dinsdag 6 november 2012

Pompoenbrood, rolmops, koolsoep



Pompoen.
Koken met schil en al. In kokend goed gezouten water droppen.
Niet te dikke stukken want dan hoeft er minder water bij (meer water = meer smaakverlies).
Uitlekken.
Tim

Dinner Judge, dat is weer zo'n shitsite waar restaurants worden "beoordeeld".
A] Het volk wat er schrijft weet de ballen van eten, B] je kan schrijven wat je wil, klooien ook dus, want het wordt niet gecontroleerd.
Laatst hadden we het hier over Iens.nl. Dat "werd gecontroleerd". Vreemd dat je er dan over een restaurant leest dat de wijnglazen er enorm groot zijn en in het volgende bericht dat het zielig kleine glaasjes zijn.

Allemaal gelul dus, dit soort sites.

O ja, zie Dinner Judge (Hanging Judge?) hier (alle links hier in een nieuw venster) en lees hieronder wat er over die jongen, die gepest werd en zelfmoord pleegde, stond op de beoordeling van dat ijscafé waar hij werkte, voordat het werd gewist.

1] BESTE MENSEN:
DIT IS EEN SITE OM HET IJSCAFE TE BEOORDELEN, NIET OM JE CONDOLEANCES TE UITEN. DOE DAT MAAR ERGENS ANDERS.

(Mongoolschreeuwers gebruiken altijd enkel hoofdletters.)

2] Wat een óntzettend onbeschofte reactie! De jongen waar het om gaat WERKTE er. En het is jammer dat je de vorige bladzijdes niet meer kunt teruglezen, maar daar stonden me toch de meeste erge pestreacties. Het is toch logisch dat mensen daarop gaan reageren? Nee, het is geen site om condoleances te uiten, maar is het dan wel een site om te PESTEN? Want daar zeg je anders niet veel over!
Heel veel sterkte voor de ouders en familie, moge God jullie bijstaan. Ik vind het echt verschrikkelijk, Rust zacht Tim!


Pompoen-moes.
Pitten van de stukken af, en het vlees van de schil afduwen
(Het leven gaat verder. Of je wilt of niet. Zelfs als je deruit stapt.)

Culinaria 

Champignons de Paris, daar gaan we weer.
Onuitroeibaar.
Ingrediënten, maar nu niet de vertaling van dat Australische boek, maar een boek van AH.
"Champignons de Paris zijn bruine grotchampignons". "Champignons" zijn paddenstoelen, en "champignons de Paris" zijn champignons. Niet meer en niet minder. En in Parijs kweekten ze die in grotten (nou ja, een soort catacomben), jawel, maar "grotchampignons" betekent culinair niks. En bruine of witte champignons, dat heeft niks met grot te maken.

NRC Next, daar gaan we weer met onze dagelijks lachstuip.
Snip. "Houtsnip was hier niet te krijgen". Nee natuurlijk niet, culinaire eikel, dat is hier een beschermde vogel. (Hij is dus niet echt op onderzoek geweest, want dan had hij dat te horen gekregen.)
"Ik kon [substituut] alleen keukenklare wilde duiven krijgen" dus de lever miste hij. Ander verkooppunt zoeken misschien? Markt Groningen?
En dat je de darmen nodig zou hebben, dat is enorm gelul. Zie een correct recept hier. Die kwaker heeft dat helemaal niet gegeten en al helemaal niet gemaakt, en is gestruikeld over dat je de maag verwerkt, de culinaire Dirkjan. "darmen"...


Pompoendeeg.
Gebruik gewoon zo'n pak mengsel voor witbrood om erdoor te werken.
Voeg wel extra gist toe. Een pompoentje = half zakje droge gist.
Blijf werken tot het nog wel plakt, maar er geen deeg meer aan je handen blijft hangen.

Planning,

correctie. (Tsja, boodschappen...)

* (onveranderd) Vietnamese loempia met gekookt ei en wilde spinazie

* Kalfs-halszwezerik naast kalfs-hartzwezerik. Wie heeft dat wel eens naast elkaar gegeten? Kijk.

Zwezerik met pommes Marquise (pommes Duchesse met tomatenpuree erdoor) en met appelmoes.
(Appelmoes? Ja, er stonden in ene vier jochies van een jaar of 10 of zo aan de deur, een met twee appels voorop, "Het is voor de school meneer, we moeten u vragen waar u die appels voor zou willen ruilen". Ik denk Wat zouen ze zelf willen? Nou, simpel. Hier, twee Euro. Niet creatief, wel effectief. En zo te horen vonden ze het geen slecht idee. Eindelijk iemand die het begrijpt!)

* Inktvis in sherrysaus, topinambour (aardpeer), waterkers.

* (onveranderd) Spaghetti, Mozzarella, roerbakgroenten.

* Tempeh, rijst, snijbonen. (Tempeh goerie / guri.)

* Mosselen in cider, stokbrood met pisto, puree van Provencaalse sjalotten.
(Deze combi is nog aan onderzoek onderhevig.)

* Roerei met guanciale (gepekeld kinnebakspek), crème van Borlottibonen, frisée opgebakken met knof.

Ik hou u op de hoogte van de komende veranderingen!


Pompoenbroodjes vóór het bakken.
Laat het deeg twee keer rijzen, en kneed het de tweede keer niet terug.
Vorm er dan enkel (na in stukken snijden) broodjes van,
wel wat in vorm drukkend, maar niet knedend.
Net zoals je zuurdesemdeeg behandelt.
Laat narijzen tot zichtbaar gerezen.

Varia

O ja, gisteren heerlijke soep van spitskool en kerrie. Zie morgen.

En o ja, gisteren ook Louis Paul Boon's rolmops met friet. Zie, jawel, morgen.

Oh, o ja, die enorme bagpipers parade gisteren. Wij in Nederland kennen dat niet zo, dat enorme.
In Frankrijk zag ik de 14 juillet op TV in 2009. Wow man... Maak ik een keer een post over.
Kleine preview hier.
(Noteerde weer eens paardebief te eten...)

Ach, en o ja, dat pompoenbrood, dat was wel zo goddelijk lekker...
Licht zuur, en dát gecombineerd met zoete (niet-gezouten) boter... Verslavend...


Bak op 180°.
Als het "gebakken" begint te ruiken: temperatuur omlaag, broodjes draaien, 10 minuten.
Het brood is goed als het hol klinkt als je op de onderkant klopt.
Temperatuur op 0, 20 minuten.
Uit de oven en nog steeds omgekeerd volledig laten afkoelen.