maandag 14 december 2009

Literatuur en bonen


Het enige wat ik me kan voorstellen bij literatuur en bonen tegelijkertijd is de verzamelscheet van Gerard Reve. Zie daarvoor Nader tot U, het deel spelend in Spanje.
Maar goed.
Bonen eerst.



Volgens M. zou dit Tapoica heten, maar dat klopt niet. Tapoica is een "smaakloos" cassave-product.

Recept
Tortilla, Spaanse tortilla; geen tortillas maar tortilla de patatas, omelet met aardappelen. Aardappelstruif, vroeger in Brabant.
Het is erg moeilijk om een goede tortilla te maken zonder speciale hoge en dikke koekenpan, maar in de oven gaat het probleemloos.
Meng plakjes gebakken of kort gefrituurde aardappel met licht losgeklopt ei, peper en zout.
Giet in een ingevette ovenschaal en laat stollen in een oven bij ongeveer 150 graden.
Variaties: met ui en/of paprika en eventueel ook knoflook (halverwege het bakken van de aardappelen daarbij doen);
beginnen met blokjes chorizo uit te bakken en daar de aardappelblokjes bij doen;
met spinazie (bak de spinazie met wat zout, giet de vloeistof af en meng de spinazie met het ei);
Baskisch (met kippenlever en ui);
met doperwten...



Maar goed. Literatuur en bonen. Die bonen kwamen er karig af, alleen als gas (ik kan me nauwelijks inhouden hier geen relaas uit de doeken te doen van toen ik eens in Frankrijk een medicijn kreeg met op de bijsluiter mogelijke flatulentie. Ongelofelijk.)
Maar die bonen kwamen er dus karig af. Extra aandacht voor de kunst dan maar dus. Literatuur vandaag. Zie verderop.



Light en dark soy naast mekaar



Gisteren
Krab (aanbieding Aldi; redelijk; uhh, een jaar geleden, blikje krab, AH, evenveel smaak als water), kastanjechampignons (Gruiterij Bos), rijst.
Krab afgieten, vocht bewaren.



Olijfolie, ui, knof, champignon-stelen in kleine stukjes.
Laurier, gekneusd korianderzaad, ietsje komijn (geen kruidnagel!), ietsje foelie. Gebroken witte peper, rijst.



(Briefje = planning volgende dag!-)

Wat later half paddo-bouilonblokje, wat van het vocht, krab en dunne schijfjes champingnonhoeden.



Erg erg lekker, die combinatie van paddo-blokje (AH) en krab (Aldi, niet AH!).

OK. Literatuur nu.



Een uitermate zwak boekje.
Ik dacht met een bloemlezing (zo kondigt het zich aan) van doen te hebben, maar het is een uiterst dun ego-scriptje/tripje. Arnon Grunberg. Uhh, waarschijnlijk heeft hij wel ooit een bloemlezing geschreven. Daar gaan we achteraan.

Theodor Holman, Karel heb ik ook binnen. Ook niks op web van te vinden.



Recept
Tortilla`s met aubergine en blauwschimmelkaas
Bak in olijfolie ui en knoflook, en kruid met peper, komijn en korianderzaad.
Giet er een scheut bouillon bij en wat droge witte wijn; laat inkoken.
Behandel de aubergine zoals dat moet; schijven, zout, afspoelen.
Bak de schijven door bloem gehaald, goudbruin in olijfolie.
Giet een scheut olijfolie op een bakplaat en haal daar de maïs-tortilla`s
door.
leg de helft van de tortilla`s op de bakplaat en beleg ze met de schijven aubergine.
Verdeel het ui-mengsel over de tortilla`s en leg er dan kleine stukjes
blauwschimmelkaas op.
Leg op elke tortilla een tweede en druk wat aan.
Bak in een oven op 200 graden tot de tortilla`s goudbruin zijn.