dinsdag 1 juni 2010
Vanallusmaarweerus
Las nog wat napraat over de Formule 1, bv. De Telegraaf die -volkomen ongefundeerd- suggereert dat Vettel en Webber op de vuist gegaan zijn. Vreemd trouwens dat -volgens Yahoo Sport- de teambaas van Red Bull meent dat Webber de schuld was, en die mening volgens mij als enige ter wereld heeft. Maar goed.
Las dat Jenson Button, als hij voor bezoek kookt, altijd een "mean brocoli and Stilton soup" maakt. En dat hij, wonend in Monaco, dagen na de race langs de straten van het circuit loopt, naar de remsporen kijkt en dan soms denkt "Dat was ik". Bij zo een mededeling moet ik altijd denken aan wat Luis Francisco Esplá me ooit zei: "Als torero kan je wakker worden op 'n dag en denken 'Tot hier en niet verder'. Een kunstenaar gebeurt dat nooit."
Webber, daarachter Vettel (vlak voor die crash) en daarachter de lachende derde, Hamilton (Button daar weer achter). Prachtige foto, die al de kracht maar ook de tragiek in zich verenigt. De spanning, die in de F1 de spanning van de zeer nabije toekomst kan zijn, de uiterst nabije toekomst.
Sprak vandaag iemand die Levi Weemoedt niet kende. Een pot.
Naast pil, spiraaltje, vrome knot,
Kunstacademie, roestvrij slot,
bestaat er ook een natuurlijk middel
tegen gevolgrijk zin-genot.
Dus Elsie! als wij nog eens gaan:
trek jij dan weer die tuinbroek aan?
Recept
Blinis, Rusland. Enkelvoud: Blin.
Maak pannekoekbeslag van boekweitmeel, melk, wat zout en met flink ei erdoor. Er kan ook crème fraîche door. Gebruik geen erg koude melk.
Roer gist door het beslag en laat een uur afgedekt met een doek op een warme plek staan.
Bak er pannekoekjes van in boter.
Serveer met zure room (eventueel gemengd met crème fraîche) en kaviaar en/of gerookte zalm en/of zoute haring en/of zalm- of forelkuit.
Er kan ook dille bij en/of gehakt ei.
En wodka, natuurlijk.
Versie uit Sint Petersburg
Gebruik 2/3 bloem en 2/3 boekweitmeel.
Aanmaken met half om half crème fraiche en eigeel (een eigeel op 100 gram bloem + boekweit).
Laat een uur staan (zie boven), klop de eiwitten stijf en werk die voorzichtig door het mengsel.
Laat weer een uur staan.
Gisteren
Dat zoutvlees was, na uitzetten vuur eergisteren en deksel op de pan, en na langzaam warm laten worden gisteren, al heel redelijk gaar. Ik schreef dat het fors inklinkt, dat is zo, maar die inklinking wordt gecompenseerd door een mooie smaak-afgave aan de vloeistof.
Vanavond eet ik trouwens hetzelfde; had weer veel te veel gemaakt.
Boter, uitgelekte stukjes geweekt zoutvlees. Uit de pan.
Wat arachide-olie erbij, ui, gemberwortel, knof, selderijblad, heet vers pepertje.
Zoutvlees terug in de pan, geplet komijnzaad, zwarte kardamom-zaadjes (geen gele!), versnipperd daoen salam.
Tomaten-puree. Als die "opgenomen" is kunnen de bruine bonen erbij.
Als laatste stukjes rode paprika in de saus opwarmen.
Herzag gisteren High Plains Drifter, een erg mooie western. Maar de ondertiteling stond aan. "As much help as tits on a boar", boar vertaald met beer, sic...
Vermaak!
Fietsen en zo. Wat ik jammergenoeg niet kan. Artrose linker knie...
Fietsen langs de Karrevelden hier (alle links hier in een nieuw venster). Site is niet duidelijk, maar het gaat om Tholen, 5 juni.
Cursus Maaien met de zeis hier. Maar ook niet duidelijk. 5 juni in Barchem, waar staat dat? O ja. "nogeen cursus".
Herzag de afgelopen dagen de complete The Godfather. Mooi.
Vanavond De Vierde Man? Belle Martha?