillon koken (gelijke volumes) met in de lengte doorgesneden tenen knoflook, totdat je er met een vork makkelijk in kunt prikken.
Knoflook eruit, draaizeef en eventueel ook nog blenden.


Dit vergat ik nog te laten zien.
Die mooie Chaumes.

Russisch koken

De Dikke Van Dam raadde een Russisch kookboek aan, Kookkunst uit Rusland.
Best aardig. maar meer een leesboek dan een kookboek, want waar vind je korhoenders en vossebessen en melkzwam?

Het zuurkool recept, ik bedoel zuurkool máken, is interessant.
Witte kool en ook wat wortelen, appel en roggemeel. En karwijzaad en laurier.

En Kisel, een soort Rote Grütze. Maar dan met kruisbessen of frambozen of kersen...
En Pirogi, gebakken ravioli zeg maar. Met eekhoorntjesbrood en kip, of met zuurkool en champignons, of kwark en eieren...
En Blini, die boekweit pannekoekjes, bijvoorbeeld met zure room en kaviaar...

Varia

Die foto van Marieke laatst, van Ata kando, die komt uit Droom in het woud.
Doet antiquarisch € 150, 200, maar ik zag er bij Boekwinkeltjes ook een voor € 50,-
Zie hier.

Tovertaal nu.
Anderzorg schrijft.
De vordering voor het eigen risico die wij hebben aangeboden was € 96,50. Omdat er voor de aanbieding van deze vordering al een bedrag van € 7,36 verrekend is met deze vordering, is er in plaats van € 96,50, € 89,14 in rekening gebracht. We hebben de betalingen hersteld, waardoor de totale vordering van € 96,50 weer open is komen te staan.
Maar die € 89,14, die had ik allang betaald! Dat schrijf ik nu voor de vierde keer!!
Godsammekrake...