zondag 10 juni 2012
Kreplach, khinkali en manti
(Het lukt nog steeds niet om een video te uploaden. Na het weekend maar eens herproberen...)
Niet veel tijd vandaag trouwens.
Gisteren.
Somen (zie hierboven), paddo's en sojabrokken.
Week in heet water wat van die gedroogde Chinese paddestoelen ("shiitake" maar dat is het niet, het heet Po Ku; zie hier; alle links hier in een nieuw venster). Doe er na een kwartier ook wat gedroogde shiitake bij maar nu echte, als je daar tenminsten kunt aankomen. Zoniet gebruik dan -enkel- verse shiitake voor dit gerecht. Roer de wekende paddo's regelmatig om.
Kook de somen en giet af. Spoel koud. Er hoeft geen anti-plak olie door.
Bak heel klein gesneden kastanjechampignon hoeden (zonder steel!) lang en langzaam in rijstkafolie tot een soort Duxelles (zie gisteren). Sjalot erbij, knof, lombok...
Wat geraspte stemgember, wat paddoblokje, witte wijn en de soja-brokjes...
Doe er de in stukkies gesneden geweekte paddo's bij...
Proef, doe er wat sake bij, proef (smaakverfijning paddosmaak!). Doe er wat mirin bij, proef (prachtige paddo-smaak).
Breng op zout met Japanse sojasaus.
Roer er de somen door.
Tatarstan nu. Las erover en ze eten er oversized ravioli, manti. Dacht aan die kreplach van laatst van Ethel Portnoy.
Kreplach zie hier en recept zie hier. Purim eten.
Manti zie hier en recept zie hier. O, die worden gestoomd, niet gekookt. Uhh, kreplach worden ook wel gebakken.
Gaan we een keer allebei maken, want zoveel scheelt het niet. Als we een keer toch khinkali maken, ook dat scheelt niet zo veel, zie hier.
Khinkali
Maar goed, Tatarstan dus. Zoete paardenworst en Chak chak, zie hier.
Orthodoxe Russen en moslims, twee bevolkingsgroepen die het uitstekend met elkaar kunnen vinden. Maar ja, die moslims eten "Natuurlijk! Dat is toch normaal!" varkensvlees, dus daar moet het opperkaliefaat natuurlijk gaan ingrijpen. Steeds meer vrouwen in tenten...
Kreplach
Miso nu. Daar hadden we het laatst al over. En Janneke Vreugdenhil (ze schijnt een gepensioneerde TV-kook-moeder te hebben) dit weekend in de NRC. "Als je de eerste keer er een hap van neemt dan spuug je het uit". Wat een kwats.
Ik heb bruine akamiso (soya, tarwe) en je hebt ook shiromiso, lichter van kleur en soya + rijst. Die ken ik niet. Gaan we proberen.
Een paar links.
Japans koken hier.
Idem hier.
The book of miso is te lezen, niet te downloaden Janneke, hier.
Manti
Doei!