vrijdag 10 februari 2012
Teveel om op te noemen vandaag...
Ik moet gewoon het lijstje, het lange lijstje (lange lijs!) maar even ("even") afwerken.
Eerst maar die rice cakes, want dat schoot niet op.
Hierboven in de week liggend (4½ dag, dagelijks water wisselend en het spul spoelend).
Ik heb ze afgegoten, uitgelekt, drooggedept, en gebakken én gefrituurd.
Gefrituurd gaat het enigszins, maar je moet dan nog steeds een stevig gebit hebben...
Gebakken = minder lekker, en nóg beter gebit nodig...
Nog wat.
Als je ze bakt, dan heb (hep) je een hels karwei om ze van mekaar los te houden, ik bedoel: ze willen aan mekaar plakken, het vuige tuig.
En als je ze frituurt (beter resultaat dus), dan kan je ze al hélemaal niet van mekaar loshouden, dan krijg je één grote koek.
Maar goed.
Maisolie, die pikante ui van laatst (van de Jumbo), flink prei, wat soepgroenten, wat peterselie, wat lombok, en redelijk wat knof.
Rijstwijn (of half medium half droge sherry, maar die rijstwijn kost dus geen ruk dus koop die), laurier, groene kruiden, Oxo.
Bak die rice-cakes en rasp Cheddar over dat uienspul.
En dit was dan meteen het donderdagse ongepubliceerde recept.
(Het was, met die rice-cakes, een gedoe, maar het was wél lekker.)
Zo.
Inkopen in Groningen
Meloen, bakbanaan, puntpaprika (liggen er nog drie, neem je die mee "bij het sluiten van de markt" en krijg je ze voor nop), zoete aardappel (bruine want die lila die zijn niet te vreten van walgelijke zoetheid), bakbanaan.
Prachtig verhaal over bakbanaan.
Ik had een liefie en die kwam uit Oost Duitsland. Middels schijnhuwlijk.
Maar goed, de Muur viel.
En die ouders van haar in de Trabant naar Tilburg (waar we woonden).
Ik zeg Moet ik u niet uitleggen hoe u moet rijden? Nee hoor, nergens voor nodig.
Een dag later bellen ze. We zitten in Luxemburg; is dat in de buurt?
Maar goed.
Die tiepe kocht op de markt dus bakbanaan, denkend dat het banaan is. "De smerige oplichters!"
Chinese rijstwijn. Gemaakt van rijst én altijd ook van kleefrijst.
Shaoshing en Hua Tiao.
Verschil moet er zijn.
Shaoshing: droger, mooi bittertje.
Hua Tiao: ietsje zoeter, geparfumeerder.
Prijs? Ach, 3 € de 600 cl., 4 € de 750...
14% + iets zoet, dus houdbaar na opening.
O ja, kocht Ikan teri, die kleine gedroogde Indonesische visjes, en die bleken krokant gebakken te zijn ipv enkel gedroogd.
Erg lekker om zó eten, maar onbruikbaar in de keuken.
Nederlandse Pecorino, en dan van geitenkaas.
Wow, wat is dat een enorm lekkere kaas.
Italiaanse Pecorino is meer om over spul te raspen, deze is perfect om over spul te raspen én om zó te eten.
Perfect!
Zag Eyes wide shut.
Drie keer niks.
Cruise, Kidman, en dan is het blijkbaar dus goed.
Nee hoor.
En er gebeurt ook helemaal niks...
Zag Alamar.
Ach... Man, gescheiden, neemt jochie mee op vakantie, aan zee...
Niet slecht, maar schiet niet echt op.
Er zit totaal geen verhaal in, maar toch vind je de film sympathiek.
Zoiets.
Gisteren, donderdag, ongepubliceerd recept, en dat deed ik vandaag met die rice-cakes, wees blij.
Vandaag, vrijdag, gedicht.
In De Bonte Koe
Ha vent!
Ha kerel!
Dag Maarten!
Dag Thea!
Het oude recept?
Alles glimt als vanouds
in de late middagzon,
de keteltjes aan het plafond,
de bril van Annie,
en de gebruikelijke ruzies
worden als altijd bijgelegd.
Als je rood mist
Ben je al je punten kwijt.
Der is nog post voor je.
Pas op,
Je hebt er twee gemaakt
En je staat op acht.
Nou gaan die jonge jongens biljarten,
Die stukadoors,
Die kijken teveel,
Die zijn te serieus.
Ze maken der niks van ook.
Doe Dicky er maar een van mij.
Heb jij in het vorstverlet gelopen?
Wat zei je?
Nee, ik had het niet tegen jou.
Spinazie?
Nee, tuinbonen met bieslook.
Moet je de krant zien?
Nee, tot morgen!
Tot morgen!
Smakelijk eten!
Smakelijk eten! O nee,
Je hebt al gegeten.
We worden allemaal ouder.
Jij wel ja.
Groetjes!
(Dat hep die vent geschreve, die altijd 's nachts imme nes lig...)
Kijk, daar heb (hep) je het: het zogenaamde slotlapje.
Zodra ik het uitgepakt heb (hep): betere foto's en recepten.
Hieronder El gato montés, de (letterlijk) bergkat, de wilde kat.
Pasadobles.
Hoor hier (alle links hier in een nieuw venster).
En hier.
Banda de musica hier.
Córdoba hier.
Blasorchester Neuenkirch-Willisau, Zwitserland hier.
Gitaar hier.
Draaiorgel hier.