donderdag 25 februari 2010
Zit op de bieb
want mijn computer moet gerepareerd worden. Voorlopig dus radiostilte hier.
Fijn weekend!
woensdag 24 februari 2010
Niet te lang vandaag
want ik heb het druk.
Recept
Zarzuela met rijst, Spanje; paella-achtig gerecht
Ook een soort muziek trouwens.
Maak groentenbouillon en kook daarin vis-stukjes en schaaldieren gaar.
Haal de vis en de schaaldieren uit de bouillon en zeef die.
Bak in olijfolie knoflook en blokjes tomaat.
Bak paella-rijst even mee.
Doe er de bouillon bij met saffraan (geweekt, in het weekwater fijngewreven, weekwater ook toevoegen) en half pikant paprikapoeder.
Als de rijst gaar is de vis en de schaaldieren erin opwarmen.
Zarzuela, muziek, soort operette hier (alle links hier in een nieuw venster).
Vergat, lijkt me, youtube tijdje geleden van Hang em High te plaatsen.
Weet ik dat zeker? Nee.
Hier.
Recept
Zeebaars met koriander
Laat wat olijfolie op laag vuur trekken (een uur) met gebroken korianderzaad en wat laurier.
Voeg de laatste 10 minuten ook vers korianderblad toe.
Bak zeebaars-filets (of snapper of zoiets) snel in olijfolie.
Serveer met de koriander-olie, aardappelen (gebakken, gekookt of friet) en bijvoorbeeld tomaten uit de oven.
Bij Naturalis Leiden een hoge toren met duizenden opgezette en zo dieren geopend.
Zoals gebruikelijk niks op de website hier te vinden. Nee, jee, we gaan ons toch niet druk maken... hoe ist...
Atheneaumbibliotheek Deventer hier.
Recept
Zeebaars met witlof
Bak kleingesneden witlof kort aan in boter.
Was de zeebaars, dep droog en bestrooi binnen en buiten met peper en zout.
Beleg dubbel gevouwen en daarna aan de bovenkant kant ingevet aluminiumfolie met de witlof en strooi er kappertjes over.
Vouw er met de vis een pakketje van en giet vóór het sluiten wat olijfolie en wat citroensap over de vis.
Bak een klein half uur op 180 graden.
dinsdag 23 februari 2010
Nog zo wat
Recept
Zalm-tartaar
Blend rauwe zalm met sjalot, augurk, peterselie, crème fraiche, zout en peper.
Meng er kappertjes door.
Koel goed.
Serveer met rösti (warm), crème fraiche, peterselie en zalm-eitjes.
Lijkt op het populaire Senegalese Tartare de Thon, wat je maakt van tonijn, als steak tartare, maar dan dus met tonijn.
Daar bestaat zelfs een website van, hier (alle links hier in een nieuw venster). Te ingewikkeld recept trouwens.
Ik weet niet of ik het vandaag laat / blog lang maak, misschien wel, misschien niet. Punt is dat ik morgen, geloof het of geloof het niet, een aanklacht bij de politie ga indienen, wat goed en lang overwogen moet worden, wegens , tegen X mij wel bekend, en subsidiair tegen de, ja, verdomd, Kamer van Koophandel Noord Nederland. Tsja...
Vanavond, als ik er ondanks het extra werk aan toe kom (zo niet eet ik de me geschonken sateh-kippensoep) die rare bonen uit zuid Amerika (die ongelofelijk snel gaar zijn want al gekookt), paprika, en gegratineerd met Brie. Dat wat ik laatst liet verbranden in de oven, met capucijners toen.
Een hele "zware" El Greco, een latere, erg richting "twee kleuren". Doet denken aan Van Meegeren
El Greco, de Griek.
Museum Bozar, Brussel. Bozar = Beaux Arts. Net zoiets als die vent in Antwerpen, café De La Paix, Franse naam dus ruiten ingegooid, nieuwe naam Delapez. (Ik heb daar met mijn vader menig uur doorgebracht; Urquell uit het vat en Toast Cannibale, Broodje overreje in het Nederlands. Aleen: daar krijg je er kappertjes bij, Worcestershire, Tabasco, selderijzout en nog het een en ander.)
Maar goed, Bozar / El Greco hier.
Recept
Zalm-teryaki
Maak een marinade van Japanse sojasaus, sake, goela djawa (palmsuiker, toko, gebruik eventueel mirin) en geraspte gemberwortel.
Wrijf hiermee moten zalm in aan beide zijden en leg ze een uur op een koele plek; draai af en toe en wrijf eventueel nog wat marinade op de zalm.
Laat de zalm iets uitlekken indien nodig en grill onder de salamander of in de oven op een ingevet rek.
Of barbecue de zalm, dat kan ook natuurlijk.
Wrijf in met de marinade voordat je de vis draait.
Zag gisteren The Silence of the Lambs.
Dat is een aaneenschakeling van ongeloofwaardigheden. Uh, niks tegen ongeloofwaardigheden in de kunst, maar té, nee.
Mooi verhaal trouwens. Sarah Betsky-Zweig zei tegen haar schoonzoon (film producer, en een goeie want hij heeft een tweede huis in Aspen) dat Silence of the Lambs wel wat voor een film zou zijn. Hij dat boek gelezen, "nou nee..."
maandag 22 februari 2010
Zus en zo
Had het gisteren over onprettig persoon Ravi Shankar. Vergat een andere Indiër te vermelden die nog veel enger was. Hou je vast. Ghandi. Die drong je lavementen op...
Ook gisteren: "zag Letters from Iwo Jima": nee; bleek geen dubbelDVD maar allerlei historische en cinematografische blabla. "Dan maar" Band of Brothers, Carentan.
En hier (alle links hier in een nieuw venster).
Recept
(Hèhè)
Gemarineerde rauwe zalm
Neem dunne moten zalm en wrijf die aan beide zijden in met Nuoc Mam (toko; fish sauce; ook met inktvis gemaakt of met paddestoelen) en citroensap.
Laat een half uur liggen op een koele plek.
Peper en zout de moten.
Eet rauw dus, eventueel met wat plakjes koude lontong (zie gisteren of eergisteren).
Die La Vache qui Rit smeerkaas van enkele dagen geleden is werkelijk enorm lekker. Lijkt duur ivm. andere smeerkaas, maar kijk naar de kilo-prijs; er zit veel meer in zo'n potje.
Soort platte kaas, fromage fraiche maar dan wat steviger en lekker fris-zuur. Heerlijk met versgemalen peper / zeezout / komijn / sjalotten...
Vroeger, maar dat is natuurlijk aangepast, kon je vrij simpel uit die lachende koe een karikatuur van De Gaulle knippen, uitgevonden door een Parijse gevangene. (Kan het Franser?)
Wat ik me nog herinner, het is erg lang geleden, dat is dat dat rechter kaasdoosje de klep van zijn pet werd, en de onderkin van die koe zijn neus.
Uhh, heb ik dat überhaupt wel gepost, dat ik die lachende koe smeerkaas kocht??
Erg lekker, ook gemist gisteren of eergisteren, op Brabants rog.
Recept
(Nounou)
Gepocheerde zalm
Schil komkommer en snijd die in platte plakken.
Bestrooi ze aan beide zijden met zout en laat een kwartier liggen.
Spoel dan het zout er goed af.
Pureer de komkommer en maak er een saus van met mayonaise, zout, dille en citroensap.
Koel.
Leg zalmfilets op de bodem van een pan (niet op elkaar) en giet er visbouillon en witte wijn over; de zalm moet net onderstaan.
Haal de zalm uit de pan, breng de vloeistof aan de kook en leg de zalm in de pan. (Een en ander ivm. de precieze hoeveelheid vocht.)
Laat een minuut of vijf zacht doorkoken.
Laat de zalm snel uitlekken en serveer met de saus.
Ik denk, ga het niet nazoeken, dat ik ook, toen ik schreef dat die milieuzak sneller vol raakt dan je denkt, vergat de foto daarvan te posten, mijn milieuzak na zes dagen.
In Trouw laatst een verhaal over de vleesvervangers van Linda McCartney. Heerlijk volgens de schrijver, maar waar vind je ze. Weinig adressen in Nederland, er wordt nog "onderhandeld". (Uhh, alweer: zeg niet "vleesvervangers", zeg tofu of ei of kaas of tempeh of Quorn of ...)
Link hier.
Het is verkrijgbaar bij Absolutely British, Amstelveen.
Uhh, de auteur, Jeroen Thijssen, schrijft ook nog dat Quorn en Tivall en zo bij hem de deur niet inkomen; reden: absoluut smaakloos.
Maar wat is dat nou voor klets? Als je nou zou zeggen dat de op smaak gebrachte varianten niet lekker zijn, soit. Maar je kan, aan de pure produkten, toch smaak toevoegen? Of eet hij soms zijn tofu puur?? Wat een klets...
Mooi verhaal daaronder over sûkerbôle, Fries suikerbrood. "Het moet bijna te vies zijn om aan te pakken". Ja, waw...
Het recept wat ze, zoekend op internet, na verhuizing naar midden Nederland, het beste vond is op jannekes.nl. Site hier en jullie mogen zelf zoeken.
Recept
(Alweer??)
Zalm-pastei
Maak een mengsel van rauwe zalm in kleine stukjes, met gehakte ui, kappertjes, stukjes augurk, dille, peper, zout en iets olijfolie (het moet een vrij stevige massa zijn).
Laat goed koelen in de koelkast.
Beleg met olijfolie ingevet aluminiumfolie met gerookte zalm, leg daar het zalmmengsel op en maak er een rol van, rondom geheel met gerookte zalm bedekt. Koel weer goed.
Haal de folie eraf, snij voorzichtig in plakjes en serveer met een vinaigrette van olijfolie, Aceto Balsamico en yoghurtsaus
voor bij koude voorgerechten (zie een paar dagen geleden).
Doden voor de Rechter hier. Ietsje scrollen.
Opvallend weer; Google de naam van de tentoonstelling en dan vind je van alles behalve het museum...
Voor de lens van die pianist met die grote oren ("I love to fuck you in the morning / I love to fuck you late at night", Koot en Bie) hier.
Filmpje hier. Waarom is die vertaling zo verhaspeld? Mocht dat niet of zo? Waw!
Oceanië hier.
zondag 21 februari 2010
Dit en dat
Mocht je gisteren al gezien hebben: aan het eind zette ik er zojuist een -vergeten- foto van Yorkshire pudding bij. En corrigeerde YorkshirRe.
Recept
Zalm met spinazie en yoghurtsaus
Bak de zalm in boter op hoog vuur mooi bruin.
Zout en peper de zalm en serveer met spinazie en met yoghurtsaus (zie
gisteren).
Zalm met Stoemp
Maak stoemp (spruitjes-stamp; search the blog) en Basissaus
(Béchamel, maar met 1/3 warme melk, 1/3 warme groentebouillon en 1/3 droge witte wijn). Tip: Chileense witte wijn, AH / SdB, is perfecte kookwijn.
Bedek de bodem en de wanden van een niet te hoge, ingevette ovenschaal met de stamppot.
Bestrijk de stamppot ook met wat vet (zonnebloem-olie of gesmolten boter).
Bedek de bovenkant van de wanden met aluminiumfolie en bruin de bodem vrij goed onder de grill.
Verwijder de folie.
Roer zalm (gepocheerd, of uit blik desnoods) door de saus en proef op zout en peper.
Laat nog wat doorsudderen op laag vuur.
Giet deze ragoût over de stamppot en plaats weer onder de grill, maar nu iets lager.
Don' som' fishin' like waw man!
Mooiste stukje slang in de Amerikaanse literatuur vind ik nog immer het volgende. Provinciedorp, klein en vies tankstationnetje, eigenaar één oog, erg vies mannetje, beklaagt zich in de kroeg immer over dat hij geen wijf krijgen kan. Zegt een andere vaste klant (misschien citeer ik niet correct; kan de originele tekst en de oorsprong niet herinneren / vinden) "Tell'em yr dung's grown sence y' lost yr eye". Vertel ze dat je pik gegroeid is sinds je je oog kwijt bent.
Gisteren
Zelfs niet "vegetarisch". Ik bedoel: helemaal geen proteïne.
Lontong koken (flink water, ½ bouillonblokje, aan de kook lontong erin, 60 minuten zacht).
Frituur bakbanaan-schijfjes.
Pinda-olie, ui, knof.
Groene curry paste, gemalen cocos, pepertje...
Kookwater longtong. Saus moet dun zijn.
Proef op z/p.
Lontong-blokjes in de saus, roeren, banaan in de saus, doorwarmen.
En nou komt 't. De groenten? Een blik/pot van dat "Mexicaans"; doperwten, maïs, paprika... Verdomd. Van de Aldi ook nog.
Bij Aldi vorige week drie soorten Zwitserse kaas (niet gekocht; volgende week) en een erg lekkere Baskische kaas (Fromage Basque) van deels koemelk-room deels schapenmelk-room (voorop staat schapenmelk maar bij de ingrediënten -room). Erg lekker; at die kaas veel in Frankrijk, zoals mijn blogvolgers weten.
Dit soort kaas.
Recept
Zalm met zuring, saumon à l`oseille, een beroemd Frans gerecht
Doe in een sauspan een flinke scheut room, een klont boter en een scheutje ingekookte visbouillon.
Breng aan de kook en laat tot de helft inkoken.
Voeg zuring toe zonder de stelen, roer om en laat met een deksel op de pan nog iets inkoken (uhh, geen zuring van langs de weg hier, maar kweekzuring van de groente-diamantair).
Zorg ervoor dat je bij het omroeren de zuringbladeren zo weinig mogelijk in stukken trekt.
Bak zalmfilets (met vel) aan beide zijden snel bruin in weinig boter (de kant zonder vel eerst maar daarna heel snel op de andere kant) en kruid daarna met peper en zout.
Giet de saus op een bord en leg daarop de zalmfilet met het vel naar beneden.
Gekweekte zuring
Zag gisteren Flags of Our Fathers.
Diverse tiepes uit Band of Brothers kwamen langs.
Eastwood. Maar niet mijn soort film. Enorme hekel aan door elkaar spelen van twee verhalen. A, B, A, B, hier wel 10 keer wissel. Komt bij dat, ondanks dat A, het gevecht, mooi was, B oninteressant was, te nadrukkelijk neergezet en te frequent. Oninteressant: wie er nou wel of geen helden waren, maar dat moet je niet eindeloos tot vervelens toe uitspinnen.
(En ik heb al zo'n moeite met het in de tijd op en neer springen van een en hetzelfde verhaal, de Max Havelaar.)
Vanavond Letters from Iwo Jima, en dat is natuurlijk een enorm goed idee: dat je je een film maakt van de slag om Iwo Jima vanuit Amerikaans perspectief, Flags, hierboven, maar ook een, Letters, vanuit Japans perspectief. Pal ernaast. Als ik het allemaal goed begrepen heb althans... Had het er al over trouwens...
Was films aan het opzoeken om bij de bieb te bestellen.
Deze schoot me in ene te binnen: Panzerkeuzer Potemkin [potJÈmkin; het Russisch kent EE en JÈ en niks daartussen].
hier (alle links hier in een nieuw venster).
Met enige moeite vond ik de kinderwagen scène, hierboven en hieronder.
De film heeft natuurlijk wel een Joris Ivens gehalte, maar niet zo erg als Joris Ivens zelf.
KvhR schreef ooit: Ivens kan je aan de hand meenemen over bergen lijken, en dan schrijft hij, eenmaal thuis, over hoe opgewekt de dorpsbewoners hem tegemoet kwamen.
Het is, dit terzijde, on-ge-lo-fe-lijk dat wij hier een Joris Ivens prijs hebben. Iets anders als klinklare nep en politieke oplichterij heeft de man nooit gemaakt.
De KPGD heeft overigens ooit in het geheim opnamen van Joris Ivens gemaakt.
Ik ben daar middels relasies (die oost Duitse acrobate) aangekomen. Hier.
Ik lul maar een eind weg.
Recept
Zalm voor salade
Hak een zalmkop grof in stukken en kook er visbouillon van.
Snij een zalmstaart in drie stukken van ongeveer gelijk volume: het uiteinde, en de rest in de lengte in tweeën.
Doe de zalmstaart in stukken in de soep zodra die wat kracht heeft en gewoon blijft doorkoken.
Zodra de zalmstaart zowat gaar is van het vuur halen en in de bouillon laten afkoelen.
De stukken ontvellen, onbotten enzovoorts.
(De soep door een zeef halen en voor wat anders gebruiken.)
Ik moet er eens voor gaan zorgen dat ik weer webruimte heb (heb ik van Ziggo maar om dat te kunnen begrijpen / benutten moet je cybernetica gestudeerd hebben), want dan kan ik links naar muziekjes aanbieden. Had een fantastische vandaag. Een tiepe die een raga speelde, brommers op de achtergrond, en die raga was "This is my land / this is your land". Hoop dat ik het niet al vertelde.
Ravi Shankar, geen erg aardig persoon trouwens, een ongelofelijke dwingeland, maar een fantastisch musicus.
Hier.
Uhh, D., gisteren, je had, nogmaals, enorm gelijk. Het was een enormiteit van mij, dubbel? nee, in het kwadraat.
Ik keek nog even je bericht, nu met wat meer tijd. Jaja; vergüenza ("schaamte"; ik dus), ungüento, pinguïno.
Maar dat mais en maïs alletwee mag, dat vind ik verwerpelijk. In het Nederlands bestaat geen ai-klank als één klank (ui, eu, oe, au) DUS trema is niet nodig! En wat niet nodig is, moet je niet toevoegen.
Denk aan variëteit, als dat afgekort moet worden:
vari-
eteit, zonder trema!
Liep over het kerkhof in Tolbert = route bushalte naar centrum, ging m'n mobieltje, ik zeg ik loop door het dorp, zegt die tiepe: nou wel erg stil daar, zeg ik ja gelukkig wel ja want ik loop op het kerkhof...
Morgen weer kunst en cultuur.
Eindelijk.
Een goede avond!
zaterdag 20 februari 2010
Tsjongejonge...
Eerst maar even hapje van net, Brabants rog met dik mierikswortel en daarop braadharing. Waw.
Als je trouwens mensen kent aan wie je een hekel hebt en die een mooie tuin hebben moet je ze aanraden mierikswortel te planten. Drie jaar later staat het tot drie tuinen verder. Ja, of springbalsemien, zoals ik ooit deed. "Hier, zaad van goudsbloem!"
Recept
Yoghurt-dressing
Drie delen mayo, een deel yoghurt.
En daar komt bij: Tabasco, Worcestershire, medium sherry, citroensap, selderij-zout, gemberpoeder, koriander (-zaad of vers blad) en ietsje gekneusde komijn.
Op zout en peper afproeven en eventueel aanzouten met mushroom soy of paddestoelen-"fish" sauce of Japanse sojasaus of zoute ketjap.
Salades.
Yoghurtsaus voor bij koude voorgerechten
Breng yoghurt op smaak met Aceto Balsamico, kappertjes, gehakte zilverui`tjes en idem augurk, olijfolie, zout, peper en citroensap.
Yoghurtsaus
Meng twee delen yoghurt met een deel goede olijfolie.
Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
Serveer bij gegrild of gebakken vlees of gegrilde of gebakken vis.
Healthy Boy Brand. Kijk.
Maar goed, niet langer eromheen gedraaid.
Tsjongejonge wat kan ik af en toe domme dingen schrijven... Gisteren... Leg ik uit dat je in het Spaans elke letter uitspreekt (ee oe rOOpa) behalve de u na een g (guerir, genezen gEErier) om te vervolgen dat een diftongue in een plaatsnaam betekent dat de oorsprong van de naam romeins is (Sangüesa), om vervolgens "niet te snappen" waarom er puntjes op de u staan. Lul. Omdat je die u wel uitspreekt natuurlijk. Diftonge! Sakkerloot...
Dank D., je had volkomen gelijk!
Ik had het eerder over Sangüesa, oostelijke Santiago route; Canfranc, Jaca, Sangüesa, Tafalla, Estella. Vond toen geen foto van, typisch Sangüesa, Aleros. Dat overstekende dak rustend op gebeeldhouwde balken.
Heb de briefwisseling Hermans Kousbroek Portnoy bijna uit. Ben nu bij de eerste ruzie. Ooit schreef ik hier dat Ollie Bommel's Markies de Canteclaer Parbleu verkeerd gebruikt. Parbleu is niet, zoals daar, negatief maar positief. Hermans nu, o wat leuk om die op een fout te betrappen, en in zijn Frans ook nog, gebruikt ça allors in positieve zin (over het Haagse huis van Kousbroek), maar ça allors is negatief. Neutraal trouwens is sapristi, het uitspreken van welk woord elke Fransman ogenblikkelijk saperlipopette doet zeggen.
Ça allors, Hermans...
Puzzel in onze collectie
Bakbanaan etc. niet gisteren maar vanavond. Gisteren feestje afscheid van een geliefd iemand die naar Ierland vertrekt.
Gisteren Easy Rider. Wel mooi maar geen "verhaal".
Recept
Yorkshire pudding, Engeland
Klop een ei zo goed mogelijk door een halve kop melk.
Werk er een halve kop bloem door en wat zout.
Klop zo goed mogelijk tot een homogene massa.
Laat een half uur afgedekt staan op een koele plek.
Vet zes grote muffin vormen in met spekvet.
Zet in een hete oven (225 graden minimum) tot het vet gaat roken.
Giet het beslag in de vormen.
Bak een minuut of 15, tot de Yorkshire pudding klaar cq gaar is.
Giet er gesmolten runderbouillon-gelei over en eet zo, of serveer bij kip of beef.
Of snijd koud in schijven en serveer met jam.
vrijdag 19 februari 2010
Binnenkort hou ik ermee op,
met al die filmbesprekingen.
Recept
Yassa, Senegal, nationaal gerecht en mijn favoriete gevogelte recept, gemarineerd in citroen.
Marineer per persoon een parelhoenderbout (of eventueel een kippepoot of een stuk kalkoenpoot) in (per poot) drie uitgeperste limoenen of anders maar citroenen, met ppoot twee theelepeltjes sterke mosterd, flink zwarte peper en wat zout. Gebruik stukken met (in ieder geval deels) vel erom, maar snijd loshangende vette lappen weg.
Pulk ook eventuele restjes orgaanvlees weg.
Laat de poten regelmatig draaiend 24 uur in de marinade liggen (niet in de koelkast maar op een koele plek).
Laat de poten uitlekken en bewaar de marinade.
Snijd per persoon een grote ui in grove ringen.
Braad die ringen in boter aan op laag vuur, regelmatig draaiend en de ringen van elkaar losmakend.
Als de uienringen zacht zijn, de marinade toevoegen.
Zet het vuur hoog.
Als het kookt de hele zaak op laag vuur en met een deksel minstens een uur zo zacht mogelijk laten doorsudderen (dat haalt het zuur eruit maar bewaart de citroensmaak), af en toe omscheppend.
Dep de poten droog en braad ze rondom mooi bruin in boter of zonnebloemolie. Of gril ze.
Leg ze tussen de uien en laat ze, weer met het deksel op de pan en af en toe draaiend, gaar worden.
Schep eventueel wat vet af.
Kook rijst iets te gaar.
Als de rijst en de poten gaar zijn, enkele in grove stukjes gesneden groene olijven per poot door de uien roeren en na enkele minuten alles serveren.
Eten met de vingers; het moet dus niet gloeiend heet zijn.
Van de rijst balletjes maken, die door de saus halen en een stukje ui meenemen.
Parelhoen kluiven.
Met de rechter hand eten want de linker gebruik je in Senegal ergens anders voor.
Met de vingers een soort schepje maken, palm naar boven, en dan met de duim de handel naar binnen schuiven.
(Op de foto's dikwijls wortel. Why not.)
Vandaag
Bakbanaan, lontong, doperwten en mais (ik weiger maïs te schrijven; ai is een -niet nederlandse- diphtongue (in het Frans; Engels weet ik niet. Dubbelklank.) Interessant trouwens: als een Spaanse stad een diphtongue in de naam heeft, Sangüesa, dan is de naam van romeinse afkomst. Waarom ze overigens dan üe schrijven is me onduidelijk; in Spanje wordt elke letter apart uitgesproken met als enige uitzondering gu = g.
Uhh, met groene curry paste en cocos.
Gisteren
Flutje (Drents; restant) wilde eend.
En Les Misérables, wat een saaie ramp was. Weer die 19e eeuwse ellende.
Schakelde snel over naar, zoals voorspeld, The Outlaw Josey Wales.
Zie gisteren voor de trailer.
Maar met die films hou ik dus op.
Uhh, een ding. Ik bestelde bij de bieb Letters from Iwo Jima. Dat is Eastwood's versie van de Japanse blik op de strijd daar.
Maar ik wilde ook de tegenhanger zien, de film over dezelfde slag maar van Amerikaanse zijde gezien. Niet te vinden. Maar nou kreeg ik Iwo Jima als dubbleCD met Flags of our Fathers. Is dat het? Dat moet het wel zijn.
Moet het zijn...
De milieuzak, daar kom ik op terug. Ik was kritisch. Maar na een dag of vijf: je wil niet weten hoeveel plastic je normaal in de vuilnisbak gooit.
Blijft het feit dat ongescheiden inzamelen blijkbaar goedkoper is.
Recept
Yoghurt met honing en walnoten. Baskisch, Grieks...
Gebruik als je het kan krijgen schaaps- of geitenyoghurt.
Gebruik eventueel noten in honing.
Noten in honing
Neem heel verse walnoten, verwijder de bast en de dop en ontvlies de walnoothelften.
Doe in een pot, giet er dunne honing over en laat minimaal een half jaar staan.
Fitzcarraldo nu, Spaans voor Fitzgerald.
Ik bestelde de DVD bij de biep, "Niet in het noorden leverbaar", kost dan dus 4 Eu, "Heel graag want het is een van de mooiste films die ik gezien heb."
Klaus Kinski speelt een gek, maar ís gek; hij heeft geprobeerd een van de leden van de crew te vermoorden.
Beloofde foto's.
Zo kan ie wel weer...
donderdag 18 februari 2010
Vanalles maar weer
Zag gisteren War and peace. Het begin alleen. Want net als het boek verveelde het me mateloos. Uhh, dat zijn 2 x 3 disks met elk 3 x 3 uur of zoiets. 18 uur in ieder geval. Jezus...
Lev ("Leo") Tolstoy
Maar goed. Ik schakelde direkt over op Hang 'em High. Geen gelul.
Ik ben een eenvoudige boerelul dus het kan ook heel goed zo zijn dat ik vanavond Les Misérables op de DVD zet,
en vijf minuten later overschakel op The Outlaw Josey Wales.
Recept
Eindelijk
Yam (ook wel Taro) in tomatensaus
Zie eerst volgende recept!
Kook schoongeborstelde ongeschilde yam, eventueel in grove stukken, gaar zoals aardappel.
Laat uitlekken en wat koelen, schil en snijd in dikke plakken.
Maak tomatensaus met verse gember, rode pepers en koenjit.
Warm de yam op in de saus.
Oorlog en Vrede hier (alle links hier in een nieuw venster).
Van Les Misérables is niks zinnigs te vinden want de Google markt daarvan is grondig verpest door die ontzagwekkende zak die het als musical op de planken heeft gezet. Die kan godverdomme nog een musical maken over iemand die aan kanker dood gaat. Hoe heet die lul ook weer? Rijmt op poep of stront of zo. [Later: o nee! Rijmt op Ellende!]
Hang 'em High hier.
The Outlaw Josey Wales hier, de trailer, niet al te best. Iets beters kan ik er niet over vinden.
Recept
Yam
Rauwe yam is giftig.
Schil de yam en gebruik als aardappel.
Yam wordt ook dikwijls geraspt, het raspsel uitgespoeld, en dan gekookt of meegebakken of gefrituurd, ongeveer zoals rösti.
Link
Mariska Hofman-Gáspár hier.