maandag 19 maart 2012

Daar zijn we weer...


En nu hopelijk zonder verbindingsgekloot.

Franse kaas, Langres

Kijk, hier kan je goed zien wat ik laatst al beweerde, namelijk dat die kleinere Langres (die ik in Frankrijk had) steviger is dan die grote (die ik laatst had). Die grote buikt.
Trouwens alleen die kleinere wordt echt oud gemaakt, zie hieronder.

Gisteren beanz etc. Ja, veel te laat geworden voor normaal koken.
En zó laat dat ik me niet eens herinner waaróm het zo laat geworden was.
Wel veel lege flessen...

Beanz.
Olijfolie, rode ui, knof, wat gemberwortel, soepgroenten, peterselie, lombok...
Komijn, laurier, iets groenteblokje, iets venkelzaad...
Blik Heinz Beanz, wat rode port... Proef.
Met Old Amsterdam erover.
Burp!

Langres, extra oud

Vanavond dus dan die kippenmaagjes, met rattes aardappelen en sla. En spekkies! ("En een aangenaam etensmaal...met stukjes spek of wat dan ook erin..." Zie hier; alle links hier in een nieuw venster).

Vandaag was, receptueus, Janneke in NRC Next weer aan het woord.
Ze had eende-eieren, "geen wilde", en daar stond op gestempeld "10 minuten koken".
Kijk, dat betekent dus dat het wilde zijn, Truus. Want die zijn dikwijls besmet met paratyfus. Vandaar die 10 minuten.
Ze schrijft dat ze dat 10 minuten koken niet deed. Niet zo erg verstandig en al helemaal niet om dat in de krant te schrijven. In het blog trouwens allerlei mensen die haar daarop wijzen. Maar ja, laat maar. Domheid is domheid, "Nee hoor, dat geldt voor wilde". Ja maar die hep je dus Truus, gristus.
Geeft ze waarschijnlijk d'r kinderen ook nog van te vreten. "Verstand van koken"...

Bordeaux, Pont de Pierre en de tram

Bordeaux, de Pont de Pierre, de Stenen Brug. En de meest fantastische tram ter wereld (inductie-voorgedreven) die er overheen loopt.
(Dank PJ!)

Die kookpagina in NRC van zaterdag, die is best leesbaar. Nou ja, in vergelijking tot die Next zeurders dan. Maar echt Klap! koken, nee. Eergisteren weer een hoop gedoe over vegetarisch en groentetjes en dat restaurant in Londen.
Maar dit hier (verkeerde link in de krant...) is wel aardig.

Ja, kwa recept dan dus, want die tiepe is een enorme fiep. Mét kletskoek. "Moederdesem is een gistbeslag". Moederdesem is juist géén gist. En legt ie uit wat het verschil is tussen een vrouwlijke courgette-bloem en een manlijke, en dan staat ie met een vrouwlijke bloem in z'n hand te praten over dat die bloem "stuifmeel verliest", tsjongejonge. Je begint ideeën te krijgen over waar hij z'n eigen stuifmeel verliest.
Ik zeg niks.

Le Petit Vingtième, Kuifje in China

Op weg naar (Eeuwen oude!) eende-eieren...

Recept, eindelijk!
Oesters, gekookt
Gebruik goed schoongeboende Creuses.
Leg ze op de boden van een grote pan met de bolle schelp naar onder en giet er ongezouten water op tot de oesters net onderstaan.
Breng zo snel mogelijk aan de kook en laat een minuut doorkoken.
Haal de oesters uit de pan en maak ze open, ze steeds horizontaal houdend en met de bolle schelp naar beneden.
Snijd de oester los van de schelp en leg in de bolle schelp (waarin als het dus goed ie nog wat van de oestervloeistof ligt).
Deze oesters zijn niet helemaal gaar, dus nog iets moeilijk open te maken. Maar wel erg lekker.

(Zie de tekst hieronder)

Joost Doornik, Vrouw aan het raam.
Echt enorm mooi, indrukwekkend, en geen idee wie me dit heeft gestuurd (enige tijd geleden).

Die Ziggo (die naar de beurs gaan), die stiekemerds.
Je stuurt een mail met een attachment van 4,5 Mb, na 60% pats weg, niks.
Opnieuw. Hé! Pas na 80% pats weg.
Opnieuw, en perfect afgeleverd...

En o ja!
Formule 1 gisteren. Ik zei het al: super spannend. Vettel 2, maar dat was te danken aan drie pech's van Hamilton.
Dat wordt dus een zeer spannend seizoen...

Uit de strip Jo, Suus en Jokko

"Ik zie een vrouwlijke bloem... maar hoe kan die dat stuifmeel nou verliezen?"