woensdag 2 december 2009

Gisteren en zo


Veel commentaar natuurlijk op gisteren.
Twee dingen.
Ik heb enkel willen zeggen dat het enerzijds wreed is, anderzijds niet laf, omdat de kritiek spreekt van laf en wreed. Anderzijds, gezien de teneur van enkele reacties: ik heb never nooit gezegd dat ik het mooi vind. Ik zeg, spits nu de oren, echter ook niet dat ik het afkeur. Ik zeg iets heel simpels: ik weet het niet (frase die ingezonden brievenschrijvers en dat soort volk zich wat meer ter harte zouden moeten nemen).



Vandaag die -uitgestelde- witte bonen met tonijn en soepgroenten (kook regelmatig bij vrienden, af en toe dus soepgroenten als groenten, dochtertje houdt daar niet van, "Poepgroenten!"). Hoe: zie morgen.
Morgen: bakbanaan, spekjes en vraagtekengroenten. Met groene curry paste en cocos.



Recept
Tomaat met Mozzarella, Insalata Caprese, Italië dus
Neem mooie schijven vleestomaat en leg daar een mooie schijf Mozzarella op die iets kleiner moet zijn dan de tomaat.
Strooi er vers gehakt basilicumblad over, giet er olijfolie van de beste soort over en maal er daarna zwarte peper over.
Bestrooi met vers grofgemalen zeezout of beleg elke schijf met een sliertje ansjovis.



Met die Spaanse muziek ga ik nog even door.
Flamenco.
Uit een film van Carlos Saura hier (alle links hier in een nieuw venster).
Barcelona (Barcelona?) hier.
Een van de grote mannen: Javier Conde hier.
De grootste: Manitas de plata, handjes van zilver, hier en
hier (geluid opdraaien).
Ondertussen is hij erg oud. Hier. De Spaanse Ramses...



Recept
Tomaat met Gruyère
Snijd de kapjes van flinke en goed rijpe tomaten, bewaar de kapjes, haal de tomaten uit (bewaar wat je eruit haalt) en zet ze omgekeerd in een vergiet.
Maak tomatensaus waarbij je ook de bewaarde tomaten-inhoud gebruikt.
Vul de tomaten met achtereenvolgens een scheutje crème fraiche, versgeraspte Gruyère, een rauw ei, zout en peper, nog wat crème fraiche en nog wat Gruyère.
Zet het kapje omgekeerd terug op de tomaat en met daarop een klontje boter.
Zet 20 minuten in een oven op 180 graden.
Serveer met de saus en bijvoorbeeld met rijst.