maandag 24 mei 2010
Mexico, vandaag
Ik bedoel, wat die proefvertaling betreft. Eten, dat lukt natuurlijk wel, en de rest ook wel want ik ken het land, maar ja, af en toe zit je met de handen in het haar.
Maar: mooie gelegenheid om mijn favoriete Mexicaanse gerecht te posten.
Mole [saus] poblano [uit de staat Puebla], kip of kalkoen in saus
Bak stukken soepkip of oude kalkoen ("grootmoeder" heet dat daar) rondom aan met ui en knoflook in olijfolie.
Voeg flink stukken goed rijpe tomaat toe, roer om, prak en voeg bouillon toe; maak zo een tomatensaus en kruid ook, behalve met de normale tomatensaus-kruiden dan dus, met cayennepeper, anijs en kaneel; gebruik eventueel ansjovis in plaats van zout.
Voeg pijnboompitten en/of gebroken amandelen en/of idem pinda`s en ook rozijnen toe, eventueel geweekt als ze erg droog zijn.
Stoof het gevogelte gaar in de saus en breng die op smaak met geraspte bittere chocolade of beter nog couverture.
Bind de saus met gebrokkelde tortilla`s.
Die rijst, dat is arroz a la mexicana, rijst van de Mexicaanse.
Week Surinaamse of Amerikaanse rijst vijf minuten in warm water, spoel af en laat uitlekken.
Bak in olijfolie ui, knoflook en wortel.
Laat de rijst meebakken.
Voeg tomatensap, bouillon en peterselie toe, en eventueel groenten die snel gaar zijn.
Laat de rijst garen.
Warm in de rijst eventueel stukjes banaan op.
Mariachi, zie hierboven, dat kwam natuurlijk ook ter sprake. Hier (alle links hier in een nieuw venster) een "jij-buis" zoals iemand laatst schreef, en waar ik even over na moest denken.
Recept wat aan de beurt was:
Biefstuk met saus van blauwschimmelkaas
Bak de biefstukken aan in boter, haal ze uit de pan, bestrooi met peper en zout en houd ze warm.
Roer de aanbaksels in de pan los met droge witte port en los in de vloeistof blauwschimmelkaas op.
Serveer bij de biefstuk, met gebakken appelschijven.
Gisteren taro-schijven kort gekookt en daarna gebakken (zie hierboven). Smaakt niet slecht, maar qua structuur verwacht ik meer van (morgen) rauw en langzaam en lang bakken.
Voorlopig of misschien definitief houden we het hierop voor vandaag want ik heb nog te doen.
Nou ja, vooruit dan. Nog een mooi Mexicaans recept, althans ik vind het heerlijk en spannend. Arroz americano, Amerikaanse rijst. Of wacht, nee, huevos americanos, Amerikaanse eieren. Ff zoeken wie er gelijk heeft. Ah, huevos heeft gelijk. Maar heb ik dat niet bij de A al gepost? Search, nee. Goh.
Maak tomatensaus met verse dragon ipv. de normale verse kruiden.
Maak gele rijst met saffraan en het weekwater daarvan. Ja, of arroz a la mexicana natuurlijk.
Bak eieren in olijfolie.
Serveer alles bij elkaar, waarbij de rijst wordt geserveerd in torentjes (in een borrelglaasje proppen en omkeren).
Vond geen plaatje, maar wel dit:
Arroz carreteiro, wat Portugees is voor rijst van de ossenmenner of zoiets. De kar-drijver. Ei in ieder geval, blokjes gekookte ham? Ja, "left over meat". Hier. Geen ei daar, maar op het plaatje is dat draadje midden-onder toch ei? Toch?