zondag 2 augustus 2009
02-08
Eergisteren, zaterdag
Gedoe met pinnen. "U heeft geen saldo". Ik ren naar een kantoor van mijn bank. Niks aan de hand. "Hebt u gisteren bij dezelfde automaat gepind?" Ja dus.
Ik al denken aan de gevaren van internet bankieren in 'n cybercafé, aan dat ik eergisteren ergens pinde waar hiet zo'n anti skim of hoe heet het beschermingsding zat etc.
Bij alle tramhaltes van die panelen. Hier linksonder Madagaskar, recht iets hoger Sumatra etc.
Zouden er veel Nederlanders in Rotterdam op vakantie gaan? Lijkt me niet. Maar hier in Bordeaux struikel je over de Franse toeristen. Je moet een paar keer per dag uitleggen hoe de kaartjesautomaat van de tram/bus werkt en in de tram of bus hoe je dat kaartje in dat ding moet steken. Nee niet horizontaal, nee met de achterkant naar boven, nee niet stevig vasthouden maar losjes...
Binnenplaats museum van schone kunsten. Een maaand geleden was het nog maar 'n halve bek.
Sta ik hier met m'n hard disk, o hebt u daar stroom voor nodig...
Dan maar wat links naar aardige recepten.
Wijnsoep met gort hier (alle links in nieuw venster).
Zaterdagmarkt St. Michel. Heel veel kleding eerst.
Dan ongeveer 100 groente- en fruitkramen, een kaasboer, een worsteboer, een gegrilde kippen en een levende kippen.
Bestelde een cheeseburger en een San Pellegrino. "Un cheesuh un sanpelluh!"
Bij ons heb je bij de Aldi van die oranje cheddar smeltkaasplakjes. Hier ook. "Voor op de hamburger".
Hotel, TV nieuws. Zaterdags korter dan normaal (nog vier keer langer dan bij ons) maar altijd gevolgd door een heel erg aardige reportage. Vandaag over Rungis. Ergens stonden daar diverse pallets voor diverse ministeries. Dat is wat anders dan het bammetje komijnekaas met een glas karnemelk...
Museum van natuurlijke historie. "Heropening in 2012". Daar zullen we maar niet op wachten. Aardig terras daar vlakbij in de botanische tuin, zie boven. Dronk er groene Japanse Sencha thee. Lekker en zacht.
Die wijnsoep aten we vroeger altijd op een bepaalde dag, weet niet meer welke. Gevolgd door rundvleeskroketten met meloenzoetzuur. Maar wel een speciaal meloenzoutzuur. Je maakt zoetzuur van meloen dus, search the blog op zoetzuur, met erdoorheen stukjes schil met dat donkergroene laagje eraan en in de helft van die stukjes een splinter kaneel en in de andere helft een klein kruidnageltje.
Ik sta in dat cybercafé af te rekenen, komt er een vrouw binnen, twee kindertjes er achter aan, "Nee, buiten blijven, dat weten jullie heel goed", ik naar buiten, zitten die kindertjes op de stoep, "Meneer, wij zijn heel erg alleen".
BX betekent Bordeaux
Las over Banyuls azijn, ken natuurlijk Banyuls maar niet de azijn. En over vijgenazijn, mij ook onbekend.
Maar wat is het? Net zoiets als frambozenazijn, azijn waar je frambozen in stopt een tijdje? Of azijn gemaakt van die "wijn" waar je vijgenalcohol van stookt, alcool de figues, Tunesië?
Kankung, ook al lang niet gegeten, waterspinazie, bij de betere toko, hier.
Las over Deauville, badplaats in Normandië. Daar gingen de ouders van Proust heen, of althans die kanten uit.
Later gingen de mensen zuidelijker maar nog steeds aan de westkust, Biarritz. Nog later naar de Middellandse Zee. Naar steeds warmer oorden dus. Waarom? Simpel. Omdat ze steeds minder fors gekleed waren.
Overigens vertrouwt de gemiddelde Franse toerist het zuidwesten, hier dus, meer dan het zuidoosten.
Tomaten
's Avonds weer in dat Tunesische tentje gegeten, onder het hotel. Vroeg ze 's middags of ze behalve kebab, merguez en rundergehakt ook kip hebben. Nee maar daar werd voor gezorgd. Dat at ik dus, met sla, tomaat, rode ui, harissa en lekker warm Tunesisch brood. En weer zo'n joekel rode wijn.
Staats-spaarbankboekje ging in januari naar 4%, super populair, 180 miljard stond er op een gegeven moment op.
Nu is die rente 1,25...