zaterdag 22 mei 2010
Pinkster-zaterdag, of hoe heet dat
Gisteren die Limburgse kaas van dat mij onbekende merk (De Echte Limburger) aangesproken. Is uitstekend. Je ziet ook dat mooi geribbelde oppervlak, wat je bij die rood wit blauw verpakte kaasjes niet ziet. Ribbels = meer oppervlak = meer schimmel = meer smaak.
Gisteren restje van die tofu met paddestoelen, die met die Maleise pepertjes wel erg hot geworden was. En tweede deel Armageddon. Mwah.
Vandaag die kwartels met vijgen (en een mooie kippenbouillon om ze in te koken, met flink soepgroenten), en The Day After Tomorrow.
Morgen koken voor vrienden, vego. Klassieker. Lontong met gefrituurde tofoe-blokjes en met pinda-cocos saus.
Foto's Groningen vandaag. Station. Eind 19e eeuw.
Erg on-Nederlands trouwens, die grandeur.
Recept
Bettelmann, Duitse plumpudding.
Week 50 gram rozijnen en 50 gram krenten in warme thee.
Laat 200 gram zwart roggebrood oud worden (buiten de verpakking).
Prak het, samen met 100 gram suiker, kaneel, kruidnagelpoeder en geraspte citroenschil.
Werk er 125 cc. liefst Duitse droge witte wijn door.
Werk er de uitgelekte rozijnen en krenten door, en 50 gram amandelsnippers.
Snij 600 gram appels kwarten en dan in schijfjes.
Vet een ovenschotel in, leg er de helft van het broodmengsel in, daarop de appel, bestrooid met 75 gram suiker.
Leg vlokjes boter op de appel (125 gram) en daarop de rest van het broodmengsel.
Bestrooi met 75 gram suiker.
Bak een uur, midden in de oven, op 190 graden.
Serveer besprenkeld met bruine rum, en met vanille-saus.
Er bestaat ook een min of meer variant van witbrood en kersen.
Maak op dezelfde manier, maar leg er een gewicht op en zet in de koeling; gebruik kardamom in plaats van kruidnagel. Wordt niet gebakken dus.
Stations-hal. Fantastisch mooi. Dat wenteltrapje!
Recept (uhh, ben nogal druk bezig en weinig tijd voor "creativiteit"...
Beurre blanc, "witte boter"
Kook een flinke scheut wijn naar smaak vrij ver in, met daarin gesnipperde sjalot.
Klop er met de garde klontjes koude boter door.
Breng eventueel op smaak met citroensap.
Gebruik de saus bij vlees- of visgerechten waarbij wegens de gekozen bereiding geen jus gemaakt kan worden, terwijl er dat wel lekker bij zou zijn.
Sjieke versie
Reduceer de wijn met iets Worcestershire, iets vis bouillon en iets kreeft-extract.
Stationshal Groningen weer
Cultuur nu. Eindelijk.
Ons hou van suid Afrika hier (alle links hier in een nieuw venster). Niet de site van het museum (Flash, dus geen deep links mogelijk)(Ons drink nie soetwijn nie).
Beelden aan Zee, Scheveningen, "Spookrijders" (curiositeiten-kabinetten) hier als je het kan vinden tenminste.
Bijbels museum A'dam, liefdespoëzie hier als je het kan vinden tenminste. Wel mooie site trouwens.
Hoerengracht (postte ik dat niet al?) hier (Pas op! Uiterst abject snorretje. Gatverdamme!).
Het Peerd van Ome Loeks, op het stationsplein
Fototentoonstelling Maasvlakte 2 hier, als je het kan vinden tenminste.
Gekoesterde schoonheid hier.
Het monument hier.
De fietsenstalling van het station. Twee keer zo breed en vijf keer zo lang als wat je hier ziet.
Morgen Leiden.
Japan-markt hier. Nu Kousbroek dood is durven ze...
Mooie site trouwens, hier.
Het Groninger Museum, tegenover het station.
1] Zo op een foto oogt het aardig, maar ik vind het in werkelijkheid een nu al gedateerde taart.
2] Ik kende het vroegere Groninger Museum erg goed. Waar is, bv., al die ongelofelijk mooie antieke keramiek etc. gebleven? En die schilderijen?
Maar goed. Vandaag een ongelofelijke "cogida", een stierenvechter die op de hoorns genomen wordt. Hoorn bij zijn keel er in, mond er uit.
Waarschuwing. Uiterst schokkend.
Hier.
Heb er een keer een gezien die met z'n oog, aan een draadje op z'n wang, wegliep...