vrijdag 3 september 2010
Drukdrukdruk...
Gisteren Spaanse les dus, vandaag twee afspraken en een berg werk, morgen brugwachten ochtend en begin middag (= Spaanse lessen corrigeren en Photoshopwerk), overmorgen brug middag/avond (= nog wat Photoshopwerk en dan BBQ'tje, foto's komen!), maandag berg werk...
Vanavond ook nog een hoop van dat spul hieronder (en hierboven) verpotten, Eriobotrya japonica, Japanse mispel. Geen bloemen / vruchten in ons klimaat, behalve als echt goed beschut (maar ja, het klimaat verandert...). Een zeer fraaie boom, met grote diepgroene glanzende bladeren. Londen staat er vol mee.
Vruchten foto na die hieronder.
Vanavond dus lamshart. Met linguine en met paprika. (Alweer paprika? Ja, kocht een zakje met twee bij Aldi want ik had er een nodig voor dat BBQ'tje.) En met witte wijn en een stukje lamsbouillon-blokje.
O, ook een hoop miniatuur granaatappel-zaailingen verpotten. Punica granatum nana.
Kan je erg simpel en mooi bonsai van kweken, want al heel jong krijgen ze "bast", en een "dikke" stam. En! als de plant klein is zijn de blaadjes klein. Kijk.
Hier (Alle links hier in een nieuw venster)(Want ik wil u niet kwijt raken!).
Recept
Fazant met zuurkool, Elzas
Gebruik geen al te jonge fazant.
Pluk de fazant en haal hem uit.
Snij in handzame stukken en snij er het vet af.
Bak in een braadpan, die in de oven kan, in wat boter blokjes rookspek krokant.
Bak de poten, vleugels en rugstukken van de fazant rondom bruin in dezelfde pan.
Voeg zuurkool toe, goed met twee vorken uit elkaar gehaald, jeneverbessen, tijm, kruidnagel en laurier. Of karwij ipv. kruidnagel.
Giet er flink Elzasser witte wijn over en laat op halfhoog vuur de wijn tot ongeveer de helft inkoken.
Zet de pan zonder deksel in een oven op 160 graden en laat een uur of twee staan, af en toe draaiend.
Verwijder vleugels, rugdelen en laurier en zet de oven zonder de pan erin op 190 graden; houd de pan warm op laag vuur en met een deksel.
Leg de gezouten en gepeperde borststukken op een rooster in de oven, ongeveer 20 minuten.
Haal ze uit de oven, snijd in stukken en serveer met de zuurkool, waarin dus de poten.
Enorm lekker trouwens. Die vruchten hierboven. Ja, die fazant ook natuurlijk. Als je 't goed klaarmaakt dan natuurlijk...
Ennuh, uit de pitten van die vruchten kwamen die plantjes natuurlijk...
En over klimaatswisseling gesproken: iemand vertelde me dat hij in Nederland in z'n tuin (wederom goed beschut) Arbutus unedo, "boomaardbei"?, in bloei en vrucht gekregen had. Hieronder. Erg mooi, maar de vruchtjes smaken super melig. Ik heb het hier al wel eens verteld allemaal, maar dat is lang geleden. Herinner me nu dat ze op het platteland rond Bordaux ook overal groeiden.
Hoe dan ook. Arbutus: boompje, unedo: één eten. Want vrouwen en kinderen kregen/krijgen er koppijn van want er zit alcohol in.
Maar wel erg interessant. In Frankrijk vroeger likeur (aangewaterd aangezoet destillaat), in Spanje vroeger beroemde azijn en in Portugal nog steeds brandewijn. Aguardente de medronho (Spaans: madroño, soms bv. in Navarra medroño). Die aguardente kan je in elke Portugese winkel hier krijgen, maar wat anders is decennia oude aguardente de medronho. Ik heb het veel gedronken, erg lang geleden. Het lijkt verdwenen te zijn.
Als ik me niet vergis is het familie van de -geloof het of geloof het niet- Bere(n)druif.
And now for something completely different. Gedicht van de week.
Aanblik
Hy, met gebaar van saamgetrokke krag,
sy, nog bevreemd en ligtelik verleë,
het daar-en-dan mekaar herken as twee
sigeuners uitgedos in burgerdrag.
Elisabeth Eybers (Tirade december 1958)
(Aan welk gedicht van Bloem doet dit nu denken? Verdomd, er is er een, verdomd)
Mooiste Zuid Afrikaanse gedicht hier (scrollen), een van de überhaupt mooiste gedichten ever..
Ook maar meteen het citaat van de dag, wat ik gisteren vergat, geloof ik.
"Even the blind men's dogs appeared to know him; and when they saw him coming on, would tug their owners into doorways and up courts; and then would wag their tails as though they said 'No eye at all is better then the evil eye, dark master!'".
Dickens, A Christmas Carol
Tirade 1958
Dinges
Alleen morgen nog twee documentaires, om 13.00 en 14.15 uur, hier.
Psychiatrisch dossier Van Gogh hier. Uhh, je kan van die man zeggen wat je wil, maar ze hebben 'm nooit een oor aangenaaid!
Stedelijk Tijdelijk, dat doen we niet. Weg met die shit 60-er jaren conceptuele niksheid.
Nog t/m zondag, Tropenmuseum, Opera Java, o nee, dat hadden we al, je wordt gestoord van dat gecultuur.
Down South hier (Nooit ongevraagd muziek op websites! Altijd knopje ja/nee!).
Tirade 1958
Als je voor die meisjes jongetjes denkt, dan zou het Mr. Hulot kunnen zijn.
Recept. Het laatste voor vandaag, en ik bedoel niet het laatste recept maar het laatste.
Fazant uit de oven
Bind een uitgehaalde, schoongemaakte en van binnen gezouten en gepeperde jonge fazant op.
Braad snel rondom bruin in hete boter met iets olijfolie erbij.
Haal uit de pan, bestrooi met peper en zout en leg in een ovenschaal met de rug naar onder.
Beleg de borststukken volledig met dungesneden bacon.
Zet een minuut of 40 in de oven op 200 graden.
Haal uit de oven en houd warm.
Deglaceer de ovenschotel met witte wijn en iets armagnac; serveer die jus bij de fazant.
Serveer er verder broodsaus bij. Search the blog.
Dit is ook fazant uit de oven. Maar hier zijn de poten apart gehouden en de borsten natuurlijk ook met bacon of zo bedekt. Je zou kunnen zeggen dat dit fazant uit de oven is, met de techniek van die met zuurkool. Want dat was een oude, deze foto ongetwijfeld ook, en het recept hierboven een jonge...
Ondoloain. Goed slapen. Baskisch...
Tati (Hulot)
Hier.
Zelfde jaar als Tirade van vandaag.