dinsdag 25 oktober 2011
Nou, ben weer terug hoor...
Kocht gisteren onder andere ham uit de Savoie. Proefde vandaag. Werkelijk enorm lekker, uit de super of niet. Enorm vlezig...
Sneed ook het zondag op de markt gevonden "ambachtelijke" kaasje uit de "Hoge Ardennen" aan, Ovifat. Ovifat is een plaatsje; geen verdere info over de kaas. Alhoewel, als je op fromage + ovifat zoekt, dan krijg je Herve [uitspr. Erf], = Belgische Limburger, als resultaten.
Zo te ruiken (mensen in de trein!) en te zien is het een soort Limburgertje, maar een stuk kleiner.
Proefde.
Steviger, en een gecompliceerdere (maar zich fraai ontvouwende) smaak.
Vanavond het bekende laat-thuis-verhaal, beanz in tomatensaus, maar dus wel + gember, knof, lombok, sjalot...
Alhoewel, lombok, ik ga er van die -nooit eerder gebruikte- rode "peper"bolletjes door doen.
Recept
Mastellen, over België gesproken
200 gram zelfrijzende bloem, 10 gram suiker, 40 gram bruine suiker, 10 cl melk, snuifje zout, 20 gram boter, 1 eigeel, 1 theelepel kaneel (echte kaneel, vers gebrokkeld, met de vingers!, van echte kaneelstokjes, die bestaan uit erg dunne laagjes, in tegenstelling tot nep kaneel: keihard krom stuk hout).
Zet de melk even op het vuur tot hij lauw is. Meng dan alle ingrediënten en kneed tot je een stevige deeg krijgt.
Dek het deeg af met een vochtige doek en laat het 10 minuutjes rusten.
Vorm 10 bolletjes deeg en doe deze op een ovenplaat. Verwarm de oven voor op 220°C en plaats de mastellen er 7 à 9 minuten in.
Laat tot slot de mastellen afkoelen.
Luik
En nu ga ik koken en naar me nes...
O wacht. Op Radio Classique was er een tiepe die een "muzikaal drama" had geschreven op dat fantastische toneelstuk La Reine Morte, de dode koningin, van Montherlant.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster), en hier (dorpstoneel?), en hier.