dinsdag 12 mei 2009
07-05
PJ. Uitgebreide.
Prendre son courage à deux mains, moed verzamelen. Marie-France Siegler, 1e assistente van Jaques Tati, vlak voordat ze hem de eerste keer aansprak. Verderop “j’étais dans mes petits souliers”, geen idee.
Servir de la confiture aux cochons, paarlen voor de zwijnen werpen. Die Fransozen houden het goedkoper.
Un feu de paille, veel lawaai weinig wol.
Ramer dans le même sens, de krachten bundelen.
Faire du neuf avec du vieux, geen nieuws onder de zon.
N’avoir pas (vreemd genoeg) les deux pieds dans le même sabot, de kriebels krijgen of zoiets.
Trouwens PJ., aangezien we het toch over die (een) panneNkoek hadden: waarom is het dan niet ook (een) koninginneNdag?
En correctie, het was niet Langres maar Morbier, die met dat houtskool. Langres is een oranje afgeknotte piramide met een deuk in de kop omdat ie niet gedraaid wordt. Ongetwijfeld omdat het een piramide is.
28 graden gisterenavond om half acht...
Tussen de middag eindelijk eens in dat restaurant in Avensan geweest. Voorgerecht naar keuze (plakje mi-cuit, half gekooke ganzelever), uitstekend, bavette (soort bieflap) friet en sla, uitstekend, uitstekend stukje kaas en koffie, wijn niet inbegrepen maar goedkoop en goed, 10,50. Ik drink geen koffie, vroeg om thee, hadden ze niet. Die vent schrok zich de pleuris. Thé?? Kwamen er trouwens vandaan met een bestelling van 40 stokbroden per week.
Was er uitgenodigd, net als vanmiddag in de Clos d’Arsac, tegenover die Winery. Die niet goed schijnt te lopen want advertentie op actie en heeft Ch. d’Arsac verkocht na een maand of vier geleden een château in de Côtes de Bourg..
Ingang botanische tuin in de Jardin Publique, Bordeaux
De 30e hier heel grote cross country, 4.000 man vorig jaar. Bruno heeft met de bakker van 02.00 tot 19.00 continue staan bakken.
Die fondue gisteren.
Maizena of beurre manié was helemaal niet nodig, ondanks (te dun) dat ik er ook wat Emmentaler door deed. Raadsel. Moet door die geitenkaas (rol met as eromheen) komen.
Perfecte smaak; veel ingekookte witte wijn, dat was de truc. Zou zonder die Emmentaler waarschijnlijk te heftig geweest zijn. En fondue bij deze temperaturen? Met vrij verse geitekaas geen enkel probleem.
Witte wijn, twee knoftenen in dunne schijfjes, die kaas.
Proeven op peper. Marc de Bourgogne.
Recept
Pecora-pudding, Italië
Verwarm een gelijk volume aan melk en room tot het begint te koken.
Roer er een gelijk volume geraspte Pecora door en laat een kleine vijf minuten doorsudderen terwijl je blijft roeren.
Gooi door een fijne zeef om onopgeloste stukjes kaas te verwijderen.
Doe er van het vuur af een gelijk volume broodkruim van stokbrood (zonder korst) bij, roer door en laat en half uur staan.
Klop drie eigelen los met zout en peper.
Klop er voorzichtig het kaasmengsel door.
Doe in kleine ingevette oven-vormpjes (een stuk of zes) en bak ze au bain marie in de oven op 150 graden (een uurtje; een erin gestoken prikker moet er droog uitkomen).
Snij de pudding los van de wanden van de vormpjes en stort op borden.
Serveer met gegrillde asperges.
Garneer met gehakte olijven, besprenkel met wat olijfolie en citroensap en strooi er wat geraspte Pecora over.
9e eeuws doopvont in de Cathedrale St. André
Sneed die Abondance aan. Ruikt nog lekkerder dan die Beaufort. Richting perfecte Appenzeller. Maar nu de smaak. Zachter, romiger dan die andere twee, veel fijner. Logisch trouwens dat zachtere: deze heeft gaatjes en Beaufort scheurtjes. Die Abondance koeien zijn trouwens een afgeleide van de “Rode Ekster van het Oosten”.
Notre Dâme, Bordeaux, barok
Hoorde op de radio ene Elsa spreken. Na lang denken en noteren sprokkelde ik het volgende bij elkaar, puntjes = ?.
Zij ging gekleed in ripspiqué,
In ripspiqué, in ripspiqué,
In een japon van ripspiqué,
Van bronsgroen ripspiqué.
... Elsa te heftig bemind,
Tijdens die nacht van het tweede couplet. (prachtige vondst).
Dat was het eind van mijn lusthandelingen,
Die zij mij nimmer, ach nimmer vergaf.
Zij bleef gekleed in ripspiqué,
In ripspiqué, in ripspiqué,
In een japon van ripspiqué,
Van bronsgroen ripspiqué.
Drs. P...
Notre Dâme, kruiswegstatie
Dat promoten van zoete biertjes richting vrouwen en jeugd, dat zijn ze hier nu ook aan het doen maar dan met zoete wijn, Montbazillac en zo. Doelgroep 25-35 jaar.
Hier (alle links in nieuw venster).
Er schoot me nog een stukje te binnen. “Waar werd op aard’ ooit een liefde gevonden,
Heftiger dan tussen Elsa en mij.”
St. Croix, Bordeaux; zeer fraaie Romaanse kerk
Als ’n reddingswerker hier overlijdt dan krijgt hij niet posthuum een onderscheiding, maar drie: de Orde van de Natie, Ridder in het Legioen van Eer en de Gouden Medaille van Eer voor Heldhaftigheid. En ook nog een Nationaal Eerbetoon.
Las trouwens ook dat de vorige burgemeester van Bordeaux dat 48 jaar heeft volgehouden, waarbij je moet bedenken dat als de oppositiede gemeenteraadsverkiezingen wint je je baan kwijt bent.
Mosterd. Overdenking. Je hebt gele en bruine. Die bruine kan best lekker zijn maar soms is die ook wat grijzig (net als ingedroogde gele) en dan niet lekker. Twee uitzonderingen: Spaanse mosterd (Louit; dragon) en Süsser Senf, zoete mosterd uit Beieren, voor bij de kalfsbraadworst.
Inkopen.
Maatbeker 4,- en notitieblok 3,- staan niet op de bon; mooie olijfolie staat er op als verse hazelnoten, 53 cent.
Die E.V. olijfolie is van “goed rijpe olijven”. Ze hadden ook van “jonge olijven”. Ik zal het tzt. weten te melden.
St. Pierre, piëta
Vanavond pasta, goede tomatensaus met zwarte olijven, verse tonijn, dus daar valt weinig over te melden.