dinsdag 12 juni 2012

Turkse pruimpjes en "wilde rijst"


Gisteren kwa bezoekers weer peng! Bijna 600.
Maar waarom? Tsja...
Interferentie tussen gebruikte trefwoorden enerzijds, en "het klimaat" anderzijds.
Ik bedoel: als het vrijdag op ene mooi weer is, dan kan je het schudden, maar dinsdag woensdag donderdag chagrijnweer dan scoor je, dat soort dingen.

En 600 is vrij veel, maar voor statistiek-basis, ach...


Eerst maar even die Turkse pruimpjes (hierboven; mind you: dat is enkel knikkergroot).
Momenteel verkrijgbaar bij de Betere Turk, zakjes met groene.

Niet die nare zure Turkse dingen ervan gaan maken, maar gewoon dat zakkie groene pruimpjes laten liggen ergens, en dan gaan die pruimpjes geleidelijk aan kleuren (zie links tov rechts), en als ze gekleurd zijn dan eet je ze. Heerlijk.
Mooie bijkomstigheid: ze worden niet in ene allemaal rijp; dat spreidt zich mooi.
Van de groene zou je plum sauce kunnen maken. Search the blog. Chutney met ook veel knof.

Ik zocht en zocht, maar vond die illegale slakken hier niet.
Heb ik die dan ergens anders gepubliceerd?
Nou ja, dan vergis ik me maar. Dan maar dubbel. Beter dubbel dan niks.

Bestelt een vent slakken, zegt die ober "Franse of illegale?" -"Wat is het verschil?" "Uhh, die Franse, die zitten één in een huisje, die illegalen 10".


Oh ja, dat schoot me in ene te binnen. Wilde rijst. Zocht het en vond het.

Is tegenwoordig een beetje uit (als toevoeging aan "gewone" rijst was dat "in").
Maar ik ga dat eens puur proberen.
En het is geen rijst, het is een soort Noord Amerikaans graszaad, dat gefermenteerd wordt.

Leuk etiket trouwens.

Smakelijk Groningen, weer.
Om oude patrijs te stoven
Wasch de patrijzen schoon, leg ze 24 uur in azijn, doe ze in een pot, dezelve op de borst leggende. Neemt een kommetje versch kalfsnat, wat zout, wat heele peper, wat gestoten beschuit, gesneden chalotten, wat kruidnagels en wat foelij, doe dit er over en maak de pot digt toe om als dan de patrijzen te laten mitonneren [sudderen] tot dat ze gaar zijn.

Kijk, dit is heel erg verwant aan dat Spaanse wecken van partijzen, Perdiz en escabeche. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster). En recept (voor kwartel, maar dat maakt niks uit) hier.

En trouwens, overjarige gestoofde patrijs is enorm lekken en kost weinig. Bij de betere poelier.


Gisteren.
Wow wat was dat lekker...
Sushi rijst, rauwe zalm, gestoofde lente-ui.
Die zalm dat gaat als volgt, want die moet kraakvers zijn. Bij AH vroeg aanwezig zijn, als het wordt bijgevuld. De meest verse, die stoppen ze onderaan, en daar haal je ze uit. Zo kocht ik op de 10e "Houdbaar tot de 15e".
Zalm in dunne plakkies snijden, terug in de koeling.
Maïs-olie, flink dunne schijffies sjalot, wat knof, wat heel klein gesneden gemberwortel... Geen kruiden want het gaat om de pure smaak.
Witte wijn erbij... Zeer fijn gesneden lente-ui... Als pikant: versgemalen witte peper.


Sushi rijst nu.
Rijst heel goed wassen. Goed lekken. Een uur in 1,5 x volume rijst aan water. Goed roerend niet te snel aan de kook laten komen. 15 minuten op heel laag vuur zonder deksel. (Ze zeggen mét, maar dan veel meer water.) 15 minuten zonder vuur. Ik roer het regelmatig.

Zie hierboven. Links Sushi azijn (onontbeerlijk!), rechts shohu waardoorheen wasabi naar smaak. En ik at geen "sushi" maar klompjes rijst met stokkies uit de kom gegrepen. Even lekker. Maar een ding: wel een hoekkie door de sushi azijn halen. Wat trouwens voor velen, het de eerste keer etend, een ware relevatie is. En ja, het is werkelijk enorm lekker...

Wat anders nu. 
Thaumatroop hier. Alle links hier in een nieuw venster.
Ergens hier, maar waar? (maar een heel aardige site!) moet je prehistorische voorbeelden van thaumatropie kunnen vinden. Ik bedoel dan naast elkaar geschilderde dieren in galop fase 1 naast fase 2, of over elkaar heen geschilderde.


PJ, ik kan het niet beter gefotografeerd krijgen.
Maar een ding, want leesbaar is het: probeer je een idee te vormen van het getoonde getal. Een idee; niet het getal uitspreken of zo. 
Het getal stoppen in je rechter hersenhelft, in het gevoel; niet in de ratio, niet in de linker helft (nou ja, iha zit de ratio links).

Ja, dat is mijn stokpaard. De ratio tegenover het gevoel. En niks "emotie".
Emotie, dat is heel wat anders. Emotie, dat is een conflict tussen ratio en gevoel, tussen rede en geheugen.
Ets van Rembrandt. Dit zijn lijntjes op papier vs Dit is een pissende boer.
Geliefde gestorven. Wakker worden. Een seconde leeft die persoon nog, daarna...
Je ziet iets vreselijks. "Het is gebeurd" vs. "Dat kan niet waar zijn".

Maar goed PJ, zie de oplossing van het raadsel hier.

Doei!