donderdag 31 maart 2011

Oud scherm, nieuw scherm




Boven oud dus, ja, dat is nogal duidelijk, onder nieuw. Al die paletten (zo heten die kleine schermpjes) kan ik ernaast zetten, en zo mijn werkruimte clean houden.



O ja, dat schoot me in ene te binnen, hoe ik er op kwam, geen idee (ein Gehirnorgasmus; zo noemde Hans Castorp een epilepsie-aanval). Maar goed. In ene vonkt het, waarbij, overigens, ik het ook mis kan hebben. Daar komt ie.
Gerard Reve woonde in Dieulefit, God-het-maakte. En Brel zingt ergens "Entre Dieulefit et Dieulegarde", tussen God-het-maakte en God-het-behoudt).
Of was het een ander -lefit en -legarde?

Hahaha! Al wel eens verteld, lang geleden, lijkt me, maar o zo mooi. Iemand had het over een handtekeningenlijst maken voor iemand die valselijk van aso gedrag beschuldigd werd. Vertelde het volgende verhaal.
P., foto hieronder, helemaal vol tatoo's maar de aardigheid zelve, kwam ergens wonen, huurwoning, wijk met ook koopwoningen. Een koopwoninger was geschokt en begon een handtekeningenactie om hem daar weg te krijgen. Daar hoort P. van. Gaat ie naar die man, belt aan en zegt "Ik kom ook tekenen!" hahahahaha....



Vanavond
Krijg lui te eten die iets aparts wilden. Vooraf gedroogde kwal, opgebakken met paprika. Dan erwtensoep met ketjap en sambal. Apart toch? Kijk.

Recept, tot nu toe ongepubliceerd (donderdag!)
Piccalilly (Engelse versie)
Rasp grof de volgende ingrediënten: 4 koppen ui, 4 koppen kool, 4 koppen groene tomaten, 12 grote groene paprika's, 6 idem rood.
1/2 kop zout erover, meng goed en laat een nacht staan.
Spoel goed af en lek goed uit.



Meng met 4 koppen droge cider, 6 koppen suiker, 2 koppen water, 1 theelepel selderijzaad, 2 eetlepels geel mosterdzaad en anderhalve theelepel koenjit / curcuma.
Breng aan de kook en laat 3 minuten sudderen.
In schone potten enzovoorts.

Gisteren.
Franse erwtensoep (van doperwten) met tauge en ei
Eieren hard koken. Schrikken, pellen.
Olijfolie, sjalot, knof, ietsje lombok.
Komijn, korianderzaad, laurier, piment.



Gevogeltefond erbij en uitgelekt blik doppers. Ff sudderen.
Blender, staafmixer erdoor.
Ei in stukjes erin opwarmen en ook tauge.



Nog een recept, toe maar
Kaneelballen, joodse keuken
Meng 200 gram gemalen amandelen (zonder velletje) met 75 gram gele basterdsuiker en twee theelepels kaneel.
Klop twee eiwitten stijf.
Werk voorzichtig door het amandelmengsel.
Maak balletjes en leg die op een ingevette bakplaat.
Bak in een hete oven tot bruin. Hete oven, omdat ze van buiten krokant en van binnen nog zacht moeten zijn.

Lees iets interessants momenteel. Zie hieronder. Altijd wel gedacht...



Uhh, proefde die doperwten etc. soep, en dacht "Daar moet kentjoer / kencur bij!". En "Serveren met serundeng erover!"