donderdag 25 augustus 2011
Zo; vandaag lukt het...
Eerst maar even eergisteren, hierboven. Groningen geweest dus weinig tijd. Blik Heinz beanz in tomatensaus, blokjes Roquefort erin. O, eerst wat ui en knof en lombok gebakken natuurlijk. Werkelijk overheerlijk.
Gisteren portobello's met een ei erin gebroken, in de oven. Eerst natuurlijk weer wat knof en ui gebakken en dat eerst in die hoeden. Met haricots verts met heet paprikapoeder.
Gebruikte miso, gerookt paprikapoeder en witte wijn. Heel apart en lekker. En opvallend hoe miso zo simpel combineert met Europees spul...
Vandaag bezoek. Die longhaas, ovenaardappelen en gemengde paddo's. Voor maïs, na fruit. Foto's morgen, maar hieronder vast het fileren van die longhaas. Net als in Mexico altijd heb ik ze ook in kleine stukjes gesneden. Die longhaas zit op het middenrif (twee stuks), en is de adem- en hikspier. Grote zeen in het midden. Middenrif is in het Spaans faja [fÀchaa], sjerp. En die biefjes zijn dus fajitas. Volgens mij komt het voor in dat boek van Esquive, met de ridicule Nederlandse titel Rode rozen en tortilla's. Spaanse titel luidt vertaald Als water voor chocola; in Spanje en Mexico en zo drinken ze altijd water bij de warme chocolade, met in dat water een groot citroenschuimpje opgelost.
Longhaas: onglet. Hier. Alinea 3 is gelul.
Hanger steak hier. Alinea 2 is gelul.
Toch een flinke partij perfecte bief voor vijf Euro...
Donderdag, dus niet eerder gepubliceerd recept.
Stoccafisso (stokvis, jawel!) alla Ghiota
Week de stokvis tot redelijk zacht en minstens verdubbeld in volume.
Sauteer in olijfolie ui, bleekselderij en wortel en laat zachtjes doorpruttelen tot redelijk zacht.
Voeg toe, alles grof gehakt: paddo's, pijnboompitten, knof, platte peterselie, iets in melk geweekte ansjovisfilets en groene olijven.
Voeg stukken vis toe, zonder vel of graat. Warm op hoog vuur en laat dan sudderen met tomaat, aardappel, zout, peper en wat witte wijn.
Na 10 minuten warm water erbij en laat anderhalf uur sudderen.
Brussel. In cursus gebruikt. Cursus InDesign klaar trouwens. Nu een cursus website usability.
Lamsvlees met yoghurt, mansaaf, Noord Afrika.
Breng blokjes lamsvlees (schouder of zo) langzaam aan de kook in
weinig water en schuim af.
Laat gaarkoken met stukjes wortel, peper en zout.
Laat op het laatst de vloeistof zonder deksel op hoog vuur flink inkoken.
Bak in olijfolie ui en knoflook, en roer er op laag vuur raz hanout door (bij de marokkaanse slager of maak het zelf) en geroosterde pijnboompitten.
Laat wat afkoelen, en roer er dan flink yoghurt, gemengd met wat maizena, door.
Daarna dat mengsel bij het iets afgekoelde vlees en op laag vuur nog een tijdje laten stoven.
Smakelijk eten...
Trompettes de la mort hier (alle links hier in een nieuw venster).
Hoorntjes van overvloed, maar letterlijk betekend de naam doodsklaroenen.
Morgen vrijdag = gedichtdag, dus dat worden die doodsklaroenen van Bloem.
Stem voor Wakker Dier (vandaag! waarom stuurden ze dat niet eerder...) hier.
Films de afgelopen dagen.
The usual suspects. Zeurfilm.
Boys don't cry. Niet opschietende puberfilm. Ding eruit en The guns of Navarone erin. Toch?!
Shawshank redemption. Heel aardig, ja. Lang, maar erg mooi. Uhh, daarna komt de gedachte "Té lang". Daarna "Gristus, is die film een keer afgelopen??"
Onglet