zaterdag 6 oktober 2012

Kaas, cake en pannenkoek



Culinaria

Hierboven drie jaar oude kaas uit Steenderen, van melk van Westbeemster koe. Erg lekker. Vrij kleine kaas, een zogenaamde 18 kilo kaas.
Zie ook hier (alle links hier in een nieuw venster).

In NRC Next een recept voor Arretje's cake ("arretjescake" schrijft de kwakker).
Hij gebruikt cacao ipv chocolade, gebruikt geen vanille en hij vergeet de suiker.
Joël Broekbaard heet ie ook nog...

Een NRC video over risotto hier. Die carnaroli rijst die die man noemt schijnt beter te zijn dan die Arborio, en die carnaroli weet ik nu ergens te koop. Binnenkort meer daarover.

Vandaag gestoomde vis, twee sliptong filets met kokos en koriander en citroenrasp ertussen, en linzensoep met paprika erdoor en asa foetida (gemalen zaad van de Aziatische berenklauw). Morgen Hindu eggs, met rijst en taro / tajerblad. Zie hieronder.
Die groentenboer had ook kangkung / waterspinazie wat ik volgende week koop want het seizoen ervan loopt af. Het was me nog niet eerder opgevallen. Erg lekker. Verder had ie fijne en grove klaroen. En nog wat, o ja, bitterblad.


Piquillo nog eens

Ik had nog een (gegrilde) achtergehouden. Goeie Spaanse olijfolie erover.
Met gewoon wit zeezout mwah. Met Guérande mooi, met Guérande Fleur de sel perfect.

Overigens was die bewaarde piquillo nog perfect van kwaliteit. Had niks verloren.

Recepten

Poerie, Suriname
Als roti, maar maak van alleen bloem en bakpoeder.
Rol flinterdun uit en frituur op 190 graden.
Gebruik als roti.
Ongeveer hetzelfde als Papadum (India).

Polderkoek
Met dank aan De Hollandse Pot (zie hier). Volgens mij is het Fries.
Schaft-gerecht; wordt koud gegeten.
Maak pannekoekbeslag, maar gebruik een mengsel van melk en zwarte koffie.
Maak er spekpannekoeken van (spek uitbakken en voorzichtig het deeg erop gieten zodat de spekjes niet naar een kant drijven) en serveer ze met stroop.


Deze foto vergat ik laatst.
Dwarsdoorsnede van dat Georgische -overheerlijke- kaasbrood.

Vrijdag gedichtdag

Ik bedoel: gisteren vergeten dus.
Tip van PJ.
Lévie Weemoedt, gevonden op die Piet Paaltjens site van Feikje.

Gast aan tafel

Strooi geen zout als ik kom eten:
'k huil er zelf voldoende bij.
Want ik kan maar niet vergeten
hoe zíj kookte. Ach laat mij
u eens trachten te beschrijven
wat mij toch zo snikken doet.

Daar is eerst dan de andijvie,
Allemachtig! Die was goed!
'k Kon daar wel van blíjven smullen.
Zeker met gehakt erbij.
En dan yoghurt. 'Dat is,' zei zij,
'om de gaatjes op te vullen.'

Maar vergeet ook niet de boontjes!
Vlak ook niet de bloemkool uit!
Op de schaal en op mijn koontjes
prijkte elke dag vers fruit.

Doch het ergst mis ik de spruiten,
Dáár komt nooit iets anders voor...

Mág ik dan mijn neus 'ns snuiten
als ik soms haar naam weer hoor...?


Huis de Beurs, zonder de tweede verdieping nog, dus vóór de brand.
Met die bioscoop waar Jean Paul Franssens als kind heen ging.
Las vandaag bij Montag / Hofland dat Franssens Belcampo belde, zijn vrouw aan de telefoon kreeg, Belcampo was fietsen.
"Hij fietst alleen nog met de wind mee".

Gevonden teksten

"Hij [Alain de Botton] schrijft over de verlichte pornografie die de christelijke kunst voortbracht - zie de Madonna's op altaarstukken van Fra Filippo Lippi en Sandro Botticelli".
Dat zoeken we op.
Nou, dat valt nogal mee bij die Lippi. Erotischer dan dit hier wordt het niet. En ook Botticelli houdt het netjes, zie hier. Alhoewel, die perziken...

"[Romney] wordt door 51 procent van de kiezers gewaardeerd, Obama door 56 procent".
Huhh NRC??

"Happi.Kidz adviseert de eerste menstruatie van je dochter te markeren door samen bloemblaadjes in de vorm van een volle maan in de tuin te leggen en je dochter uit te nodigen in de cirkel te stappen".
Gristu me ziele...

Cultuur tot slot,

maar niet teveel...

Marc Bijl hier.

Pop Art hier.

Rijtuigen hier.
"De grootste collectie ter wereld"? Daar geloof ik niks van.
En kijk, als we dieper graven dan lezen we "de grootste nationale collectie".
Wel de grootste collectie hier.
Maar in Leek hebben ze meer priksleeën, dat wel.


Raket-slee.
Nooit meer iets van de man vernomen...