Veel te laat weer vanavond. Kwart voor negen is het nu al. Veel werk én de Formule 1.
Wat die laatste betreft: dat zal er volgend jaar anders uitzien. Gelukkig...
O, en "De pest in" van Loek is nipt op de eerste plaats voorbij gestreefd door "Eentonige schoonheid" van Marieke. Tsja...
O en ik had voor vanavond in de planning kousenband, roti en zoutevis, maar helaas dus.
Dat wordt nummer 29 hier (alle links hier in een nieuw venster).
Gisteren
Belegen schapenkaas, aardappelkroketten, broccoli
Of beter: een witte wijn- / kaassaus met daarin broccoli, en daarnaast aardappelkroketten.
Half olijfolie half boter (redelijk wat van alle twee). Sjalot, heel fijn gesneden broccoli-stengel, knof, soepgroenten uit de diepvries...
Bloem... (garen). Bouillonblokje... witte wijn en melk.
Ik schreef het al eens: de AH landenwijn Chili wit is uitstekend om mee te koken. (En de rode is ook niet slecht, ik bedoel: beide om te drinken.) Uhh, het moet een dunne saus worden want er komt nog kaas bij.
Laurier, witte peper, Colman's mosterdpoeder...
De broccoli roosjes erin gaar stoven, bijna gaar = belegen schapenkaas (zachte soort) erover raspen en erin oplossen.
Serveren met aardappelkroketten en met groene peperbolletjes over de saus (meer dan hieronder).
Heerlijk! Echt...
ijna zo lekker als kriel met komijnenkaassaus...
Culinaria
De tent hier lijkt een operette-tent maar het schijnt erg goed te zijn.
Iers soda-brood hier.
Ziet er mooi uit, mooi dik! Beetje idee van dat maïsbrood hier laatst, maar dat was minder dik...
Moest van alles omgooien in de planning want er was een hele rits van gerechten waarvoor spul in Stad gekocht moest worden en wat ik over het hoofd gezien had. Garden eggs, tempeh...
Ik plande zoutvlees, Libanees brood en die garden eggs... Fritada geitenkaas... Zalm met beurre blanc en groene asperges... Venezolaans pikant worstje met boerenkoolstamp...
Nummer 29...
"Kleine portie"...
Daar kan ik meer dan twee dagen van eten...
Dat ding is 3 centimeter dik...
Dat ding is 3 centimeter dik...
Loek nu.
Dank weer voor je bijdrage.
Zult.
Ken je dat, wat ze in Brabant doen met zult? Op krentenbrood en dan in de zon leggen zodat de zult smelt.
Best lekker!
Polenta.
Je moet zeker ook eens proberen er pap van te koken. Ik vind pap iets vreselijks, maar polenta-pap, dat is erg mooi. Met in flink olijfolie gebakken uien en knoflook erover, dat wel. En vooral met ook meegebakken geweekte zoutevis. Polenta alla Baccalà. In een hele grote platte pan, op houtskool, op vrijdag avond in Italiaanse dorpjes...
Zie hier, maar het kan ook met jouw soort polenta, zie hier.
En probeer natuurlijk dat wat ik eerder besprak: plakken dakpansgewijs op een ovenplaat, met tomatensaus erover.
Die plakken maak je door de polenta in een cakevorm te storten.
En trouwens: je kan prima dit soort dingen maken met griesmeel. An sich minder lekker dan rood maïsmeel, maar voor sommige toepassingen...
Als er op het griesmeelpak staat dat je 80 gram voor pap en 100 voor pudding nodig hebt, dan gebruik je 120 gram, geen suiker, en wel wat zout.
En nog wat Loek.
Je vindt het wiel niet opnieuw uit maar je vindt wel heel erg leuke dingen uit.
Son Jarocho,
[son charrOtsjo] daar zou ik nog op terugkomen.
* Via dit hier kwam ik er op. Of nee, eigenlijk via Trini Lopez (ik ben al heel oud), maar die naam schoot me eerst niet te binnen.
Lopez hier.
Hoor het in Son Jarocho hier. En schitterend! En weer die kleine gitaartjes, en zie vooral hoe totaal verschillend ze bespeeld kunnen worden.
* Hele mooie hier. Nóg kleiner gitaartje. En wat doen ze met die maïs? Maar prachtig trouwens!
En die vent in het rood, links, die er al die tijd broeierig bij staat, die barst aan het eind heel fraai los.
En dat instrument rechts, dat lijkt enorm op iets Afrikaans, maar dan meestal op een schildpadschild of zo. Plinkplonk... Maar hier is het tevens percussie.
* Documentaire-achtig iets hier. Prachtig!
* San Francisco festival hier. Weer zo'n "Afrikaans" ding.
Burp...