dinsdag 11 januari 2011
Gisteren: alweer vergeten
foto's te maken van het koken. Maar ja, dat was misschien omdat het "kliekjes" was. Gerookte haring-rest, kastanje-champignons-rest.
Met penne.
Olijfolie, sjalot, knof, lombok...
Kook de pasta, giet af, spoel koud, hussel er olijfolie door.
Witte wijn, ietsje foelie en kruidnagel (fijngewreven kopjes), laurier.
Plakjes kastanje-champignons (de stelen waren al verwerkt), ff, stukjes haring, ff, proef. Zout zal wel niet nodig zijn.
Pasta erdoor en serveer met fruitjes en groene pesto.
Jammie...
O! Tóch een foto!
(Fruitjes moeten er nog over!)
O ja, eergisteren die echte pandan rijst met die zoutevis en die kastanje-champignons (daar waar alle stelen heen gingen). Restje naar buurvrouw, geen zoutevis want ze heeft het aan haar nieren, ik zeg Die rijst is heel erg lekker want... Enfin. Volgende dag Ja hoor, erg lekker. Met bruine suiker erover.
Nou ja...
Link voordat ik het vergeet, Betoverend hier (alle links hier in een nieuw venster).
Vanavond
Kidneybeans, Gruyère, gele paprika (ook een kliek). Proefde net die -afgegoten- kidneybeans van Bonduelle. Nou, echt goed smaakt dat niet.
Die Gruyère is van de Aldi en is uiterst prima.
Had trouwens ook "Buitenei" van Super d B. Ook uitstekend, werkelijk uitstekend.
(Buitenei, de naam...) (Met wie? Met Buitenei zegt u?)
Bij mijn Tante Nonnetje stond zo'n negerkop met z'n hand voor z'n mond en in die hand kon je dan een muntstuk leggen. En als je dan een hendel overhaalde, dan stak die neger zijn tong uit, viel die munt op die tong, tong naar binnen, munt weg.
(Bij Radio 4 hebben ze die Arbo Perd of hoe schrijf je dat goedkoop moeten kunnen inkopen. Je wordt er écht mee doodgegooid de laatste weken, met die gevooisde Letse kwezelaar...)
(Nou ja, minder erg dan Peter Eutfeut of hoe schrijf je dat.)
Recept
Hete bliksem
Kook één deel spek in blokjes met twee delen aardappelschijven.
Voeg, als de aardappelen half gaar zijn, één deel blokjes zoete appel toe, en als de aardappelen bijna gaar zijn één deel blokjes zure appel.
Giet het water af als de aardappelen gaar zijn.
Prak.
Nog een recept.
Duitse hete bliksem, Himmel und Erde
Als hete bliksem maar met peren.
Er zijn variaties met bloedworst (wow!) en met ook nog spruiten erdoor.
Het lukt die orchideeënkwekers steeds beter om "rood" te krijgen. Ik bedoel bij deze soort hieronder dan. Nog steeds niet perfect, het blijft paarsig. Maar deze, bij daglicht gezien, is beduidend minder paars, en meer rood dan op deze foto.
Ik kan de kleur wel corrigeren, maar dan gaat of de hele afbeelding mee, of ik ben een uur bezig.
Had die plant net gekocht, liep naar huis, stond een auto geparkeerd, stem uit auto "Rechts afslaan, dan rechts afslaan". Ik denk Daar zit Wilders in, maar dat was niet zo. Het was iemand met mensenhaar.
Kaapse bes nu. Want dat kreeg de buurvrouw van me.
Dat zijn die vruchtjes die in die hulsjes zitten, net als lampionplantjes.
Allemaal dezelfde familie, allemaal familie van de tomaat.
Die Kaapse bes is een van de kleinste, naast dat lampionplantje. Maar pas op: ook dat lampionplantje is eetbaar. De bes ervan wordt gedroogd gemalen gebruikt in curry's. Voor het bitter.
Iets groter is de Mexicaanse tomatillo, tomaatje. Groen en gebruikt in salades en pikante sauzen.
Nog groter: de tomaat. Kijk op het steeluiteinde van de tomaat en je ziet restjes van blaadjes zitten. Dat is hetzelfde als die hulsjes van de Kaapse bessen of van het lampionplantje.
Alweer wat geleerd. Toch?!
Tomatillo
Zond PJ een Spaans gezegde wat ik bij Schopenhauer vond.
"Honra y provecho / No caben en un saco."
Eer[lijkheid] en gewin / passen niet [samen] in een zak.
(Aan welke politieke partij doet mij dit alsmaar denken...)
PJ gaf iets vergelijkbaars uit het Spaans.
"Je kan de klok niet luiden en [tegelijkertijd] in processie lopen."
Ja.
Aardig is dat Karel van her Reve schrijft (Verzameld Werk IV) dat Schopenhauer "[...] Spaanse citaten in het latijn of Duits vertaalt". Deze dus niet.
Vond dit ergens voor weinig geld. Ongelofelijk. Drie gewichten, Nederlands, oude spelling ("Hektogram"), dezelfde gieter en dezelfde ijker en dezelfde ijktekens.
40 jaar geleden zou je daar al blij mee zijn geweest... Uhh, wàs je er blij mee...
Prachtig ook hoe dat "keeltje" smaller wordt, van links naar rechts.