donderdag 13 december 2012
Mexicaanse lasagne, erwtensoep, spruitjes
* Het spul is aangekomen Loek. Dank!
Commentaar volgt tzt (is gevacumeerd weken houdbaar in de koeling, want het is geen vers spul).
* Schreef ik nou wel of niet al dat je in Tilburg en Den Bosch rode balkenbrij hebt? Met (rood) rommelkruid gemaakt. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
* In rommelkruid, een kruidenmengsel, zit sandelhout, zoethout, piment, anijszaad, karwijzaad, kruidnagel.
* Loek, zal ik eens rommelkruid bestellen voor die slager van jou?
* O en nog wat. In de buurt van Sittard heb je bloedpoetes. O jee, dat schreef ik al eens. Maar goed. Dat is een kruising tussen bloedworst en balkenbrij. Maar wat noordelijker, bij Susteren en zo, zeggen ze weer bloedpoetes tegen bloedworst. Nee, wacht. Daar noemen ze bloedpoetes balkenbrij, zo was het. Pffff!
* Op bloedpoetes vind je trouwens dit hier (alle links hier in een nieuw venster). Interessant!
In NRC-Next een spruitjes recept.
Spruitjes met granaatappel, pecannoten en geitenkaas. Gatverdamme!
Dan weet ik wat beters. Fazant, spruitjes en kastanjepuree...
Zie hieronder die romantische Turk (hier).
De aardappelen (veel te veel) waren echt home made en prima, de falafel redelijk, die Turkse worst op die lahmacun met kaas ziet er wat raar uit maar smaakt uitstekend (het ding zelf proef ik pas morgen), de sla zag er beter uit dan bij die andere, en de knoflooksaus was prima. En die (?)cocktailsaus? Morgen.
Maar goed, drie dagen vreten voor € 16.
Ongepublicerd recept
nu, want het is donderdag.
Champandongo [tsjAmpandOngo], Mexicaanse lasagne.
Ik dacht dat ik zelf ergens een recept had maar dat is niet zo. En ik leerde het toen ik "Como agua para chocolate" las. Search the blog op Esquivel, de schrijfster.
Bak ui en knoflook in olijfolie.
Voeg HOH toe en bak rul met ietsje rietsuiker erbij en flink fijngewreven komijnzaad.
Maak er een saus van met gebroken noten (gebruik in ieder geval ook amandelen), tomatensaus en iets kippenbouillon.
Corrigeer op peper en zout.
Er hoort eigenlijk ook acitrón in, gekonfijte cactusvrucht (gebruik sukade).
Bak maïstortilla's iets krokant.
Maak in een ovenschotel, op een laagje room, een lasagne met achtereenvolgens en om-en-om lagen van tortilla, de vleessaus en plakjes kaas (liefst Monterrey Jack, eventueel Manchego).
Bedek op het laatst met nog een laagje room.
Serveer met zwarte bonen, eventueel ook met rijst (maak dan een soort BB met R, zie hier).
Planning
tot slot.
* Vanavond eindelijk die "koloniale erwtensoep", met sambal en ketjap.
* Zaterdag, dat kondigde ik al aan, die Chinese rijstpap met die eeuwenoude eieren en haricots verts.
* Zondag varkenshiel uit de oven, ook met sojasaus en met knof bestoken, met pasta en taugé.
* Maandag aardappelschijfjes met puntpaprika en blauwe kaas, ook uit de oven.
* Woensdag coquilles, rijst en uien-bahjee, zeg maar calamares a la romana maar dan met ui ipv fietseband.
* Donderdag Quorn naturel stukjes, in tortilla, met shiitake gestoofd met mirin (zoete rijstwijn).
Zo kan ie wel weer...
Nou ja, nog een Max Woiski toegift dan.
* Nóg een BB met R, schitterend, hier. 1933!
Recept hier trouwens.
* Matilda hier.
* Rijst met kouseband hier.
* Basia Fong hier.
* Piauw boro mie hier.
* Paramaribo hier.
Eindelijk een klein monumentje voor Max Woiski.