dinsdag 16 juni 2009
11-06
Zat te denken. Karel van het Reve schreef af en toe over godsdiensten met slechte goden. Die iemand blind maken enkel om hun macht te tonen. En dat er godsdiensten zijn met goede (“goede”) en slechte goden, en godsdiensten met enkel slechte goden. Vroeg me af of hij geweten heeft dat het Buddhisme geen god kent. Word suggereert hier voor Buddhisme trouwens nudisme.
Vraag me trouwens ook regelmatig af of de katholieke Drie-eenheid verwant is, zeg maar, met die hinduïstische (Word: linguïstische); Brahma, Shiva en hoe heet die derde.
Gisteren kliekjes, zie hierboven. Tomatenolie (search the blog; tomaten-olie? rode olie?), ui, knof, peterselie, cayenne, gebroken koriander- en mosterdzaad, laurier, herbes de Provence, geconcentreerde groentebouillon, witte wijn, inkoken, stukjes babymaïs, die pasta, paprika, ovenschotel, geraspte Comté.
Dat schilderij van Monet van gisteren, die kerk daarop, dat is wel degelijk de kathedraal. Die twee torens zijn niet zoveel hoger als die losstaande, en die laatste is niet heel erg lang geleden spits verhoogd.
Overgeschakeld van na-kaas ’s avonds op middag-kaas ipv. middageten. Zit de meeste dagen niks te doen...
Gids Le Ballarin verschenen. Bordeaux t/m Bilbao, gastronomisch. Erg interessant gebied: omgeving Bordeaux èn Baskenland.
Dacht gisteren aan die bekende Baskische keuken, een “kleine” keuken net zoals bv. die van Libanon toen ik door de Rue du Hâ liep, zie onder, alwaar een Libanees, Ethiopisch en noem maar op restaurantje te vinden zijn. Ethiopië: search the blog op n’jera, wat ze daar ook hadden; injera.
Vandaag in Bordeaux. Mooie foto’s gemaakt.
VVV (welke wijk populaire winkeltjes bv. tweedehands DVDs, antwoord St. Michel, wat niet zo is; dat is ethnisch), Brazieltjes, thee, krant.
Cybercafé. Tot vandaag gepost. Adressen gezocht van campings die iemand voor de receptie zoeken, vond er nogal wat. Dat werk kan ik nu al doen, werk in de wijngaarden pas over een maand en dan is er niks te doen.
Op de trappen van de St. Michel een stuk brood met kaas gegeten. Foto’s hierboven en hieronder gemaakt zonder zelfs maar op te staan.
Rue des Faures ontdekt. Tig soorten fruit, oa. paraguayos (die platte perziken) en nisperos, die gele vruchten met die bruine glanzende pitten erin. Maar ja, tas propvol, 30 graden, dus dan kom je met puree thuis.
Ging naar de overdekte Capucins markt maar dat is natuurlijk ’s middags dicht.
Het Museum van Aquitanië. Over Aquitanië zie mail PJ. morgen.
Mooi klassiek museum zonder ontdekkingstochten-flauwekul. Prehistorie tot 19e eeuw. Nog nooit zoveel stenen pijlpunten gezien en van zulke mooie halfedelsteen.
Slavenhandeltentoonstelling slecht verlicht en ze hadden er meteen maar een etnografisch museum van gemaakt incluis de Pacific en eskimo’s. Mooi spul, geen topstukken.
Tot slot een saai stuk tentoonstelling geschiedenis van de wijnproductie.
Paraguayos
Me suf gezocht naar de Rue du Hâ maar dat bleek een klein steegje te zijn. Ha! gevonden.
Hieronder de Temple du Hâ, protestantse kerk, een heel mooi strak-barok ding. 1625.
Vlak in de buurt moest het Fort du Hâ zijn, op geen enkele kaart, en ik heb er ondertussen vier, aangegeven. Direct na de laatste slag van de Honderdjarige oorlog (zie ook morgen mail PJ.) gebouwd dus rond 1460.
Het kruithuis staat er nog.
Glaasje wit, tram, bus, douche, fysio, glaasje rood.
Recept. Uit de krant. Niet gemaakt maar lijkt me wel lekker en eindelijk eens iets gevonden met rammenas.
Stoom een compact stuk zalm vijf minuten en laat koelen.
Schil een rammenas en rasp in een schaal.
Snij de koude zalm in stukjes en meng met de rammenas.
Breng op smaak met appelazijn, suiker, peper (geen olie?) en eet direct.
Suiker smaakt inderdaad bij rammenas; vroeger in Brabant holden ze rammenas uit, vulden met suiker en staken die terug in de grond.