donderdag 15 maart 2012

Eerst maar even vandaag.


Vandaag gemarineerde tofu (accent op gember), prei en cannellini (witte Italiaanse bonen).
Multi-culti, ja!
[Was heerlijk, trouwens...]

Rice cakes, rijst koekjes, vergelijk met kroepoek, maar het moet gekookt worden, ondanks de instructies er op

Rice cakes

Gisteren rice cakes, omelet-stripjes en paprika.
Ja, twee keer paprika achter mekaar, een mens kan zich vergissen. Toch?!

Kook die cakes met forsch water en lang en zachtjes tot ze eetbaar zijn, met een kruidenbouillonblokje bijvoorbeeld (te zien op de foto). Spoel ze heel goed af en koud. Als ze goed genoeg gespoeld zijn plakken ze niet meer aan elkaar.

Bak een grote platte "omelet" (enkel goed geklopt ei en zout), rol die op en snij in stripjes. Zie de foto.

Omelet-reepjes

Pinda-olie, rode ui, gemberwortel, knof...
Kencur/kentjoer (klein gesneden stukkies meebakken), stukkie lamsblokje, daun salam, daun jeruk purut... (oude spelling daoen djeroek poeroet, daoen salam, omgekeerd dan dus)
Droge sherry... harissa...
Proef. Paprikastukjes erbij...

Plus die rice cakes... plus die omeletreepjes...

Serveer met gari (gemberwortel pickles; search the blog).

Omelet, rice-cakes en paprika

Oef! Bijna-twee-persoons-portie zowat op... Vanmorgen nog wat omeletreepjes gesnoept, en op de middageten-kaas de rest van de paprikablokjes.

O ja, scheermesjes... Verdomd...

Ik gebruik altijd weggooi-mesjes. Kosten geen ruk. En in ene dacht ik Ik doe toch wel erg lang met één mesje...
Dus ik pak een nieuw mesje en plak op het zakkie een papiertje waarop de datum.

Vandaag moest ik weer een nieuw messie hebben.
Wat voor datum van het vorige stond er? Verdomd, 24 december...

Nou ja, ik heb maar een "halve baard" te scheren, maar ja, dan scheer je een hele toch nog steeds 1 1/4 maand met één messie...

Franse kaas Charolais

Charolais

O, trouwens over weggooimesjes gesproken.
Ik stond een keer aan de balie bij AH, tiepe die zijn merk scheermesjes nodig had, op reis, mesjes vergeten. Moest ie € 25 of zo afrekenen. Hij schrok zich de pleuris, want die mesjes, die kocht zijn vrouw altijd.
Weer een nieuwe weggooimesjes-adapt erbij.

Recept
Oer-tosti
Sneden insmeren met boter, tosti maken (boter aan de buitenkant!) en bakken in een tosti-ijzer.
Veel lekkerder dan een gewone tosti.
Als je een tosti-ijzer gaat kopen, neem dan zo´n ding wat omgeklapt een wafelijzer is.

Ja, of een studenten-tosti maken...
Koekepan warm stoken.
Brood aan een kant met wat olie inwrijven, en daarvan dan, twee stuks, een tosti maken met die ingesmeerde kant naar buiten.
In een koekenpan leggen en er een pannetje met water, water vanwege het gewicht dan dus, opzetten.
Bakken tot goudbruin, en dan draaien en verder bakken.
(Als je in ene die tosti kwijt bent, dan hangt die onder aan dat pannetje.)

Croque, Franse tosti met béchamel

Franse tosti, "croque".

Burp...

Fanmail nu. L. (Dank! Wordt zeer op prijs gesteld!)

Dag Maarten, die Lannoye is homoooooooo!

Ohhhhhhhhhhhhhhhhh!

Gohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!

"Een nicht als un perd" [paard] zouden ze hier zeggen. Zo te horen en te zien is hij ook slim, dus: "een menneke wiens pis (sorry hoor, L.) ze niet lauw maakt". Het laatste is ook een uitdrukking van hier. Nee Maarten, die Lanoye dat wordt het niet voor Connie. Ik gok op die pianist/componist bij wie ze logeerde in Frankrijk, die was ook al een beetje dooiig, maar misschien nog getrouwd. Dag, L.

Jajajajaja, de Franse markt, nu ze hier uitgekotst is...

Berlage, Beurs Amsterdam

Berlage, in een Spaanse publicatie. Dank PJ!
"Zijn" Beurs in Amsterdam, en het stadhuis van Usquert.

Uhh, je zou me nog een lijst sturen van die Spaanse boeken.

O ja, beloofd recept, en ook nog vandaag = dag van ongepubliceerd recept.
Drievlezenpâté

Helemaal eigen idee...

Maal een lamslever en een kalfsnier plus het gewicht van beide aan doorregen spek door de drie millimeterplaat.
Of laat dat doen.
(Het vet kan je aan de kalfsnier laten zitten als je niet al te vet doorregen gebruikt.)

Roer er peper, zout, snees poeirie (toko; ook wel Vierkruidenmengsel), armagnac en malaga door en laat een tijdje marineren, af en toe roerend.
Stort in een ovenschotel, druk goed aan, en leg er een varkensnet over, wat ook goed tussen het vlees en de rand moet worden gestopt.
Bak op 180 graden, en niet au bain Marie.
Giet, als er geen rood vocht meer uit komt (inprikken), het vet af en laat koelen, zonder gewicht erop.
Serveer met zoetzuur.

Berlage, stadhuis Usquert

Usquert

Ik moet nog één heel klein stukkie (van de 30 of zo) Dickens zien.
Kan al melden dat ik het iha aardig vond maar niet meer dan dat, maar Pickwick vond ik wel fantastisch.

Schitterend, hoe langdradig het ook was...

Pickwick, Snodgrass en Winkle

Pickwick, Snodgrass en Winkle...