zondag 3 januari 2010
Mais où sont les neiges d'antan,
maar waar is de [zware] sneeuw van vroeger?, nou, dat probleem is ook opgelost.
Search the blog, of Google, voor de complete tekst; in Google, bovenaan, een Engelse vertaling.
Door Brassens op muziek gezet, hier (alle links hier in een nieuw venster).
François Villon
Nog een zanger. Dit keer met beeld. Schokkend. Zit u goed?
Hier.
Enfin.
Eerst maar een recept, voordat ik, na de genuttigde spiritualiën, begin te raaskallen.
Uierboord (je zit bij de U of je zit niet bij de U...)
Kook de uier een uur in groentenbouillon, laat koelen, snijd in plakken, zout en peper en bak in hete boter.
Ongemelkte uier hoeft niet te worden gekookt. (Weer wat geleerd, zou Anton Dingeman zeggen...)
Uierboord met bacon
Kook de uier, snijd in plakken, bestrooi met peper en zout en eventueel ook kerriepoeder, haal ze door de bloem en bak ze, samen met plakjes bacon.
Serveer de uier met de bacon erop.
Wilde vragen welke bekende Nederlandse schrijver een uier-recept gegeven heeft, maar vergiste me; Hermans, long. Vraag is nu over welke groente Hermans geschreven heeft.
Zaten in de kroeg te kletsen, drie oude oorspronkelijk katholieken. Ja, dat je vanaf Kerst t/m Driekoningen de beelden van de drie koningen elke dag iets dichter bij de stal zette. En hoe heetten ze ook weer. Melchior, Balthazar ennuhh... O ja, Kaspar. En wie was de zwarte? Geen idee.
En dat we langs de deuren gingen met Driekoningen, met, net als op carnaval, een foekepot (rommelpot).
Mais où sont les neiges d'antan...
Nog een mooi stukje Chopin, waarbij je je blijkbaar het gelaat droog moet deppen.
Hier en hier (deze incluis de Grande Polonaise, en "Kan het Amerikaanser?") (Radio 4, een dame die altijd Fopin zegt...)
Hartverlamming. Noteerde vanmorgen backup van agenda maken, ging dat net doen, foutmelding bij opstarten, weer foutmelding. Comp uit, aan, alles OK.
Trouwens, waarom kan je geen Schubert spelen op een Mozart piano?
Recept
Utrechtse kaasfondue want in Uterech uitgevonden
Rasp gruyère en Stolwijker kaas, en prak roquefort in een verhouding van 1 op 3 op 2.
Zet de caquelon op de brander met de kaas en met Gueuze.
Laat de kaas roerend oplossen met wat geperste knoflook.
Bind de fondue met maizena, aangemaakt met een vrij droog gedestilleerd, zoals Kartoffelschnaps of tequila.
M. had een verhaal. Blikjes harissa, gekocht in Noorwegen, die scherper smaakten dan madame Jeanette. We zullen zien zei de blinde.
Vergat opmerking over die fantastische AH haring gisteren.
1] Die haring was zo goed dat je er zonder te kokhalzen een glas rode wijn achterna kon drinken.
2] De tweede, die ik vandaag nuttigde, die dus 24 uur uit zijn "beschermende atmosfeer" geweest was, die was (daardoor) stukken minder. Stukken minder. Dooreten dus, de volgende keer.