donderdag 15 september 2011

Tortas de aceite


heet dat, die Spaanse "maaltijdcrackers" ("maaltijd"??).



In elke supermarkt, deze van Aldi.
In Spanje zijn ze lekkerder want met olijfolie en met minder of geen suiker. Wel sesamzaad (ajonjoli [achoncholIE]) en anijszaad ("én"; niet "of" zoals in sommige recepten).
Anijszaad, anís, heeft ook een andere naam, matalauva, dood(t) de druif (in het Spaans spreek je elke letter apart uit: ma-ta-la-u-va). En sesam, ajonjoli, heeft ook een andere naam maar die vind ik niet. Leuke naam, komt nog wel. O ja! Alegría, vrolijkheid.

Torta trouwens is sefardisch voor matze.



Dit is de echte torta, ongedesemd brood, zo groot als een enorme pannekoek. Search the blog op gazpacho manchego, oer-pasta, super lekker voor als je van al dente houdt...

Vandaag zou ik dat perkedelrecept (met aardappel) geven als "nog nooit eerder gepubliceerd recept", maar dat hép ik al eerder gepubliceerd. Search the blog.
Dat wordt dan dus dat perkedel recept met krab en maïs (lekker toch?!), Perkedel kepiting.



(Shit, waar vond ik dat plaatje? Jawel. Gewoon hier...)

Perkedel met mais en krab, perkedel kepiting (maar soms wordt de maïs dus ook genoemd, perkedel dagoen kepiting)
Kook de maïskolven en schrap ze af.
Snij sjalot en knof, en breek kemiri (zelfde volume als de knof) tot zowat poeder.
Roer er heel fijn gesneden prei door en idem selderijblad (geen stengels).
Meng er ook kokos door, bijvoorbeeld kleine stukjes kokosboter.
Op één maïskolf gaat er één ei door en ook minstens 50 gram gekookte krab.
Klop er per ei een halve eetlepel rijstebloem door.
Maak vrij platte koekjes (voeg eventueel tarwebloem toe als dat nog net niet lukt) en bak ze mooi bruin in palmolie.



Had een hele mooie Brie van AH laatst, die noemen ze dan, als die wat belegen is, "pikant". Maar goed. Prachtige uitloper. Hier op Brabants rog.



Gisteren "wilde" zoutwaterscampi, met paprika (kleine oranje punt-) en macaroni.
Kook mac, uit, spoel koud, wat olie.
Palmolie, gemberwortel, sjalot, knof, lombok...
Droge witte wijn, daoen salam, daoen djeroek poeroet...
Die paprika...
Hoisin voor het zout, en ietsje goela djawa.
Het moet vrij vloeibaar zijn, dus eventueel wat heet water er bij.
Scampi's erin gaar laten koken.
Macaroni erdoor.



Goei eeten (dat is Brabants) hier (alle links hier in een nieuw venster).
100 mile diet hier.
Laura Spierdijk -eten uit de buurt- hier.
Exki hier.

Zo kan ie wel weer met al die kwatsflauwekul uit Tilburg...



Kutweer naast een steigerpaal...