donderdag 28 oktober 2010
Vanallus
Vanavond kidney beans met Port Salut gegratineerd, en sjalottenpuree erbij.
Port Salut? Ja, want er was een actie en ik dacht Ach...
Actie hier (alle links hier in een nieuw venster). Kristemeziele wat kinderachtig...
Maar ik moet zeggen, die Port Salut, eenmaal op temperatuur, smaakte uitstekend.
Die sjalottenpuree (met witte port en gember) hoort eigenlijk gemaakt te worden met die dunne erg lange Provencaalse sjalotten. Google > Afbeeldingen > eerste plaatje. Afkomstig dus van dit blog natuurlijk. Van toen die gereformeerde groenteboer het banane-sjalot noemde...
Over die kaas gaat trouwens notenolie, voordat het de oven in gaat. Lekker toch?
Bekeek in de nieuwe Photoshop (CS5, Photoshop 12) een nieuw ding, "Uitvloeien". Krachtig tool, of beter verzameling tools. Krimpen, zwellen, uitrekken...
Raar hoor, zo'n vent met zo'n grote neus, die z'n kop heeft geblondeerd... Ik heb ook een grote neus, Sefardische afkomst, maar m'n kop blonderen...
O ja!
Dokter, ik hep so las famme neus. Heppu dat eerder gehad? Nee dokter, offuhh, ja toch wel dokter. Wanneer? Uhh, tusse 1940 en 1945 dokter...
Eerste beelden tsunami Mentawai hier.
Gisteren
Kweepeer-partjes bakken in boter, zie foto's.
Olijfolie, sjalot, knof.
Vers geraspte gemberwortel. Gedroogde gemberwortel dan dus.
Stukkie paddo-blokkie, mirin, wat water.
Proef.
Harder-stukjes erdoor, ff warmen, uitgelekte maïs erdoor.
Serveren met Japanse soyasaus met wasabi erdoor.
Die AH "Zuiderling" (wat een naam & zie gisteren) geproefd.
Geen waarde-oordeel, simpel: minder vet, meer beet.
Recept
Gemberboterkoek
Drie delen bloem, twee delen bruine basterdsuiker, twee delen boter en een deel fijngehakte stemgember mengen.
Bakken in een cake-vorm op 180 graden tot gaar (naald!).
Gemberkoekjes
Meng 300 gram bloem met 100 gram volkorenmeel.
Voeg gemberpoeder toe naar smaak, wat zout en bakpoeder.
Klop 250 gram boter romig met 125 gram rietsuiker.
Werk er een ei door en werk dan de twee mengsels door elkaar.
Werk er 75 cc stroop (appel- of rietsuiker) door, en citroensap naar smaak.
Rol tot een plak van een halve centimeter dik, steek er figuurtjes uit en bak die op een ingevette plaat iets meer dan tien minuten bij 190 graden.
Citaat
"Il faut cultiver son jardin", jaja, maar "cultiver son jardin, c'est attendre doucement la mort"...
En
"Rechtvaardigheidsgevoel, waarheidsliefde, loyaliteit, gebrek aan ambitie, evenwichtigheid. Bovendien ben ik, als ik zo vrij mag zijn dat te zeggen, erg intelligent."
Henriëtte Boas
"Wordt vervolgd" schreef ik, en ook "[Tekstueel of juridisch...¦¬]"...