zaterdag 7 januari 2012

Ha! Commentaar van C1!


Eindelijk weer eens!

vaktaal kerken

(De afbeeldingen vandaag zijn uit dit erg aardige boekje. Dank PJ!)

Je stuurde al die Luikse trap. Nam er ooit fotoos van m'n dochter, toen van kabouter-proporties in rood jasje. Met "intervallen" zodat het leek of ze in de verte verdween. Achach, hoe origineel, maar een moederhand is gauw gevuld.
Zag ik nou laatst op je blog dat ik tot "dame" ben gepromoveerd? (Op dat schip in het ...dok). Tsssss.


Nou, je zag er best wel chic uit...

Nog iets van een tijdje terug: je verbaasde je over de combinatie kruisbessen bij vis. Maar dat is in Engeland toch een vrij veel voorkomende saus bij vis? Zie Jane Grigson.

Ja, uhh, kijk: wát voor vis, en rode of groene kruisbessen?
Zocht er ff naar. Kijk: makreel, forel... En curry...

Misschien dom; maar wat is HP saus? Bedoel je daar die Dyon mayo mee? Ik kreeg ooit "Dyonnaise". Ook zoiets. Mwah. Na de eerste smaaksensatie beetje chemische smaak.

Nee. HP is een Engelse saus. (Dat je dat niet kent!) Zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Trouwens, nou ja, Engels: het wordt sinds een tijdje in Nederland gemaakt. In Elst.
Dijonnaise is een bepaalde saus, zie hier. (uit een potje kan dat best sjemiesj sjmaken).
En ik bedoel die Dijon mayonaise, mayo met mosterd erdoor.

Dat achterstevorengedoe is toch gewoon 'n palindroom? Parterretrap enz enz. Daar is er maar één 'n meester in en dat is Brandt Korstius. Opperlandse letterkunde? De mogelijkheid die jij oppert is erg aardig, zal het tzt aan Drs. P vragen.

Ja, palindroom... En overigens is het Corstius en overigens heb ik een bloedhekel aan die man. En aan z'n zus. (En voor mijn "mogelijkheid" zie gisteren.)

Beetje haastig, sorry. Vertrek morgenochtend voor 'n week naar Parijs!!
C1


Ach ja...

schuilkerk

omschrijving schuilkerk

De buurvrouw kreeg van iemand een bakje garnalensalade van AH, werd doorgeschoven naar mij, ik kijk op de ingrediënten, denk Ach, garnalen 37% (met die "ambachterlijke krabsalade" in het achterhoofd: "Krab 1%"), begon er net van te eten, gristus wat is dat voor ongelofelijk vette troep...

Vergat gisteren, 6 januari, nog wat: de Horo dans in de Tundzha. Op 6 januari dansen in ijskoud water. Dat is wat anders dan die Unox-duik...
De muziek hier.
De dans hier.
En in het ijskoude water hier. Tjee, doedelzakken! Dat is toch Keltisch...

Vandaag (of morgen) koolvis in varkensnet met puntpaprika en flageolets, morgen (of overmorgen) het rode experiment: uiensoep van rode uien en met rode wijn. Met kaas en croutons.

architectuur druiper

"De topsteen in een gewelf, die om decoratieve redenen ver naar beneden doorhangt"

Recept
Mousse van gevogelte-lever
Gebruik goed schoongemaakte levers van kip of kalkoen, liefst met hart van wild gevogelte erbij.
Snijd de levers in tweeën en maak ze schoon.
Bak ze in boter rondom aan met iets gesnipperde ui en knoflook, haal ze uit de pan, laat uitlekken en pureer ze.
Doe terug in de pan, flambeer op hoog vuur met Armagnac, maak op laag vuur smeuïg met room en breng op smaak met peper en zout.
Serveer met toast.
At het ooit met lever van wilde kwartels...

Zag Coco avant Chanel.
Technisch perfect, verhaaltechnisch heel aardig.
Duurt veel te lang, terwijl het toch wel goed blijft. Dus verdelen over twee avonden.

architectonische termen



Timpaan, verbeterde afbeelding. Dank PJ.

Nog wat spul gekregen van PJ.

Kom, vul de glazen hier.

Kreeg twee spaarkaarten van Van der Ley, die PJ natuurlijk nog van de Eetclub had. En ook een halfvolle, nieuwe uitgave met daarop deze link.

En, o ja, een krantenartikel over Blote billetjes in het gras.
Ik zeg Bij ons in het zuiden heet dat Blote kindertjes in het groene gras.
Witte bonen door snijbonen. Een verstandige combinatie overigens, want hier wordt de (witte) boon -terecht- als koolhydraat beschouwd, ipv als groente.
Dit Noord Nederlandse recept is met aardappelen en rookworst. In het zuiden zullen ze er ook wel aardappelen bij gegeten hebben (eerpels), maar rookworst??
O, ze koken aardappelblokjes met snijbonen samen, en maken daar stamp van. Nee, zo doen wij dat niet...
En ja, hier in het noorden doen ze dat ongetwijfeld met -geweekte- ingemaakte snijbonen. Uit het zuiden kan ik me dat niet herinneren.



Recept
Snijbonen inmaken
Vroeger in Keulse potten, nu in een plastic emmer.
De naam van de auteur van het recept staat er niet bij.
O, er staat ook niet bij hoeveel zout in de pekel ("een half pak zout op een pan water"; Zie hier).
Kijk: Snijbonen. Haal de snijbonen af, was ze en snipper ze fijn. Stamp ze met zout in een Keulse pot. Gebruik op 10 kg bonen, 2 ons, zout. Sluit de pot af met doek, plankje en kei.
Zie hier.