zondag 16 oktober 2011
Eerst even
commentaar op de receptenpagina van de bijlage Vrouw (puzzels!) van De Telegraaf. Elke dag aardappelen...
Maandag tot vrijdag: gehaktschotel met puree, lams-navarin met kleine aardappeltjes, moussaka, Pommes Anna (schijfjes in de oven) en Provencaalse stoofschotel (weer aardappelschijfjes uit de oven). Maandag vlees, dinsdag vlees, woensdag vlees, donderdag geen vlees of vis dus daar eten ze vlees bij, vrijdag zelfde verhaal.
Moest dit even kwijt, het is nog ochtend, want ik moet de kranten en dat blad naar de buuf brengen.
Navarin d'agneau printanier (lenteachtig)
Dit hier (alle links hier in een nieuw venster) is helemaal ongelofelijk. Freeware, ja!
Wat me wel opvalt is dat dat mannetje niet meedraait als dat huis gedraaid wordt. Can't win them all.
(Zag net toevallig voorbijkomen dat dit bericht nummer 1788 hier is. Geen wonder dat ik al zo oud ben...)
Stukkie cultuur, geen gelul.
Rituelen hier.
Onbewaakte momenten hier.
Kan met uien hier.
Tegen de barbarij hier.
Moussaka
Recept
Makreel op de manier van La Pasionaria
La Passionaria, de gepassioneerde, was een legendarisch communistenleidster in de Spaanse burgeroorlog.
Was spinazie en maak op de gebruikelijke wijze kook-klaar.
Meng met flink knoflook-groen (stone leek ook wel) en leg op de bodem van een ovenschotel.
Giet er een scheut bouillon bij en bestrooi met wat peper en zout.
Leg er een uitgehaalde en schoongemaakte makreel op, kwast die in met gesmolten boter en bestrooi die met peper en zout.
Leg op de spinazie en op de vis hier en daar een klontje boter.
Zet een minuut of 20 in een oven op 180 graden.
Zie ook hier.
(Zag trouwens in ene dat de nagels van m'n linker hand gelig zijn. Ja hoor, sjemies gekleurde (AH) mandarijntjes pellen.)
Zag 3.10 to Yuma.
Niet al te slecht, wel enigszins moeilijk volgbaar en heel erg lang verhaal voordat het "echte verhaal" begint.
Dacht steeds "Nou gaat het van start" (dat ze eindelijk op die trein zitten), maar nee, geen beweging...
En trouwens toen het "van start ging" bleef het onduidelijk.
O, over SketchUp gesproken: die tiepo is nou vervangen door dat slungelvrouwtje wat zo nodig in de schaduw moest staan...
De truc overigens van dit freeware programma is dat je je bestanden alleen op Google (bv. Earth) kan publiceren, en je kijkers daar dus heen moet lokken. Voor "extern" bruikbare bestanden heb je de -betaalde- Pro versie nodig.
Vego sateh-balletjes, rijst en boterboontjes dus.
Uhh, die sateh-balletjes kocht ik per ongeluk. Ik wil gewoon naturel!
Boontjes kop kont, half uur koud water, afgieten, uitlekken, wat water en wat zout, koken. Afgieten alweer, koudspoelen.
Balletjes kort bakken in pindaolie, uit.
Pindaolie, sjalot, gemberwortel, verse koenjit, knof, droge geraspte kokos...
Rijst (geen snelkook, en natuurlijk "rauw") erbij, roeren en aanbakken...
Heet water, ± kruidenbouillonblokje, pandanblad, wat ketjap manis, wat Chinese light soy.
Op hot brengen met Kung Po, ff..., proef.
Halve balletjes erdoor en de boontjes (boentsjies in Indonesië!).
Zocht dus -natuurlijk- vergeefs op die kroko of crocodile drug (refo-hype bij Trouw; "dat je wonden hebt waarin je de botten ziet liggen"). Maar ja, zoekend vond ik wel zie crocodile attacks verderop.
Uhh, ooit, lang geleden, reed ik in een taxi (4 gulden per uur) van Padang langs de kust naar het zuiden. Kwamen over een bruggetje over een kreekje dat in zee uitmondde, tussen de mangrove. Vredig peddelend oud vrouwtje in boomstam-kano. Flits! Fontijn! Vrouwtje weg, kano en peddel dobberend in het water...
(Eerst even Pommes Anna, hoor!)(Ennuhh, ziet er dat Wow of ziet er dat niet Wow uit...)(Het water loop me in de mond...)
Crocodile attacks
Gnoe's hier.
Crocodile song hier.
Moeder olifant in de verdediging hier.
Stomme lul hier.
Kroko vs kroko hier.
Pfff...
O nee, die Provencaalse stoofschotel moet nog...
Met wild zwijn in dit geval.