woensdag 4 november 2009
Geen idee nog...
Heb de aantekeningen klaar liggen, van gisteren en van vanmorgen. Geen idee nog.
In Pam (De armen van de inktvis) kwam ik vannacht twee keer Hemmingway tegen.
"Met bitterheid spreekt hij [Joop Zwart] over Hemmingway en Jef Last 'die op de Ramblas van Barcelona achter een kopje koffie aan de strijd deelnamen'".
En Pam cq "men" weet niet waarom Hemmingway zelfmoord heeft gepleegd. Ik wel. Ik kende Sarah Betsky (-Zweig; familie) erg goed. Ze doceerde Engelse en Amerikaanse literatuur in Leiden. Haar man, Seymour, idem in Utrecht. En toen ze nog in Amerika woonden en erg goed bevriend met Hemmingway waren, kwam Seymour Hemmingway een keer tegen op straat. Uiterst down. Hij kwam terug van de dokter. Kanker. Die middag etc.
Tsja...
Recept
Schreef het hier al eerder maar ja, Hemmingway...
Forel Navarra. Zo at Hemmingway ze.
Bak in olijfolie per forel een niet te dun gesneden plak rauwe ham met ook wat hamvet eraan aan beide zijden bruin.
Haal uit de pan, vouw op en stop in de buikholte van de forel.
Bak de forel rondom aan in de olie, met knoflook.
Serveer met een goede, koele rosé (uit Navarra, bijvoorbeeld van Ochoa, of Portugees).
(Ik herhaal mezelf blijkbaar nogal wat; deed een Google op een plaatje van Trucha a la Navarra en de tweede en derde waren uit dit blog... De vierde nu.)
Leukte gisteren een pizza op. Niet de mooiste opleukbare (Super d B, 60 cent/stuk) maar iets wat ergens in de aanbieding was.
Olijfolie, ui/snippers, knof/snippers, uitlekken, erover.
Idem met groene jalapeño en zwarte olijven.
Ansjovis (die op de foto nog ontbreekt)
Met die min of meer rauwe knof erop moet je de volgende dag wel een meter of twee afstand bewaren van je gesprekspartners...
Ansjovis. Kocht die altijd bij AH (en merkte vandaag dat Aldi dat niet heeft, net zomin als olijven en kleine pakjes houdbare melk) maar nu kocht ik het bij SdBoer. Perfect! Heel mooi stevige filetjes. Koop ze nooit meer ergens anders, zolang althans ik geen gezouten, enkel gezouten, vind.
En over ansjovis en AH gesproken: daar hebben ze ook een dure soort, in een glazen potje. Niet doen. Niks waard. Flikkert uit elkaar als je er alleen maar naar kijkt.
Ouwe computer teruggevonden, Photoshop, Dreamweaver, Flash etc. Ben weer lekker bezig.
Nog een recept.
Toe maar.
Of het niks kost.
Struisvogelbiefstuk met Gewurztraminer-saus
Maak als paardenbiefstuk met cidersaus (zie onder) maar maak de saus met half Gewurztraminer en half bouillon.
Gebruik geen azijn in de saus.
Paardenbief met cidersaus.
Maak champignons op azijn (zie onder).
Maak cidersaus (zie onder).
Giet er, als het vlees rondom in boter gebruind is, flink wat bouillon bij, laat aan de kook komen, en gebruik het merendeel dan in plaats van de bouillon in de cidersaus.
Laat de cidersaus snel inkoken met stukjes rode paprika erbij, terwijl de biefstuk regelmatig gedraaid wordt op laag vuur; voeg eventueel wat bouillon toe.
Breng de cidersaus op smaak met iets appel-azijn.
Paddestoelen op azijn
Maak paddestoelen (eventueel kastanje-champignons) schoon met een borsteltje.
Doe de grootste in een pot met witte wijnazijn, waarbij wat zout.
Bewaar de rest koel; schud de champignons in de azijn regelmatig om.
Doe de volgende dag de middelgrote in de azijn, enzovoorts tot ook de dag daarna de kleinste in de azijn gaan.
Laat nog een dag of anderhalf in de azijn.
Serveer bij salades of iets zoetige hartige gerechten.
Cidersaus
Bak in iets olijfolie wat fijngesnipperde ui en knoflook kort aan op niet te hoog vuur.
Kruid op laag vuur met zout, zwarte peper, Szechuan peper (verwijder de langere steeltjes), piment, geel mosterdzaad, iets kruidnagel en iets foelie. Giet er flink cider bij (van een niet erg zoete soort), laat aan de kook komen en laat dan op laag vuur trekken met stukjes gedroogde vijg (beter: hele gedroogde mini-vijgjes, maar die zijn bij de betere Turk alleen rond februari te koop & soms bij Super de Boer).
Laat, na 20 minuten sudderen, fors inkoken met flink bouillon.
Proef op peper en zout, en of er misschien wat appel-azijn door kan.
Serveer bij gebraden vlees (gebruik dan eventueel de jus van het
vlees in de plaats van de bouillon).
Voor iemand hier die het intereseert.
Naast die Vincetoxicum, "Winterharde Hoya",
had ik staan, alles winterhard, Hybiscus syriacus
en Poncirus trifoliata