woensdag 8 december 2010
Worst!
Hierboven die Friese gerookte worst, die met turf gerookt zou zijn "want dat doen ze altijd in Friesland". Die worst is, zoals dat hier in de omgeving lekker gevonden wordt, erg jong. Wel gepekeld en gerookt dus, maar niet gedroogd.
Hieronder knoflookworstjes van de slager uit de Steentilstraat in Groningen. Niet die Islamitische maar die andere maar dat dacht u al.
Tot slot de pikante worst van diezelfde slager. Die heeft ie pikant, extra pikant en heel pikant, en dat is deze.
Ik hoor wel van C1 hoe het smaakte...
Kreeg gisteren in dat restaurant voor een paar euro een waanzinnige hoeveelheid pangsit, niet doorheen te komen. Bedacht dat het verwant is aan papadum, alleen die kun je niet vouwen. Overigens pangsit is natuurlijk een uitstekend iets om te weten te komen of het frituurvet nog schoon is...
Pangsit is Kam Lo Wan Tan, maar door de vervuiling door recepten en restaurants kan je er niet achter komen waarvan het gemaakt wordt.
Recept
Groene asperges, gegrild
Zuid Europa. Wordt meestal gemaakt met wilde asperges, die eruit zien als groot uitgevallen groene korenaar-asperges.
Neem dunne groene asperges en snij er het steeluiteinde af.
Wrijf ze in met olijfolie en bestrooi met tijm en rozemarijn.
Gril ze, en serveer ze met een dressing gemaakt van mosterd en citroensap, met wat honing erdoor.
Ze vroegen in dat restaurant trouwens of ik plofessol was.
Gisteren lauki, Quorn, rijst
Arachideolie, sjalot, knof, gemberwortel, lombok.
Redelijk wat salam, iets purut, ietsje foelie en kruidnagel, geplet komijn en kardamom (alleen zwarte zaadjes gebruiken!) en koriander (die ik vergat te pletten).
Rijst meebakken. Rauwe.
Lauki
Blokjes lauki kort meebakken.
Yoghurt, medium sherry, fish sauce, iets heet water.
Proeven, voorgebakken Quorn erdoor en flink wat Madras kerriepoeder.
Kan flink pikant klaargemaakt worden want de yoghurt blust dat deels weg.
Enneh o ja, ik at het met abon-abon erover. Lekker hoor...
Yoghurt
Vanavond Chinese vissoep en daarin fruits de mer en stukjes kastanjechampignon en blokjes lontong fonduen.
Links
Magisch Maastricht hier (alle links hier in een nieuw venster).
Teylers, De Mythen van het Atelier en andere tentoonstellingen hier.
"Echte winter" hier. Ergens althans. Wat een commerciële shit trouwens...
Mijn mooiste landschap hier, althans zelf klikken want het is Flash.
Kerstfair hier. Wel opschieten. T/m 12e. Idem hier.
Schaatsclinics ergens in deze foeilelijke website.
Pfff...
Recept
Groenten met Limburgse kaas uit de oven
Lente-ui, halve sjalotjes, stukken paprika, courget, venkel, champignons, snijbonen-stukjes, sperziebonen etc. etc.
Rauw wat rauw kan (champignons), geblancheerd (bv. de venkel) en gekookt (bv. de bonen).
Steeds in dezelfde bouillon en die bouillon dan als een ware schat bewaren.
Door wat notenolie husselen en dan in een hete oven, met de saus erover.
Saus
Maak een basis saus. Flinke portie en bewaar in kleine porties in de vriezer.
Béchamel, maar met 1/3 hete melk, 1/3 hete groentebouillon en 1/3 kamertemperatuur droge witte wijn.
Laat er Limburgse kaas in oplossen en roer er wat gekneusde karwij / kummel door.
Die basis-saus kan je gebruiken voor welke saus dan ook. Pepersaus, mosterdsaus, uiensaus, you name it.
"Hervé" volgens die culinaire bellenblazer van Trouw...