vrijdag 15 juni 2012
Groningen en zo
Gisteren eerst maar.
Zuurkool, zuurkoolspek, krieltjes.
Eindelijk maakte ik eens een keer geen stamp. Maar ja, het is dan ook al bijna zomer, ja?!
Iets reuzel, zuurkoolspek (mager stukkie uitzoeken!) in stukkies erin bakken, uit de pan (stoofpan!).
Sjalotten en knof in de pan bakken.
Zuurkool erbij (uitgeknepen), met twee vorken uit mekaar trekken, omhusselen...
Witte wijn, forsch witte wijn, geplet karwijzaad (Nijmegen "De Kruidenspecialist": Dat is hetzelfde als komijn meneer), laurier, gedroogde pepertjes, jeneverbessen. Kies voor flink hele jeneverbessen ipv wat minder doorgesnedene, want we stoven heel lang. Spek er weer bij natuurlijk.
Op laag vuur, deksel, heel regelmatig omscheppen.
De kriel, bijgesneden in vergelijkbare volumes, zeer lang en zeer zacht rauw bakken in flink boter. Goede boter.
En dat het spul bij mekaar serveren. Toch?!
Het was, geloof het of niet, maar ja, dat geloven jullie wel, griezelig lekker.
Ja, of "verslavend lekker", dat kan ook...
Recepten
Palmhart, Coeur de palmier, Frankrijk, of Palmitos, Zuid Amerika
Palmhart is hier alleen in blik te krijgen; het is het merg van een soort palm.
Snijd de palmharten in de lengte door, de dikkere eventueel kruislings.
Serveer met een vinaigrette en geprakt gekookt ei en olijfolie-mayo.
Enorm lekker.
Panade
Breng 350 cc. melk aan de kook en laat op laag vuur doorkoken.
Zeef er 50 gram bloem over, terwijl je die bloem krachtig door de melk klopt.
Neem van het vuur, klop er een ei door en laat wat koelen en daarna verder koelen in de koelkast.
Roer af en toe om.
Een prachtig bindmiddel voor quenelles en voor farces, vullingen.
Dit zuurdesembrood kocht ik vandaag op de markt. In een tent die van alles en nog wat verkoopt. Koekjes, you name it.
Daarnaast zowat staat een sjieke broodtent. Frans boerenbrood. Maar ja, dat Frans boerenbrood is dus in de elektrische oven gebakken, zie het bobbeltjespatroon op de onderkant (kijk op de onderkant van je supermarkt-stokbrood). En je snijd het door en dan zie je -dus- dat het net bóven die onderkant niet mooi gerezen is. Nee, natuurlijk niet...
Hoe kan het dat iemand pretendeert Frans Boerenbrood te verkopen terwijl het uit een elektrische oven komt.
Is er hier dan echt niemand meer met enig verstand van zaken?
Thaise rode ui.
Geen idee.
Gaan we proberen.
Ik houd u op de hoogte!
En dan nu maar weer eens de planning.
Morgen die paneer (zie verderop), gebakken cake's van dat restant sushirijst en ja, die rode Thaise ui!
Overmorgen. Tsja. Een super simpele AH verse pizza (zijn deze week in de aanbieding), met een blikje pilchards in tomatensaus, wat ik in ene ergens vond, erover.
En verder zien we wel, zei de blinde.
O ja, en op de markt, die grote visboeren, die hadden allemaal de haringen in bergen schoongemaakt klaarliggen.
Uhh, in de koeling? Nee niks koeling!
Panir, of paneer [uitspraak nog steeds panIEr]. India'se kaas zeg maar. Stremsel = citroen.
Tijd geleden ook gehad. Vond ik het toen minder dan die -vergelijkbare- halloumi (Noord Afrikaans) want slapper. Maar deze paneer is vrij stevig. We zullen zien.
Vrijdag, gedicht.
Wilma Voorneveld, zonder titel
Als er een mogelijkheid zou bestaan
om je hoofd voor een tijdje af
te kunnen zetten
Zonder kop dus ook zonder letters
die woorden vormen in een eindeloze
hoeveelheid, dus ook zonder
zinnen die mij mijn ademhaling
Ontnemen. Als er een mogelijkheid
zou bestaan, dan had ik dat
zeker nu gedaan
Zo kan ie wel weer.