zondag 16 mei 2010
En nu is het dus de 16e...
Mooie formule 1 in Monaco.
Gisteren zoveel werk computer, niet gekookt, pizza geleend van buren, bleek zo'n big american, vind ik niet zo lekker, echter het viel erg mee moet ik zeggen.
Maar dus vanavond geen (gisteren in de planning) krieltjes / paprika / gepocheerd ei maar krieltjes, champignons (oorspronkelijk vandaag in de planning), gepocheerd? ei, restje ansjovisboter.
Bij oa. SuperdB, niet AH, komende week een chocomel-glas bij twee pakken. Ik vind chocomel best lekker. Had ook ooit -per ongeluk- light; was ook prima.
Niet naar de website chocomel.nl gaan! Super shitmuziek en je komt er bijna niet meer weg (op terug klikkend). Hoe durven ze, je browser beïnvloeden... Schande.
Recept
Bakbanaan uit de oven, West Afrika
Pureer rauwe stukjes bakbanaan, zonder vel natuurlijk, in een grote vijzel, in een kom met een stamper of met een staafmixer (voeg eventueel iets water toe).
Werk er sambal, rijstebloem en zout door.
Bak in iets arachide-olie op laag vuur koenit (liefst kleine stukjes verse wortel dan dus).
Laat de olie wat afkoelen en werk er zoveel van door de bananenmassa tot je een smeuïg geheel hebt.
Doe in een ingevette ovenschaal en bak een uur in de oven op de laagste stand.
Laat iets afkoelen, en stort op een blad.
Snij in schijven en serveer met zoute pinda`s.
Serveer eventueel als bijgerecht bij pikante gerechten.
(Kent iemand dit? Je begrijpt wie ik bedoel, X!-)
(Uh, aardappelen met kerrie, dat maken ze in West Afrika ook erg lekker klaar!)
Bakbanaan.
Mijn favoriete recept ermee (hoewel ik het, meen ik, hier ergens heb gepubliceerd met "niet al te rijpe banaan", gewone dus, kan prima hoor) is dat Venezolaanse gehakt met kerrie en banaan. Search the blog op venezolaans of gehakt+kerrie.
En wat er ook mag zijn is dat Peruaanse gehakt met rozijnen, search arroz+limeño (of limeno, dat maakt niet uit).
Dacht na, jawel. Ga die krieltjes in boter langzaam garen en bruinen (rauw erin), saus erbij van ui, knof, champignons, witte wijn, klein beetje harissa (door M. meegebracht uit, geloof het of geloof het niet, Noorwegen; superdesuper hot), die eieren moet ik er nog tussen knijpen en ipv. zout eet ik het met dat restje ansjovisboter dus.
Zag deel 2 van disk 1 van De Oorlog. Mooi.
O ja, jullie hadden nog foto's van ectoplasma's te goed. Helaas pindakaas. Het is, wat ik vond, of herhaling, of enorme flauwekul, of veel te klein of... Dus. Maar ter compensatie het volgende plaatje:
Recept
Baklava
Leg in een ingevette braadslee van ongeveer 30 bij 50 centimeter een vel filodeeg (op maat gesneden) en bestrijk dit met gesmolten boter.
Beleg dit vel dan met een laagje gehakte noten (amandelen en/of walnoten en/of hazelnoten en/of pijnboompitten).
Leg het volgende vel daarop en bestrijk met boter.
Ga zo door (zonder noten) tot de schotel vol is.
Snijd de baklava in blokjes van ongeveer drie bij vijf centimeter zonder deze uit de schotel te halen, en strooi er eventueel sesamzaad op.
Bak een uur in een oven op 150 graden.
Laat 500 gram honing op laag vuur en op een vlamverdeler warm worden en werk daar dan het sap van een citroen door.
Giet dit over de baklava zodra deze uit de oven komt.
Giet niet te snel en verdeel goed; wacht regelmatig even om de honing in de baklava te laten trekken.
Laat koelen.
260.000 calorieën per portie.
Radio 4 vandaag, meisje van 15 dat trompet speelt, prachtig, website hier (alle links hier in een nieuw venster). Vreselijk lelijke site maar ze speelt prachtig. Los Angeles komt er aan, Australië, ja of was het Tokio, enfin.
Bood haar aan die site gratis te vermenselijken. Maar ja, weet je: dat soort mensen staan altijd onder de internet-vleugels van een of andere nitwit op een zolderkamertje die "alles weet".
Maar goed, graag of niet. Toch?
Vanavond als borrelhapje brie met die chutney van die kleine harde mango'tjes van laatst. Wow!
Las van Karin Luiten (niet op haar site hier maar in de krant) dat haar Oma Roseken friet als volgt maakte. Blancheer de friet kort en laat volledig koelen, regelmatig omhusselend (ik denk: op doek in vergiet met bord eronder in de koeling). Dan de normale gang van zaken, 150 graden, 180.
Ze geeft ze met 30 seconden mayo: in hoge smalle kom van staafmixer 1 eigeel, 1 tl azijn cq citroensap (dus), 1 tl mosterd (echte Franse!), evt (niks evt) 1 gesnipperd sjalotje, 1 dl zonnebloemolie (maïs mag ook van mij, zou ik zelfs doen, zoete van maïs t.o. citroensap), p/z (z: worcestershire). Langzaam de staafmixer op en neer, omhoog omlaag, twee à drie keer, 30 seconden dus.
[Niet alleen voor de ziel, blijkbaar¦¬]
Las over Coetzee, morgen in Haarlem (hier; site like wow man maar een link naar Coetzee-optreden ontbreekt). Was even in de war met Selliers. Ook een Zuid Afrikaan. Een van de mooiste gedichten die ik ken.
Dis die blond,
dis die blou:
dis die veld,
dis die lug;
en ’n voël draai bowe in eensame vlug —
dis al
Dis ’n balling gekom
oor die oseaan,
dis ’n graf in die gras,
dis ’n vallende traan —
dis al.
Een van de gedichten die me steeds tot tranen ontroeren.
Vertaling, en andere Zuid Afrikaanse poëzie hier.
Cultuur nu. O jee...
Libellencursus hier.
Nieuw! Iglo Crispy Chicken. Hier. Er stond een goede bespreking in Trouw, maar, tsja, zo gaat dat in het weekend, niet te vinden op de site.
Cum Laude concerten Leiden ergens hier. Ook weer zo'n shit site, met allemaal gedoe als je met de muis erover gaat. Design-armoede.
Beverwijk, Corus Blaasorkest hier.
Oorlogsfoto's hier, althans dit de site van het museum, maar een link naar de tentoonstelling, hoho, dat is teveel werk hoor!. En vergeet al die vrije dagen die we hadden niet!
Van stad tot puin hier.
Zuid Afrika nog even. "Braai".
Recept
Balkenbrij
Kopieer het en maak het in de herfst.
Kook, een pond van elk, varkenslever, -hart, -nier en mager spek, in blokken gesneden, drie uur in gezouten water.
Kook kleine blokjes vet spek (hard rugvet) een half uur in gezouten water.
Giet het vlees af en maal of hak het fijn.
Werk er 200 gram boekweitmeel door en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Voor rode balkenbrei voeg je vijf gram rood rommelkruid toe.
Laat het mengsel, goed roerend, 10 minuten koken, voeg het afgegoten spek toe, roer dat erdoor en laat de pan koelen.
Doe de vloeistof in goed schoongemaakte aardewerken kommen en zet in de koeling.
Snijd plakken van de balkenbrei, haal die door de bloem en bak ze in reuzel, eventueel met appelschijven erbij.
Variant: je kan ook varkensbloed door het gemalen vleesmengsel werken en/of geweekte rozijnen.
Jullie geloven niet dat dat lekker is, maar geloof me, het is verslavend lekker...
Morgen nog wat cultuur.
(Huhh? Doemenelol! Kwoist, dzjeezz, gott...)