maandag 7 maart 2011

Vandaag


alweer meteen een foto van Luxemburg voor de Flash cursus. Kleurbewerking, twee foto's nodig, een met veel kleur, een met weinig. Die met weinig zette ik als enkel dagen geleden hier, die bijna zwart-witte (wegens het weer) moderne architectuur op de Kreuzberg, de veelkleurige hieronder. Echt een knollen-volk, die Luxemburgers...



Bedacht dat als ik er had gewoond, dan had ik dat heel kleine Savoyse of hoe schrijf je dat kooltje in z'n geheel in bv. rauwe ham gewikkeld / gebonden gekookt. Of in pekelvlees of zo...

Recept
Kaastaartjes met peer
Maak bladerdeeg. Of koop het.
Maak een mengsel van blauwschimmelkaas, crème fraiche en licht geslagen eiwit (250 gram kaas op een bolle eetlepel crème fraiche en anderhalf eiwit).
Breng op smaak met peper en zout, en koel.
Rol het deeg uit tot 3 Cm. dik en steek er cirkels uit met een diameter van ongeveer 12 Cm.
Leg het deeg op een ingevet bakblik en prik het goed in.
Verdeel het mengsel over het deeg tot 2 Cm. van de rand.
Strooi er gehakte verse rozemarijn over en koel.
Schil peren (een bolle, niet een langwerpige soort) en ontdoe van het klokhuis; snij in schijven van 1 Cm. dik.
Smelt 50 Gr. ongezouten boter, doe er 1 eetlepel basterdsuiker bij en carameliseer de peer hierin, met 3 of 4 eetlepels water.
Laat koelen.
Beleg de taartjes met de peerschijven en bestrijk met gesmolten boter.
Bestrooi met fijngewreven komijnzaad, nog wat rozemarijn, peper en wat zout.
Vouw de randen van het deeg naar binnen en bestrijk met losgeklopt ei.
Bak een dik kwartier op 200 graden.



Nog een Luxemburg foto voor de Flash cursus, het klooster in de benedenstad.

De planning zal wel weer veranderd zijn. Vanavond niet denk ik. Tempeh (gebakken plakken), naan, saus met bosui.
Morgen en overmorgen wel. Morgen in boter gesauteerde blokjes gerookte zalm met zeekraal en mihoen, overmorgen iets met ei, die overheerlijke groenten in forsch ingekookt gevogeltefond (had ik over) met, tsja, misschien vogeltong (pasta) door die groenten...



Gisteren
Bladerdeeg, paddo's, Gorgonzola
Week gedroogde champignons. Ik gebruikte 50% eekhoorntjesbrood, 25 oesterzwam (heerlijk!) en 25 shiitake. Echte shiitake, niet die dikke Chinese.
Olijfolie, sjalot, knof, ietsje rode lombok zonder pitjes...
Schijfjes champignonhoeden..., iets paddoblokje, weekwater, ietsje Malaga, gedroogde geweekte paddo's in stukjes... proef.



Wat gedroogde tomaat uit olie erbij, in kleine stukjes.
Oven aan.
Schotel invetten, bladerdeeg bebloemd uitrollen, in schotel, wat aanbakken.
Paddospul erop, stukjes Gorgonzola, randen bladerdeeg nat, uitgerolde tweede plak er op en randen aandrukken, inkwasten met ei (vergat ik) enzovoorts...
Like wow man...