vrijdag 13 juli 2012
Aldi-wijn, pangasius en bitterballen
Eerst maar even die Aldi-wijn van gisteren. Die ik dus volmaakt vergat. Dank PJ voor je opmerking, maar ik had het zelf vanmorgen ook al gezien.
Maar goed, ook vandaag gaat het niet door want de beoordeling van één wijn (de enige rode) ben ik kwijt en die haal ik morgen dus nog eens.
Voor alle duidelijkheid: het gaat om een Aldi publicatie waarin prijsverlagingen voor diverse wijnen worden aangekondigd.
Over het bakken van champignons, daarover hoef je natuurlijk niet persé foto's te willen publiceren, maar dit is gewoon een mooie. Een stemmige. Toch?!
Recept
Pangasius, champignons (ach so!) en chips.
Ja, daar heb ik af en toe zin in, in chips als koolhydraat. En deze waren, net als die laatst, die met die balsamico-azijn, nieuw in het assortiment van AH. Kettle chips met zeezout in dit geval.
Flink boter, rode ui, knof...
Espelette-peper (wow wat gaf dat een smaak ff later aan die champignons!)...
Champignons erin roerbakken, Oxo als zout erbij, eventueel Marmite.
Witte wijn, laurier...
Boter in een koekenpan, pangasius-filets, p/z daarover.
+ chips dus.
Die vis die heeft niet veel smaak, en flikkert ook nog erg gemakkelijk uit mekaar.
De rest was heerlijk, die champignons, en die chips in die wijnsaus gedoopt...
Pangasius zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Legde vandaag Duitsers in een café uit waar de naam bitterballen vandaan komt (kompt).
Tafel, jenever, glazen, flesjes "bitter" (Angostura, bijvoorbeeld, zie hier.
En dat geheel heette de bittertafel. En daar werden ballen geserveerd, bitterballen dus.
Recept
Paprika met chorizo
Gebruik kleine groene paprika`s (bij de Turkse winkel; Biber dolmas) of die langwerpige lichtgroene.
Snijd de kop eraf en haal ze uit.
Vul met kleine stukjes chorizo (of beter en als verkrijgbaar: het worstvlees van verse chorizo`tjes, of eventueel worstvlees van Merguez, Marokkaanse slager), gemengd met stukjes ui en knoflook. Verse chorizo hebben ze ook bij AH, gebruik dat ervoor, prima, maar eet die worstjes niet zó: veel te zalvig gemalen inhoud om als "worst" te eten.
Wrijf de paprika van buiten in met olijfolie en zet een kwartier in een hete oven.
Pangasius, champignons, chips
10 voor taal puzzel. Tegenstandster. "Vijandin". Nou ja...
Vrijdag, gedicht.
Rutger Kopland, bundel Tot het ons loslaat
Aan zee en verder
Ze keek naar de zee en ging daarin op
op in dat kijken en in de zee
zozeer dat wij later zelfs van haar voeten
geen spoor konden vinden
alleen ons verhaal liet ze achter op aarde
maar het eind nam ze mee
Kijk, dat is mooi...
Pangasius