donderdag 19 mei 2011

Vanavond


wordt het wel apart, uhh lekker. Kookte de kipfilets die ik af en toe 's middags (tijdig uit de vriezer gelegd, ik bedoel: als ik daar aan denk) (koolvis ook) opbak met champignons of courget of paprika, uhh, die kipfilets dus die kookte ik in gevogeltefond. Dus dan krijg je super lekkere kippesoep zeg maar. Maar goed. Vandaag ga ik daar forsch pompoen in koken en dan pureren. En kastanjechampignons er door en vers gemalen Grana padano erover... Wow...



Gisteren. Bakbanaan, puntpaprika, ei.
Die bakbanaan heb ik voor de variatie in de lengte in 2en gesneden en dwars idem, en zo langzaam in boter...
Maïsolie, rode ui, knof...
Black geerah (Bunium persicum), bruin mosterdzaad, laurier (misschien had ik daoen salam moeten gebruiken)...
Rundvleesfond... Proef.
Piripiri, Oxo. Proef.
Plus puntpaprika, plus stukjes bakbanaan, en pocheer er eieren in.



At trouwens weer eens een keer, erg lekker hoor, Groninger rollade op m'n brood. Net als Groninger worst met kruidnagel. Je kan ze natuurlijk ook vers, in z'n geheel dan dus kopen.

Goh, wat een dag. Kreeg méér werk, kreeg voor een deel van m'n werk een hogere vergoeding, en kwam ook van de jaarlijkse bloedprikking terug met de mededeling dat alles niet alleen beter was dan vorig jaar maar ook dat alles gewoon, an sich zeg maar, gewoon goed was. Zelfs de leverwaarden (alcohol...) waren in orde, tsjonge. Dat was schrikken...



Etalage Brussel. Wilde ik in een cursus gebruiken. Toch maar niet gedaan.

Donderdag. Ongepubliceerd recept.
Gezouten varkensstaart, Suriname
Zoute varkensstaart moet altijd ontzouten worden, omdat het tot in de kern gezouten is.
De beste manier om de varkensstaartjes te ontzouten is ze zeven minuten in een gesloten pan aan de kook te brengen. Daarna het water verversen en opnieuw aan de kook brengen tot het genoeg ontzout is.
Varkensstaart, basis bereiding
Uien snijden en met een paar teentjes knoflook in bakken, een kleingesneden tomaat erbij en de varkensstaart.
Wat zwarte peper erbij.
Nog vijf minuten laten stoven in een gesloten pan.
Deze basis is te gebruiken in Surinaamse soepen en bij gerechten zoals Okersoep, Pindasoep, Geraspte groene bananensoep, Pom, Moksi Alesi en met verschillende Surinaamse groenten zoals Kouseband, Antroewa, Sopropo, Oker, Pompoen, Boulanger, Amsoi etc.



De Zwarte Toren in Brussel. Gebruikte ik in een cursus vandaag.

Links
All about drawing (kan dat niet in het Nederlands?) hier (alle links hier in een nieuw venster).
Historisch museum, deze voorlopig never ending story hier.
De collectie verrijkt hier.
Willen van Genk, de belangrijkste, zegt men, "outside kunstenaar" (art brut, zeg maar) hier