zaterdag 11 augustus 2012

PADAM.. PADAM..

.
´Ge moe nie zévere !”, schreef Maarten mij in schoon Hollands naar aanleiding van mijn laatste post. Dus vandaag weer eens naar de realiteit en geen politiek en gehak op uw Thieme...

Dus:
La vulgarité du jour…Une Salade Niçoise..
“Ha , maar dat kennen we..”, roept ge..

Op het eind van de 60er jaren was er in Knokke een bijzonder ‘nacht’-restaurantje.
 
De chef droeg er een witte lange schort en zijn madame een verleidelijk decolleté. Beiden zullen waarschijnlijk het tijdelijke met het eeuwige al verwisseld hebben.
“Le Pétanque’, in de Avenue Lippens. Hoe men ooit die schone Avenue naar twee werkelijk grote kastaars  heeft kunnen vernoemen is een verhaal apart.
“Le Petanque’ was een nachtrestaurant toen, waar na de voorstellingen in ‘de Casino’ van Nellens de idolen kwamen eten.
Er hingen gesigneerde foto’s van Jacques Brel, Edith Piaf en goden en godinnen, en waar ik nog steeds met heimwee aan peins...
Zeker vanwege de ode, die Jacques aan mij.., Marieke, bracht....




En ik, toen secretaresse van een advocaat in Brugge, schoof onder de tafel mijn portemonnaie door aan mijn braaf Zeeuws-Vlaams Hollanderke, die als studentje toujours platzak was… (Vlaamse meisjes zijn per definitie te braaf…)
De eigenaar van ‘Le Petanque’ was volgens mij een Brusselaar, die getrouwd was met een madame uit Marseille.

Zij serveerde de ‘Salade Niçoise' op de meest perfecte manier en schokte ons, jonge vrijers, die van de ‘Gringo” en de ‘050’ terug kwamen, wat toen de dancings waren.. , door een procedure, die ik nimmer zal vergeten.
De salade werd geserveerd in een grote schaal.
Dan nam ze, bij ons aan tafel.., een groot mes en een vork, en zonder dat we ons bedacht waren, werd de ganse salade zeer fijn gesneden…
En zo hoort het…

In deze sombere tijden, afgestemd op uw budget, een Salade Niçoise die haar methode het dichst benadert. En die ge kunt realiseren met uw ‘super’:-

1.   Kook 2-3 eieren hard gedurende 10 minuten
2.  Kook twee, drie patatjes
3.  Kook een paar honderd gram verse boontjes, en laat afkoelen
4.  Was en droog in uw zwierder een frisse krop sla
5.  Open een doosje ansjovis en een doosje tonijn (niet in olijfolie, maar in ‘brine’
6.  Pel knofloken en snijdt fijn en 1 geperst
7.   Snij een paar ajoentjes fijn
8.   Snij wat paprika in fijne reepjes
9.   Neem wat olijven uit een doosje (blik); spoel en droog af
10.  Koop een klein potje met kappertjes
11.  Zorg voor een stevige olijfolie
12.  En een witte wijnazijn

Ge kunt toch niet klagen dat dat veel is..
Aangezien ik een beetje veel heb gedronken, zult ge het verder moeten doen met de onderstaande foto’s.
En als ge gisteren op uw vegetarische tenen werd getrapt ?
Jammer, maar ik heb er geen spijt van..

en toen
en toen
en toen
en toen
en toen... echt waar....