donderdag 7 oktober 2010
Proefde net
die Bordeaux Merlot van La Tulipe, van Ilja Gort (die laatst zijn neus verzekerd heeft voor een paar miljoen). "Geen hout!". Lekker. Was bij AH in de aanbieding. Ongetwijfeld omdat van de EG het etiket (wat er op duizenden flessen al op zit) niet mag, want daar staat op dat twee à drie glazen wijn per dag gezond is. En dat is wel zo, maar je mag dat niet zeggen, begrijpt u wel?
O, is dat Château la Garde. Had ik een paar keer van gehoord. Pessac-Leognan. Beetje richting Graves geloof ik, maar ik kan me vergissen.
Foto kon beter...
Recept
Gebakken bloemkool
Neem mooie roosjes van min of meer gelijke grootte.
Breng water met zout en een schijf citroen aan de kook.
Meng wat bloem met wat water en roer dit door het kokende water.
Als het water weer goed kookt de bloemkoolroosjes half gaar koken.
De roosjes iets laten uitlekken en met bloem bestrooien.
Bak ze in hete boter bruin (wat natuurlijk niet lukt, helemaal rondom)
Gisteren
Stoofpeer (gebakken, net als je met kweepeer kan doen), rookworst, paprika, ketjap.
Koekepan, boter, partjes stoofpeer, lang en laag vuur, deksel, af en toe draaien.
Stoofpan, arachide olie, ui. knof, gemberwortel.
Komijn, sambal setan, liefst groene.
Rijstwijn, light soy (ipv ketjap).
Paprika erbij, ff sudderen, schijfjes rookworst.
Like jammie man!
Over kurken gesproken: de meest subtiele die ik ooit zag was er een van graaf Charles de Guigné, ex Sénéjac. Daar stond een pijltje op, met "Top". Ja, want als je het echt goed doet moet de kurk omgekeerd zoals uit de bast gesneden op de fles...
Of was het omgekeerd?
Werk momenteel ook hard aan samen met SRC (hier; alle links hier in een nieuw venster) te organiseren culturele Bordeaux reizen. Maakte vandaag het programma voor een vijfdaagse proefreis, april of mei.
Citaat
De mensen die de samenleving de minste schade berokkenen zijn precies de individualisten op wie zo vaak wordt afgegeven. Zij die voor zichzelf leven en daardoor begrijpen hoe noodzakelijk het is in harmonie met anderen te leven, en dus niet degenen die alleen maar voor anderen leven.
Fernando Savater, een Baskisch filosoof met kritiek op de ETA en geen angst voor ze.
Recept
Cassave met zoutevis, Suriname
Week bakkeljauw (bacalao) twee uur in water.
Kook blokjes geschilde cassave gaar in water met zout.
Stroop het vel van de bakkeljauw en leg 10 minuten in zacht kokend water. (Gebruik aan gewicht een op vier ongeweekte bakkeljauw tegen ongekookte cassave.)
Laat uitlekken, haal er de graten uit en trek in stukjes.
Bak in olie ui, knoflook, trassi bakar (rauwe trassi, geen trassi goreng) en Madame Jeanette-peper kort aan.
Voeg de bakkeljauw toe en bak die bruin, af en toe omroerend.
Voeg tomatenpuree toe met selderij-blad.
Warm op, af en toe omroerend.
Voeg de cassave toe en laat een minuut of 10 zacht doorkoken.
Proef op zout.
Kocht een tafeltje om in de slaapkamer (15 graden) tegen het raam er orchideeën in winterslaap op te zetten. In het la'tje zat een oude Schuttevaer, met een omlijnd artikel. Misschien is dat tafeltje wel van die schipper geweest want het had wel klappen gehad. Ook wel schippers-stijl tafeltje trouwens. Roefje, schoenen uit trekken, dat soort meubilair.
Gedicht van de week = morgen, maar morgen ook al nog-niet-uitgewerkt-recept-maar-dan-wel-uitgewerkt.
Hond Met Bijnaam Knak
God, zegen Knak.
Hij is nu dood
Zijn tong, verhemelte, was rood
Toen was het wit
Toen was hij dood
God, zegen Knak.
Hij was een hond
Zijn naam was Knak
Maar in zijn hondenlichaam stak
Een beste ziel
Een verre tak
Een oud verbond
God, zegen Knak.
Jan Hanlo
Je mist misschien af en toe een punt of komma, maar als je dat eigenhandig als drukker corrigeerde liep je het gevaar door Hanlo doodgeslagen te worden.
Bushalte voor bus naar Groningen, Spaanse les. Half uur gewacht. Geen bus. Volgende bus over anderhalf uur, Spaanse les dus afgeblazen.
Kunst dan maar. Oei.
Broos hier (geen directe site te vinden).
Schaafijs hier. Hebben we dat niet al gehad?
Zeniuk en Weggenmann hier. Ergens althans.
Leuk! No pun intended. Hier kan je gaan zoeken naar Wonder boven Wonder.
Nan Goldin hier.
Zoutwatertranen hier.
Zokanniewelweer...
Gronings kookboek 1926