zondag 1 april 2012
Sorry, maar ik hou ermee op.
Want wat voor dag is het vandaag!¬]
Trouwens, Poisson d'avril hier (alle links hier in een nieuw venster) en April fool's hier.
En wat een ongelofelijk zwakke hier trouwens...
Maar goed. Vandaag is het ook wat anders, Palmpasen, palmzondag.
Recept
Omelet met aardbeien, Zürcher Omelett, Zwitserland dus.
Marineer halve aardbeien een half uur met suiker, wat citroensap en eventueel wat eau de vie.
Laat uitlekken en vang het vocht op.
Maak een schuimige omelet (klop het wit stijf met iets suiker, spatel door het losgeklopte geel).
Bak de omelet, schep de aardbeien op de helft van de omelet en sla die dubbel.
Serveer met wat van de marinade-vloeistof eromheen.
Omelet met asperges en Brie
Kook asperges, giet goed af, snijd ze in kleine stukjes (snij ze eerst in de lengte door de helft) en gratineer die met Brie.
Maak een omelet en vul die met de asperges.
Omelet: twee scholen. Het ei te pleuris kloppen (Lyon) of het juist nauwelijks kloppen (Parijs, Bordeaux). Ik ben van de laatste.
Las vandaag ergens over de Italiaanse dichter D'Annunzio.
Maakte ooit een tocht van Rome naar het oosten van Italië, klein dorpje, krant kopen (volgens mij heb ik dit laatst al verteld, en toen dacht ik ook dat ik het laatst al verteld had; kan het niet controleren want de zoekfunctie is gestoord momenteel) in een boekwinkeltje, ik dacht Je weet maar nooit, ik zeg Hebt u werk van D'Annunzio? Die vent verschiet van kleur, blijkt ie ergens op de allerbovenste plant. in een stofhoek, het verzameld werk, twee kloeke dundrukdelen in groen leer, te hebben staan. Ef 85, uhh, 20 jaar geleden. Nou vooruit dan maar.
Ik denk dat die vent die dag z'n maandinkomsten gehaald heeft...
Twee tentoonstellingen in het Dordrechts Museum. Zie de site hier. Wat een ontiegelijke populaire kijk-ons-eens-met-de-tijd-meegaan shit! Ik wil gewoon informatie, geen gekwaak. Flikker op zeg.
Dan maar geen Dordtse info hier over de tentoonstellingen van Pirosmani en van Ermakov.
Pirosmani hier.
Ermakov hier.
Je kan het net niet zien, maar rechts waar die deur open gaat komt net castratie-Deetman binnen.
Trouwens, die twee kunstenaars, Pirosmani en Ermakov, zijn allebei Georgiërs. Er stond in NRC een verhaal over die Nederlandse vrouw van die president daar, en over die tentoonstellingen. (Dat je als museum weet dat er over gaat worden geschreven in een landelijk dagblad, en dat je dan niks doet om daarmee op je website rekening te houden. Weg met die subsidies dan maar.)
O ja, en, NRC, Georgisch is "een taal die nergens mee verwant is". Gelul. Kartvelische taalgroep.
Fanmail, alweer! Was sich liebt das neckt sich. L. Dank!
De Ronde van Vlaanderen: ik moet denken aan een jaar in augustus. Het was warm en de oude schilder zei: "Ik meen dat dat voorlopig blijft, de wind staat goed, we gaan fietsen" en we reden naar België.
Er waren daar nog geen uitgestippelde fietsroutes, alleen routes rond de steden, dus wij reden ons regelmatig vast, b.v. in afgravingen of tegen snelwegen of op de heide, noem maar op.
We hadden gelogeerd in Aalst, de oude schilder had in een van de café's bijna een handgemeen gehad met een paar inwoners aangaande Louis Paul Boon. Die schrijver, schilder, inwoner was daar niet geliefd. Wat een trieste stad leek dat Aalst! Een lange straat richting centrum, dat er niet bleek te zijn, een somber soort plein met station en dat akelige café. De volgende morgen zijn we richting Oudenaerde, stad van Adriaan Brouwer, gefietst. Sindsdien kan ik me iets voorstellen bij "vals plat" en bij "de Muur van Geraardsbergen". Nooit echter zag ik het land zo mooi als daar links en rechts van de weg, in die zinderende hitte. De huisjes waar die nieuwsgierige bewoners uit kwamen lopen om ons, in een onverstaanbaar dialect, hun commentaar te geven. Tot slot die angstaanjagend steile afdaling om uiteindelijk met een rotvaart de gouden eeuw van Oudenaerde in te zeilen.
Groeten, L.
Op het gevaar af aangezien te gaan worden als iemand die iets van sport weet, het volgende. Vanmorgen in bed in de krant gelezen, ik sloeg het er even op na.
De Muur van Geraardsbergen is niet meer in de Ronde opgenomen, tot groot kabaal bij het publiek, wat al heeft aangekondigd spijkers te gaan strooien.
Maar niet getreurd: we krijgen nu de Oude Waremont en meteen daarna de Paterberg.
Vroeger standaard in de Ronde, en door de renners zeer gevreesd!
Nog wat losse dingen.
Streekmuseum Krimpenerwaard, De Grote Schoonmaak hier.
Zout en zuur hier. Gristus, wat een fiep...
En zo snij je ze niet in; je snijdt langs de buitenkant (x 4) net tot door het wit onder de schil heen. En dán in de pekel. En niks diepvries, gewoon tijdig maken.
Tot slot voor vandaag NRC Thuiskok Marjoleine de Vries.
Beter dan de gemiddelde NRC culikwaker. Maar ja, "Gierst (in de vorm van couscous)", tsja...
En bulgur wordt niet gemaakt van gekookt graan maar van gestoomd graan. Een uiterst essentieel verschil.
Over gierst gesproken: werk het eens door brooddeeg, liefst in combinatie met -enkel gepelde- zonnebloempitten. Enorm lekker.
Kinderen van een vriendin noemen het Mexicaans vogelvoerbrood.
En dit, tot slot, is geen Palmpasen natuurlijk. Dit is Palmsonntag...
Vandaag over de grens van 245.000 pagina's gezien hier... Kijk...
Foodlog?, NRCNext?...
Tsja, die 15.000 per maand, die ben je na de Kerst wel kwijt natuurlijk...