Die Waterloo kaas geproefd. Uitstekend. Beetje Époisses maar fijnere smaak, beetje Brugse Blomme maar steviger, beetje eigens ook hoor.
En die Herve (Belgisch Limburgse stinkkaas) smeerkaas is ook erg lekker. Behoorlijk heavy trouwens.
Vanavond christofine [accent op de i's] / chayote [tsjajOOtuh] (uit Brussel; had ik al eens in Frankrijk; zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Ergens anders wordt over chayote gezegd "je kan het koken of bakken of stoven". Ik maak het zo: half gekookte blokjes die nagestoofd worden. Met rijst en gekookt ei.
Grote Markt, Brussel
Recept
Cordon Bleu, biefstuk of kalfs-oester met kaas en ham. Geen schnitzel dus.
Hamer biefstukken plat of gebruik eventueel kalfsoesters, maar het hoort met biefstuk.
Smeer ze aan een zijde in met Dyon-mosterd en leg op elke biefstuk een plak gekookte ham en een plak goede, half belegen kaas.
Vouw dubbel (met de kaas etc. naar binnen natuurlijk) en steek vast met prikkers.
Meng bloem met peper en zout en haal hier het vlees door.
Haal het vlees dan door losgeklopt ei en daarna door paneermeel.
Bak het vlees aan beide zijden bruin in hete boter.
Variant. Gebruik kip- of parelhoenfilets.
Zie ook Zwitserse kotelet, cotelette suisse, search the blod.
Cordon Bleu, blauwe band, was een onderscheiding voor koks en is nog terug te vinden op Blue Band (bleu band!).
Weet u trouwens waarom in België geen Blue Band wordt verkocht? Dat is wel geprobeerd maar er kwamen veel klachten. "Hut strikske wil niet losgoan!"
Nero, mijn favoriet, door Marc Sleen. In Brussel, in de Zandstraat / Rue des Sables, is zijn museum, tegenover het Nationale Stripmuseum. Waar je ook uitstekend kan eten, voor een redelijke prijs, in een sjieke bistro in een door Horta ontworpen zaal, en op de hoek van de straat kan je goedkoop en prima pasta eten. Het ligt wel uit de route en op een forse helling, maar taxi's zijn erg goedkoop daar.
Snoepwinkel...
Brussel 1.
Heenweg met comfortabele bus van Eurolines. Uitstekend en goedkoop (16 eu enkele reis all in, in hoogseizoen; vanuit Utrecht voor mij). Zag complex langs de snelweg met daarop de tekst “Ssssssssst! Hier rijpt den Duvel!”·
Noord station, vroeger tig hotelletjes, nu aan de ene kant een Arabische wijk met tig winkeltjes en tig bedelaressen, andere kant –wel mooie- glazen torens. Vroeg wat, en vond wat verderop een plein met dure en goedkope hotelletjes, Place Rogier + Rue du Progres, Vooruitgangsstraat. Dat soort namen heb je in Brussel wel meer. Jubelpark. In het metrostation van die Place Rogier trouwens een perfecte supermarkt. En o ja, zag een bedelares met in de ene hand een bak friet en in de andere een bedelnapje (lees papieren koffiebekertje).
Galaxy hotel, vanaf 39,- incluis ontbijt waar je zelfs kaas bij krijgt.
Werkplek Guust Flater in het Stripmuseum
Richting centrum van het centrum gelopen, plattegrond gekocht, boekje met weekprogramma, terrasje op de Grande Place, Gueuze (naast Guinness het enige bier wat ik drink) Belle Vu.
Op zoek naar ergens wat te eten. Portugees restaurant “Spécialité Paella”. In die omgeving is het niet simpel wat te vinden als je geen peperdure tent wil maar ook geen shoarma of kebab of pizza of… maar gewoon Bels.
Trouwens: leuk oud Brussels kroegje, staat er een Libanees achter de tap. En in elke krantenkiosk staat een oude Chinees.
VVV Bordeaux: perfecte plattegrond, gratis, prachtig 100+ pagina’s boekje over Bordeaux € 8,-. Brussel, kaart € 8,- en bomvol fouten, en over boekjes zullen we het maar niet hebben. Ja, gratis plattegrondje ook, maar dat schiet niet op.
Gewandeld. Place de Brouquère / Breukerplaats. Jaques Brel, “Daar zag je de omnibus / daar dansten de vrouwen in crinolines”. In het metrostation eronder die teksten op de muren. We zijn in een beschaafd land, beschaafdere lui dan in Nederland.
Grand Sablon / Grote Zavel, Place de la Bourse / Beursplein. Veel foto’s.
Le Soir beduidend minder chic dan vroeger, De Standaard een nog betere krant dan vroeger, de beste Vlaamse krant nu.
Wijkje met erg veel restaurantjes rond de Rue des Bouchers / Beenhouwerstraat. Wel veel nep daar. Aantrekkelijke aanbiedingen op bordjes staan niet op de kaart, en als je een karafje wijn, op de kaart 9,-, bestelt dan staat dat voor 15,- op je rekening. Dat soort dingen.
Mosselen friet, zie foto gisteren.
Gevelsteen Grote markt
[Ik vergat de rest te posten. In 2016 dacht ik er in ene aan. Zie hier]