donderdag 16 september 2010
Hèhè...
Probleem internet opgelost. Die kikkervisjes van Ziggo hadden gezegd dat ze het modem en de computer konden "zien". Dus aan de kabel kan het dan niet liggen. Wel dus...
Ennuhh, weer probleempjes met Blogspot. Zorg dat je een extra tab open hebt want hij wil af en toe niet laden in een ander venster.
Eerst maar even wat mail.
Als je nog iets wilt weten over potassium: afgelopen zaterdag stond er een stuk over op de eerste pagina van de economie-bijlage (sic) van NRC Handelsblad. Stuk vrnl over de winning van het spul, maar aan het begin stond te lezen dat het een oorspronkelijk nederlands woord is; potas. Nou ja, het ligt vast nog wel in een of ander kafee, anders bij je kapper. En anders vraag je het me maar, tik ik de betreffende passage over.
Ja, ik ken dat verhaal. Pot-asch. Maar dat geloof ik dus niet. Het wachten is op een mailtje, en dan begin ik er over.
Als je op potas zoekt en dan naar afbeeldingen gaat krijg je dit. Huhh?? Maar nee, geen maaien. Zie verderop.
Nog iets: de laatste tijd bezie ik je gefotografeerde verslagen van de dagelijkse maaltijd in het licht van hoe wij leerden koken, - ooit. Tegenwoordig begin je/men met een soort basis (je zou het bijna als een litanie kunnen voordragen: olie, ui, knof, specerijen, blokjes aardappel etc etc) en daar "weef" je dan al je overige ingredienten doorheen. Eindresultaat vaak een soort eenpansgerecht, gegeten met brood of rijst, of zonder. Vroeger kóókte je meer: aardappels werden met water opgezet, en daar borduurde je dan je groente en vlees omheen. Ik kan me niet herinneren dat ik ànders dan op de eerste manier kookte, maar als je recepten, of menu-tjes las ging het meestal volgens methode 2. Zou het koken fundamenteel zijn veranderd? Om misverstanden te voorkomen: klassieke gerechten blijven altijd bestaan. Ik bedoel meer dat snelle koken, als je weinig tijd hebt en even iets in elkaar flanst, dan gaat het vaak, ook in geschreven recepten, volgens methode 1. Misschien is het de invloed van het mediterrane koken, waarin veel in olie wordt aangezet en daarna gaargestoofd. In de zestiger jaren stond bij ons in het noord'n de oliefles nog niet zo prominent op het aanrecht in de buurt van het fornuis. Dat was meer iets voor sla. Koken deed je in water of boter.
Of is dit nou onzin?
Jij mag het zeggen
C1
Potas blijkt een mij onbekend woord voor inktvissen te zijn, wat ik ken als lulas. Volgens mij is het hetzelfde, de gewone pijlstaart inktvis. En die "maaien" dat zijn "armpjes" met een soort pasta. Ongeveer dezelfde pasta als waar je in Spanje fideua mee maakt, paella met pasta ipv rijst. En voor alle duidelijkheid: die rijst wordt eerst kort rauw aangebakken, en die pasta (fideos) ook!
Uhh, C1. Nee hoor, geen onzin.
En je hebt gelijk, en het is tijdelijk en het komt door twee dingen. 1] Ik heb het enorm druk de laatste tijd. Twee enorme klussen achter elkaar, en met die van nu nog wel maanden bezig. Maar er komt toch wel wat rust in de tent nu ik in het ritme begin te komen. 2] Wat zeker ook meespeelt is dat ik, terug in Nederland, waar ik al die Indische en Indiase en Surinaamse kruiden etc. kan kopen en ik, zoals je min of meer ook stelt, aan het vergelijken ben geslagen.
(alleen zijn lulas soms wat groter...)
Recept
Gerookte forel met mierikswortelsaus, Oostenrijk, Forelle mit Kren
Serveer filets gerookte forel op beboterde toast, met mierikswortelsaus.
Het kan natuurlijk ook met andere soorten gerookte vis, heilbot bijvoorbeeld, of paling.
Mierikswortelsaus: rasp mierikswortel boven wat room, tot je 'n dikke prut hebt.
(Tussen, wat de recepten hier betreft, die fondu van laatst en deze forel ligt een gat. Ja, ik schrééf de afgelopen dagen wel maar kon niet posten. Dat komt na deze post.)
Op foodlog ging het laatst hier over. Katvis is geen meerval ("catfish") maar een soort inktvis, ook wel sepia. Korter en relatief dikker lijf dan een pijlstaart, en korte "pootjes". Lekker opengesneden en dan kort, "plat" op de bakplaat. Met olijfolie met daarin knof en peterselie.
Mail van F.
's-Hertogenbosch is in 2010 hoofdstad van de smaak en organiseert diverse activiteiten, waaronder een expositie over eten in de kunst.
Onder de titel: 'Bacchanalen in het zuiden' houdt kunsthistorica Trudy de Lange hierover een lezing op 7 oktober in het Hampshire Hotel aan de
Radesingel in Groningen. Meer informatie hierover en opgave: hier (alle links hier in een nieuw venster).
A la c'Arte. De kunst van het eten - Eten in de kunst
18 sep 2010 t/m 02 jan 2011
Een dampende schaal hertenbout, gebraden haas en tortelduif. Verderop wat knolraap, glimmende rolmops en sappige kersen. Mensen in prachtige kleding verzamelen zich aan tafel, wetend dat ze ieder moment mogen toetasten. Beelden uit een kookprogramma? Welnee, een impressie van de komende tentoonstelling in het Noordbrabants Museum. Van september tot januari draait het hier volledig om eten. Het water loopt je in de mond! Eng: A steaming dish of venison, roasted hare and dove. Further along, turnips, shining rolmops and juicy cherries. Well dressed persons gather around a table, knowing that at any moment they may begin. Images from a cooking programme? No, an impression of the art in the new exhibition at the Noordbrabants Museum. From September until January it’s all about food. It’s enough to make your mouth water!
Zie hier.
Dank beiden!
Dit wordt ook dikwijls inktvis genoemd. Schande. Octopus!
Gisteren
Risotto met sardien en tauge. Lekker hoor. Ook wat gemberwortel, wat komijn en wat korianderzaad. Visbouillon...
Die sardien, dat was wel erg lekkere "à l'ancienne" uit Frankrijk: met extra vierge olijfolie, vers blaadje laurier en schijfje citroen in het blikje gestopt.
Vanavond (laat, na Spaanse les geven) restje van die pasta - mooie tomatensaus met flink rode wijn - met geitenkaas gegratineerd. Van laatst.
Zag gisteren Heist, met Hackmann en De Vito.
Mwah. Traag...
Kunst en zo...
Kees van Dongen, altijd mooi, hier.
Een wereldberoemde collectie in een schitterend gebouw hier.
Een van de opgaven voor de Spaanse les van vanavond: Waarom wordt Carrero Blanco, Spaans admiraal en begin jaren 70 premier, gekscherend wel "de eerste Spaanse ruimtevaarder" genoemd? Omdat de ETA een bom in een riool had liggen en toen ie langs kwam in z'n gepantserde wagen bleek die bom zo krachtig dat de hele auto óver een vijf verdiepingen + zolder hoog gebouw geblazen werd. Zie verderop.
Recept
Forel Navarra slaan we over want dat stond laatst al hier. Zoek op Hemmingway.
Forel of zalmforel in aspic
Maak een groentebouillon en zeef die goed.
Leg forel of zalmforel in een niet te ondiepe ovenschotel, giet er de bouillon over, dek af met folie of een deksel en zet een klein half uur in een oven op 175 graden.
Haal de vis uit de bouillon en laat alles afkoelen.
Zeef de bouillon, klaar die met geklopt eiwit, zeef opnieuw, voeg wat droge sherry toe en maak er met gelatine aspic van (zie de instructies bij de gelatine).
Leg de schoongemaakte visfilets op een schotel en giet er voorzichtig steeds laagjes nog vloeibare aspic over.
Laat een restant van de aspic stollen, hak in kleine stukjes en decoreer daarmee de schotel.
Tiengemeten
Hier,
hier
en hier.
En nou weet ik verder niks meer...