vrijdag 9 december 2011

Vanavond eerst maar gisteren...


En wat was het weer gruwelijk lekker, ach ach ach ach ach...
Die in die pasta en garnalen getrokken smaak van die rookspekkies... (Uhh, vanavond ja! Dat het dus een dag gestaan had... Zo moet je het dus doen!)



Bak rookspekkies goed krokant in ietsje ietsje olijfolie. Uit de pan.
Kook pasta. Ik gebruikte Casarecce. Het moet een stevige pasta zijn. Informeer naar Siciliaanse of zo. Stevig en vrij compact. Giet af, spoel koud, wat olijfolie erdoor.
Wat meer olijfolie, bosui, knof, grof gebroken witte peper, laurier...
Witte wijn, pikant paprikapoeder...
Proef als het redelijk ingekookt is.
Pocheer er rauwe gepelde (ontdooide, en dan + vocht) garnalen in (tip: voor zo een soort gerecht: Euroshopper).
Pasta erbij..., spekkies erover.
Eventueel wat ingemaakte jalapeños erbij (super). Gebruik dan minder paprikapoeder.



Vanavond maar nu vanavond: restje van dat overheerlijke spul van gisteren. Borrelhapje: blokjes mooie gekookte Yorkham met moschtert (Luxemburgse mosterd), ná: meloen.

Had het vandaag bij Van der Ley over Sainte-Maure de Touraine, hier (alle links hier in een nieuw venster). Dat die wat taps is omdat ie op dat stokje, verticaal, rijpt. Als je de plaatsjes goed bekijkt dan zie je dat er inderdaad, door dat verticaal rijpen, tapse (uitzakken) bij zijn. Maar ook dat er veel niet tapse zijn. Dat hoort niet zo.

Van der Ley, perfecte zaak, hier. ("Geen kooppavond", zo hoort het voor een fatsoendelijke zaak.)

Kocht er vandaag Artavaggio.

Die korst schijnt zich wild te ontwikkelen...

Commentaar volgt!



Recepten

Mispels
Als de mispels geelbruin zijn kunnen ze niet zo worden gegeten.
Gebruik ze om jam van te maken of om, in dunne schijfjes gesneden die kort geblancheerd en ontpit zijn, te verwerken in taart.
Mispels zijn zó te eten als er de vorst over gegaan is en ze donkerbruin zijn ("rot"); ze kunnen natuurlijk ook in de vriezer gelegd worden en dan weer ontdooid, maar dat werkt niet als ze ál te vroeg zijn geplukt.

Japanse mispels (die gele balletjes die je in de herfst ziet in de gemeente-beplanting).
Maak er chutney van, zoetzuur, of verwerk in taart als hierboven.



Markt. Kalfstong.
Lekker, maar niet goedkoop. 3,50 1,5 ons...

O ja, vergat gisteren alweer het donderdagse ongepubliceerde recept.
Mosterd
Geel mosterdzaad in een glas (3/4 vol), half medium en half droge sherry erover tot het onder staat. Vloeistof toevoegen als het niet meer onder staat. Etc, tot er geen vloeistof meer wordt opgenomen.
Blenden.
Op smaak brengen met honing, azijn, koenjit, you name it...
Zwart mosterdzaad erbij: pikanter.



Aparte kaas hoor, Kollummer 2 jaar oud. Snijdbaar! En ook heerlijk!
(Uhh, deze van die Kollummerlui van de markt.)

Had van die -gekookte- Andijker Muizen over, daar gaat die kaas over.

Groenten? Ik zeg op die markt Zijn de groene asperges nog steeds zo duur?
Dame kijkt alsof ik haar in een onzedelijke situatie tref. Ja...

Nou ja, 3,75 voor twee dagen...



Kollum

O ja, verdomd, vergeet ik ook alweer bijna het -vrijdag- gedicht.
Over kaas? Dat zal moeilijk worden vrees ik. Zelfs Elsschot ("Kaas") dichtte niet over kaas.
Ff maar wat anders dan, proza zelfs.
Uit wat ik nu herlees: Han Israëls (volgens mij een broer van de vrouw van Karel van het Reve), De Weense kwakzalver ("Wie zou dat nu weer zijn?").

De psychoanalyse is de schepping van Freud. Zij pretendeert de wetenschap te zijn die studie maakt van de menselijke ziel. Wie mee wil doen in de psychoanalytische beweging, moet het eens zijn met de grondslagen van de psychoanalyse zoals verwoord door Sigmund Freud. Wie het daar niet mee eens is, kan vertrekken.

Karel van het Reve zegt het op een andere wijze.

Dat Oedipus zijn vader wilde vermoorden, dat is wat Freud ervan gemaakt heeft.



Enzo kannie welweer...

(O, trouwens ik heb al sinds enige tijd speciale privileges van Google, ivm hoog bezoekersaantal: onbeperkt afbeeldingen uploaden bijvoorbeeld. Je kan per account maximaal 1024 Mb er op zetten. Ik heb ongetwijfeld, vier jaar, er tig giga op staan...)